Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.5.15

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ του Θανάση Πετράκου

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος:
Η κυβέρνηση ανοίγει την ΕΒΖ και ανασυγκροτεί την τευτλοκαλλιέργεια



Ομιλία του Κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ του Θανάση Πετράκου (Βουλευτή Μεσσηνίας) στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στην συζήτηση της κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συζήτησης:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που λέει «Εκεί που μας χρωστάγανε, ζητάνε και το βόδι». Αυτό ισχύει για τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που μίλησαν για την ΕΒΖ.
Για να θέσουμε, λοιπόν, μιας και τα θέσανε, ορισμένα ερωτήματα.
Γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα είναι τέτοια, που έχει φθάσει στο 4% του ΑΕΠ και το ¼ των καλλιεργήσιμων γαιών σταμάτησε να καλλιεργείται τα τελευταία πέντε χρόνια; Το γνωρίζουν φυσικά.
Γνωρίζουν ότι η μείωση των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα είναι σε ποσοστό κάτω του 10%; Το γνωρίζουν φυσικά κι αυτό.
Γνωρίζουν ότι το έλλειμμα των αγροτικών συναλλαγών, μόνο την τελευταία διετία είναι 4 δισεκατομμύρια ευρώ; Το γνωρίζουν κι αυτό, φυσικά.
Γνωρίζουν ότι το εισόδημα του αγρότη μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 25%; Κι αυτό το γνωρίζουν.
Γνωρίζουν το μέγα σκάνδαλο -που δεν είναι μόνο μέγα σκάνδαλο του αγροτικού τομέα, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης- το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και το χάρισμά της και με πανωπροίκι στην Τράπεζα Πειραιώς; Ποιος τα έκανε αυτά; Γι’ αυτό ενοχλούνται για τον κ. Στουρνάρα για τον οποίο θα μιλήσω αργότερα.
Επίσης, γνωρίζουν ότι η συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι κάτω από 9%, όταν στην Ευρώπη των είκοσι επτά είναι 16%. Και ο στόχος που έβαλαν στην τελευταία Σύνοδο, είναι να πάει 20% μέχρι το 2020.
Εμείς, λοιπόν, πού είμαστε; Ποιες πολιτικές είναι αυτές που μας οδήγησαν σ’ αυτήν την κατάσταση, ώστε η Ελλάδα να μην παράγει στον πρωτογενή τομέα, όπου έχει μειωθεί η παραγωγή της και η βιομηχανία της να είναι η μισή από ότι είναι όχι στην ευρωζώνη, αλλά στους είκοσι επτά;
Μας ζητάνε τα ρέστα; Μας ζητάτε τα ρέστα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Μας ρωτάει ο κ. Μητσοτάκης πώς συνδέεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και μήπως συνιστά αυτό κρατική ενίσχυση. Νομίζω ότι θα πρέπει να ντρέπεστε, που λέτε αυτά τα πράγματα -κύριε Μητσοτάκη, επιτρέψτε μου. Σηκώνετε το θέμα της κρατικής ενίσχυσης, όταν πρέπει να υπάρξει στήριξη της Βιομηχανίας Ζάχαρης και των τευτλοπαραγωγών, για μην διαλυθεί πλήρως αυτή η καλλιέργεια; Αυτή είναι η προσφορά στην εθνική οικονομία που θέλετε να κάνετε;
Νομίζω πως για το γεγονός ότι έγινε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βαθιά προβληματική επιχείρηση, δεν ευθύνεται η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λαφαζάνης και ο Αποστόλου που είναι τρεισήμισι μήνες Υπουργοί. Γιατί θα τρελαθούμε αν μας το πείτε κι αυτό!
Μας ρωτάτε πώς θα γίνει παραγωγική ανασυγκρότηση και αν θα επιδοτούνται οι βιομηχανίες. Ενδιαφέρουσα ερώτηση, αν και προκλητική, διότι πρέπει να ξέρετε ότι εσείς οι οποίοι διαλύσατε την παραγωγική βάση της χώρας δεν πρέπει να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις. Μας δίνετε, όμως, τη δυνατότητα να απαντήσουμε.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, αλλά και η βασική οικονομική σκέψη, η οικονομική θεωρία, η άλφα-βήτα, λέει ότι για να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση χρειάζονται δυο προϋποθέσεις.
Πρώτη προϋπόθεση είναι το δημόσιο τραπεζικό σύστημα, τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία. Εσείς, όμως, τι κάνατε; Επιλέξατε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, διαλύσατε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, διαλύσατε και ξεπουλήσατε την Αγροτική Τράπεζα. Αυτή ήταν η απάντησή σας σ’ αυτό. Και έρχεστε και μας ζητάτε τα ρέστα; Μας ρωτάτε πώς μπορεί να γίνει παραγωγική ανασυγκρότηση; Εμείς απαντάμε με αυτό και θα το κάνουμε. Αυτή είναι η θέση μας.
Προσέξτε, διότι υπάρχουν στοιχεία, ενώ εσείς μας λέτε ότι μας φταίνε όλοι καθώς και ο κ. Στουρνάρας. Θέλω να σας πληροφορήσω, λοιπόν, ότι ο Υπουργός ο κ. Λαφαζάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός ο κ. Αποστόλου, η Αναπληρωτής Υπουργός κυρία Βαλαβάνη, εγώ που ομιλώ, η κυρία Αμμανατίδου και μια σειρά άλλοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε καταθέσει στις 18 Ιουλίου του 2013 ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα, τότε Υπουργό Οικονομικών.
«Έκθετη και υπόλογη η Κυβέρνηση και η Τράπεζα Ελλάδος για την απόφαση διάσπασης και ξεπουλήματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος». Μεταξύ των άλλων αναφερόμαστε και τονίζουμε –και θα τα καταθέσω στα Πρακτικά αυτά- ότι «σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα προκύπτει ότι το κόστος του ελληνικού δημοσίου από τη μεταβίβαση της «καλής» Αγροτικής Τράπεζας είχε υπολογιστεί σε 6,67 δισεκατομμύρια κατά την προσωρινή αποτίμηση και σε 7,474 δισεκατομμύρια κατά την οριστική αποτίμηση». Τελικά κόστισε περισσότερο από 9,1 δισεκατομμύρια. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος επίτροπος τότε οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, είχε απαντήσει στον τότε ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Χουντή ότι το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και την παραμονή της συνολικά στο δημόσιο μπορούσε να επιτευχθεί με 4,9 δισεκατομμύρια. Αυτό είναι έγκλημα οικονομικό και πολιτικό;
Ορίστε. Εδώ είναι όλες οι απαντήσεις, οι ερωτήσεις και η επίκαιρη. Ο κ. Στουρνάρας δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που είχαμε καταθέσει τρεις φορές γι’ αυτό. Είχα τελευταία φορά υποβάλει ερωτήματα. Γιατί αφού μπορούσε με 4,9 δισεκατομμύρια να γίνει απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση και να παραμείνει ως δημόσια τράπεζα η Αγροτική Τράπεζα, επιλέχθηκε η διάσπαση, το ξεπούλημα και το πανωπροίκι στην Τράπεζα Πειραιώς; Να μας απαντήσει. Δεν απάντησε ποτέ. Καταθέτω στα Πρακτικά όλα αυτά τα στοιχεία καθώς και την απάντηση του Όλι Ρεν.
Να μην κάνουμε ότι αυτή τη στιγμή εμφανιστήκαμε στη Βουλή, ότι δεν έχει κανείς παρελθόν, δεν έχει κανείς στηρίξει πολιτικές οι οποίες έχουν διαλύσει το τραπεζικό σύστημα, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν χρηματοδοτείται καμία βιομηχανία ακόμα και αυτές που έχουν τεράστια εξαγωγική δυνατότητα. Χρηματοδοτούν όμως Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι τράπεζες.
Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση. Τη δεύτερη προϋπόθεση πρέπει να την ξέρετε κι αυτήν. Είναι η μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα και ένα απ’ αυτά είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους. Αντί να εργαστείτε προς αυτή την κατεύθυνση ποια ήταν η απάντησή σας την προηγούμενη πενταετία; Να διαλύσετε, να ιδιωτικοποιήσετε όλες τις ενεργειακές επιχειρήσεις. Τι κάνει η Κυβέρνηση σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση; Σταμάτησε τις ιδιωτικοποιήσεις και εργάζεται σε μια κατεύθυνση με μια μεγάλη ενεργειακή συμφωνία ο αρμόδιος Υπουργός κος Λαφαζάνης με τη Ρωσία για την οποία υπέστη μεγάλες ειρωνείες το προηγούμενο διάστημα. Αλλά γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος λέει μια παροιμία.
Η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Ακούσατε χθες πόσα χρώσταγε στη ΔΕΠΑ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης; Άρα, η τιμή του φυσικού αερίου και η μείωσή του είναι σημαντικός παράγοντας για την ανασυγκρότηση συνολικά της ελληνικής βιομηχανίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται αυτή η Κυβέρνηση. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μέσα σε ένα ναρκοθετημένο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο από τους δημόσιους πυλώνες και τα εργαλεία που μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση. Παρ’ όλα αυτά εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Και μας ζητάτε τα ρέστα, τι κάναμε κι αν πραγματικά το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι βιώσιμο; Η απάντησή σας ποια είναι; Να κλείνουν τα εργοστάσια το ένα πίσω από το άλλο! Όταν κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο τα εργοστάσια, εννοείται ότι μεγαλώνει το κόστος, αφού οι άνθρωποι θα κουβαλάνε τα προϊόντα σε ένα μέρος μόνο. Απλή λογική χρειάζεται, δεν χρειάζεται να είσαι φιλόσοφος ή οικονομολόγος! Γι’ αυτό, όταν μειώνεται η καλλιέργεια, υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις κι αυξάνεται λοιπόν το κόστος.
Άρα, τι πρέπει να γίνει; Να βάλουμε λουκέτο; Να την κλείσουμε ή να πάρουμε ένα πρώτο μέτρο να επαναλειτουργήσει και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις; Και πήγε ο Αναπληρωτής Υπουργός στον Έβρο ώστε να αυξηθεί η καλλιέργεια, να αυξηθούν οι εκτάσεις, να μεγαλώσει η παραγωγή και μαζί με όλα τα μέτρα, να πάρουμε κι εκείνα τα οποία θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε την επόμενη χρονιά σε μια ουσιαστική επανεκκίνηση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα την οποία πηγαίνατε για λουκέτο, για να μετατραπεί η χώρα σε χώρα εισαγωγών εντελώς;
Γιατί -επιτρέψτε μου να πω- αυτή ήταν η πολιτική σας, κύριε Χατζηδάκη. Και δεν το λέω τώρα. Σας το είχα πει και στην αρμόδια επιτροπή, ότι βάσει της πολιτικής σας δεν έπρεπε να λέγεστε Υπουργός Ανάπτυξης, αλλά Υπουργός Προώθησης Εισαγωγών. Έτσι σας είχα πει στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου όταν συζητάγαμε το νομοσχέδιο που είχατε φέρει τότε.
Αυτή είναι η διαφορά η δική μας με τη δική σας. Διαφορά μιας προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Κι έρχεστε τώρα και μιλάτε;
Προσέξτε τώρα. Το δεύτερο τρομερό που ακούμε αυτές τις μέρες είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –λέει- ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα. Λοιπόν, να γελάσουμε, γιατί μόνο να γελάσουμε μπορούμε με αυτό το επιχείρημα.
Για πείτε μου, λοιπόν, γιατί δεν εισπράχθηκαν αυτά τα χρέη των μεγάλων οφειλετών μέχρι σήμερα; Η Υπουργός, κ. Βαλαβάνη, ασχολείται και μαθαίνει φορολογία. Εγώ δεν έχω μάθει καθόλου, απλή λογική βάζω. Εγώ ρωτάω: Γιατί αφήσατε να διογκωθούν αυτά τα χρέη και να φτάσουν σε αυτά τα ύψη; Γιατί; Πείτε μου. Ένα απλό ερώτημα θέτω. Και ζητάτε τώρα τα ρέστα, επειδή αυτά θα γίνουν εισπράξιμα;
Γιατί αυτό είπε και ο κ. Χατζηδάκης, αυτό είπε και ο κ. Κουτσούκος στην Επιτροπή. «Ερχόμαστε», λέει ο κ. Χατζηδάκης, το διαβάζω επί λέξει, «να προσθέσουμε μεγαλοοφειλέτες για πάνω από ένα εκατομμύριο και για πρώτη φορά». Μα, δεν απάντησε στο εξής: Όποιος αφήνει έναν να χρωστάει πέντε, δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, τι κάνει και γιατί δεν το παίρνει; Αυτός, δηλαδή, δεν τον προστατεύει και τον προστατεύει αυτός ο οποίος έρχεται τώρα να τα κάνει εισπράξιμα αυτά; Εδώ η λογική σηκώνει ψηλά τα χέρια. Αδυνατώ να καταλάβω αυτό το πράγμα.
Το νομοσχέδιο που φέρνουμε, ανακουφίζει τους αγρότες.
Γιατί, κύριε Κουτσούκο και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αγρότες με την υποβολή των δηλώσεών τους φέτος θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ, κ.λπ. Τα ξέρετε αυτά.
Εμείς τι κάνουμε με αυτό; Τι κάνει με αυτό η Κυβέρνηση σήμερα;
Να πούμε τι κάνει. Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, που προβλεπόταν φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, θα είναι αφορολόγητες.
Οι αγροτικές επιδοτήσεις αφορολόγητες, η προκαταβολή του φόρου στο μισό. Αυτά κάνουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Το Γραφείο Τύπου
 
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ