Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

18.3.15

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΒΟΥΤΣΗ



Ευ. Βενιζέλος: Δεν είχε τοποθετηθεί χρόνος στον κ. Υπουργό. Παρακαλώ και σε εμένα να μην τοποθετηθεί χρόνος τώρα.
Κυρία Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό του κ. Βούτση, διότι υπάρχει αυτή τη στιγμή αγωνία.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να υποδείξετε στους βουλευτές του κόμματός σας επειδή ακούγονται οι χαρακτηρισμοί που εκτοξεύουν και γράφονται και στα πρακτικά και είμαι υποχρεωμένη να τους ανακαλέσω στην τάξη.
Πρώτον να σεβαστούν ότι μιλάει ο Πρόεδρός του κόμματός τους. Δεύτερον, να σεβαστούν την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι αδιανόητοι.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Πρόεδρε, δεν θα μου κάνετε τέτοιες συστάσεις όταν λαμβάνω το λόγο. Το τι κάνω εγώ με τους βουλευτές μου είναι ένα κομματικό μας θέμα. Αν έχετε εντοπίσει συμπεριφορά αντικανονική  των βουλευτών, να τους αναφέρετε ατομικά και να κάνετε ό,τι πρέπει κατά τον κανονισμό.

Έρχομαι στον κ. Βούτση. Αντιλαμβάνομαι το πάθος, τον εκνευρισμό, δεν αντιλαμβάνομαι αυτή την αλαζονεία του νικητή. Υπάρχει αγωνία διότι έχετε μεγάλη ευθύνη, διότι τώρα ο,τιδήποτε συμβεί ή θα συμβεί στη χώρα, σας αφορά συλλογικά και ατομικά.

Πέρασε η εύκολη και καλή εποχή της αντιπολίτευσης και της δημαγωγίας. Τώρα όλα είναι πληρωτέα άμα τη εμφανίσει.

Σας λέω ,για να ξέρετε, ότι μόνη μου μέριμνα είναι η επιτυχία της χώρας, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Γι’ αυτό έχω πει και δημόσια και κατ’ ιδίαν στον κ. Τσίπρα ότι θα ήταν σώφρον και αποτελεσματικό να είχατε διαπραγματευτεί επί της ουσίας, κερδίζοντας σημαντικά αποτελέσματα στη σχέση μας με τους εταίρους, αλλά διατηρώντας το στόχο της εξόδου από το μνημόνιο και της μετάβασης στην προληπτική πιστωτική γραμμή και όχι υποχωρώντας χιλιόμετρα πίσω μένοντας στο μνημόνιο και ετοιμάζοντας το μνημόνιο ΙΙΙ.

Αυτό έγινε για λόγους αμιγώς σκηνογραφικούς, για λόγους συμβολικούς, γιατί νομίζετε ότι η αλλαγή των λέξεων είναι και αλλαγή ουσίας, αλλά δεν είναι δυστυχώς.

Επίσης πρέπει να ξέρετε- αναφερθήκατε με προσωπική επιθετικότητα και απρέπεια -ότι έχω απευθύνει επιστολή ,την οποία δεν δημοσιοποίησα, στους ηγέτες όλων των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ζητώντας να στηρίξουν την κυβέρνηση της Ελλάδος και πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup.

Διότι το μόνο μας κίνητρο, κ. Βούτση ,για να αναλάβουμε το τεράστιο κόστος που έχουμε αναλάβει, ήταν η προστασία της πατρίδας και το εθνικό συμφέρον. Εάν το κίνητρό μας ήταν άλλο, κομματικό, παραταξιακό, ή προσωπικό, θα είχαμε θυσιάσει, ταπεινώσει και καταστρέψει την πατρίδα ,διατηρώντας όμως την δική μας κομματική και εκλογική υπόσταση. Δεν το κάναμε.

Και δεν το κάναμε επί πέντε ολόκληρα χρόνια. Και μαθήματα πατριωτισμού ή διαπραγμάτευσης δεν δέχομαι, γιατί έχω δώσει τη μάχη στην πρώτη γραμμή επί 6 χρόνια και η χώρα είναι όρθια και πρέπει και εσείς να φροντίσετε να την παραδώσετε όρθια.

Σκληρή διαπραγμάτευση σημαίνει φέρνω αποτελέσματα για τη χώρα. Όταν θα έρθετε και θα έχετε πάρει ένα δάνειο τον Ιούνιο με τους όρους του δανείου που πήραμε εμείς το Φεβρουάριο του 2012, θα σας συγχαρώ. Όταν έρθετε και πείτε κούρεψα έστω και ένα ευρώ από το δημόσιο χρέος, ένα ευρώ, όχι 180 δισεκατομμύρια σε καθαρή παρούσα αξία, θα σας συγχαρώ.

Συνεχώς επικαλείστε το επιχείρημα της ανθρωπιστικής κρίσης και των επιπτώσεων του μνημονίου. Το επαναλαμβάνω αυτό που είπα: Έχετε αντιληφθεί τι θα συνέβαινε στη χώρα αν το 2010 δεν γινόταν η επιλογή αυτή, αλλά η επιλογή της ρήξης και της ασύντακτης χρεοκοπίας;

Ποιος είναι ο ισχυρός; Ο ισχυρός είναι αυτός που έχει τα λεφτά. Αυτοί είναι οι εταίροι μας; Οι εταίροι μας είναι το επικουρικό σχέδιο για να καλύψουμε τις ταμειακές ανάγκες. Από πού δανείζονται τα κράτη; Ποιοί αξιολογούν τα κράτη; Πού ταπεινώνονται τα κράτη; Στις αγορές.

Πιστεύετε ότι η ψήφος των λαών αρκεί για να πείσει τις αγορές; Θα ήταν διαφορετική η κατάσταση στην Αργεντινή. Θα ήταν διαφορετική η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Θα ήταν διαφορετική η κατάσταση στην Ουγγαρία. Οι αγορές ξέρετε τι λένε σήμερα; Ότι το 10ετές ομόλογο το ελληνικό έχει αποδόσεις 10,5%, ενώ το ιρλανδικό 0,5%. Αυτή είναι η κατάσταση δυστυχώς.

Η χώρα η οποία δεν μπορεί να επανέλθει σταδιακά στις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια, είναι μια χώρα χωρίς δημοσιονομική κυριαρχία. Εκεί έχει φτάσει η σχέση κράτους και αγορών. Και μου μιλάτε εμένα για συσχετισμούς με τους εταίρους;

Όταν κ. Βούτση εγώ έδιωξα την τρόικα από το γραφείο μου στο Υπουργείο Οικονομικών την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, το κόμμα σας έλεγε ότι αυτό δεν έχει προοπτική. Εμείς όμως μέσα σε λιγότερο από 40 μέρες πήραμε το δεύτερο μεγάλο δάνειο, το κούρεμα του χρέους, τη ριζική αναδιάρθρωση, τις αποφάσεις με τις οποίες είστε αναγκασμένοι να πορευτείτε και μακάρι να πορευτείτε και να θέσετε τα θέματα αυτά.

Λέτε τώρα ότι εγώ έθετα εδώ το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει στην ομιλία του στο Παρίσι οτι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ξέρετε τι σημαίνει να δηλώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός ή Υπουργός Οικονομικών ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Σημαίνει ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ το Δ.Σ. του Ταμείου δεν μπορεί να εκταμιεύσει δόσεις.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

Δεν έχετε δυστυχώς ακριβή αίσθηση του τι σημαίνει δήλωση "το χρέος είναι ήδεν είναι βιώσιμο "και τι σημαίνει στρατηγική, ένα χρέος που το δηλώνω ως βιώσιμο, αγωνίζομαι να το βελτιώσω, αξιοποιώντας τις ειλημμένες δεσμεύσεις του 2012 μέσα από παραμετρικές αλλαγές οι οποίες συνιστούν κούρεμα σε τελευταία ανάλυση, διότι όλα είναι κούρεμα σε καθαρή παρούσα αξία.

Δεν έχετε καμία αίσθηση της επίπτωσης των λεγομένων σας και στην πραγματικότητα υπονομεύεται με τη στάση αυτή την πορεία της χώρας. Και προδικάζετε τη ρήξη. Θεωρώ ότι αυτή εδώ η συνεδρίαση, η τοποθέτηση του κ. Φίλη, η τοποθέτηση του κ. Βούτση, είναι μια ιστορικά κρίσιμη συνεδρίαση, η οποία αποκτά δραματικές διαστάσεις.

Νομίζετε ότι εκβιάζετε; Νομίζετε ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για μια πολιτική λύση; Όλοι πήγαμε να κάνουμε μια πολιτική λύση χωρίς τεχνικές προϋποθέσεις. Και δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό.

Και ξέρετε γιατί δεν μπορέσαμε να το κάνουμε; Διότι υπάρχουν παράγοντες εκτός διεθνούς πολιτικού συστήματος που επηρεάζουν τους συσχετισμούς μέσα στην Ευρώπη. Και οι παράγοντες αυτοί είναι κρίσιμοι εκ του γεγονότος ότι συνολικά το δημοσιονομικό πρόβλημα της ευρωζώνης επηρεάζεται από τις αγορές.

Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε ότι δεν συζητάμε μόνοι εδώ στην Ελλάδα, αλλά δεν συζητάμε και μόνοι με τους Ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες και εταίρους, διότι και αυτοί είναι αιχμάλωτοι καταστάσεων οι οποίες διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Και προφανώς δεν έχετε και αίσθηση των επιπτώσεων αυτών που λέτε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στην καταθετική συμπεριφορά, στην ευστάθεια των χρηματοπιστωτικών διαδικασιών στην Ελλάδα.

Έχουμε αυτή τη στιγμή την απόλυτη ανάγκη να συνεννοηθούμε στη βάση της κοινής λογικής και της αλήθειας, αλλά δεν έχετε ζητήσει ούτε συνεννόηση, ούτε ανταλλαγή απόψεων, ούτε συστράτευση, ούτε συναίνεση. Παίζετε αυτή τη στιγμή κορώνα γράμματα τις προοπτικές της χώρας στο πλαίσιο ποιας νομιμοποίησης; Η νομιμοποίηση δοκιμάζεται καθημερινά και αφορά την παρούσα Βουλή. Πιστεύετε ότι μπορείτε να καθορίσετε τη μοίρα του τόπου εις το διηνεκές με μια εκλογική νίκη του 36%;

Αυτό δεν το έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με 54%. Δεν το έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου με 48%. Και ποιος σας δίνει τη δυνατότητα να το κάνετε; Είπαμε εμείς που στις εκλογές του Ιουνίου το 2012 είχαμε συγκεντρώσει υπέρ της στρατηγικής μας 47% ,αθροίζοντας τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ,ότι έχουμε τη δυνατότητα να καθορίσουμε αμετάκλητα και ιστορικά την πορεία του έθνους;
Εσείς δεν μας βρίζατε; Δεν μας λοιδορούσατε; Δεν μας αμφισβητούσατε από την πρώτη στιγμή; Από πού λοιπόν απορρέει αυτή η αυτοπεποίθηση, η αλαζονεία και η ιστορική νομοτέλεια; Από πουθενά. Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση διεθνώς και παρεμβαίνουμε εκεί που πρέπει σιωπηλά, αποτελεσματικά, ουσιαστικά, κάτι που δεν κάνατε ποτέ.

Πότε στήριξε η Ευρωπαϊκή Αριστερά τις δικές μας προσπάθειες; Πότε παρεμβήκατε εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ ,όταν εμείς αγωνιζόμασταν προκειμένου να προβάλουμε τις κόκκινες γραμμές; Μήπως μας χαρίστηκε η Ευρώπη; Μήπως μας στήριξε πολιτικά; Όχι βεβαίως. Εμείς δώσαμε σκληρή μάχη με την Ευρώπη, το λιγότερο από τις ευρωεκλογές μέχρι τις βουλευτικές εκλογές και ναι, ηττηθήκαμε εκλογικά, αλλά είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυο μέτωπα.

Ένα εξωτερικό στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και ένα εσωτερικό, την έλλειψη συναίνεσης. Ενώ εμείς σας λέμε είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, να συναινέσουμε, να βοηθήσουμε, αρκεί να ξέρουμε ποιο είναι το πλαίσιο. Αρκεί να ξέρουμε ότι η πορεία είναι ευρωπαϊκή. Αρκεί να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν τυχοδιωκτισμοί, προχειρότητες, επιπολαιότητες, αστεϊσμοί.

Συγκρίνετε την δική μας θέση, τον δικό μας αγώνα με την δική σας ευκολία η οποία τελειώνει; Απλώς τώρα καταλαβαίνετε τι σημαίνει να διαπραγματεύεσαι, όχι με πρωτογενές πλεόνασμα, όχι με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, όχι με ισχυρές τράπεζες, αλλά με τα δεδομένα του 2009, του 2010, του 2011, του 2012. Καταλαβαίνετε πόσο άδικα, ανυπόστατα, ανιστόρητα ήταν όλα αυτά που λέγατε όλα αυτά τα χρόνια; Όταν εμείς αγωνιζόμασταν με πραγματικά σκληρό τρόπο και με συσχετισμούς οι οποίοι ήταν απολύτως αρνητικοί και με υπονομευμένο εσωτερικό μέτωπο;

Αφήστε την αλαζονεία, την ευκολία, τις δηλώσεις αυτές για τις οποίες κάποτε θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις γιατί ή θα τις ανακαλέσετε, ή θα απολογηθείτε για την καταστροφή της χώρας και ελάτε να διαμορφώσουμε ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο και μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ