Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.9.12

Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη (Λάρισας) Ανδρέας Ξανθός (Ρεθύμνου) Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου (Κιλκίς) Κώστας Δερμιτζάκης (Λασιθίου) Κώστας Ζαχαριάς (Αρκαδίας) Γιάννης Ζερδελής (Λέσβου) Βασίλης Κυριακάκης (Φθιώτιδας) Νίκος Μιχαλάκης (Καρδίτσας)

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς 
- Υγείας -Οικονομίας -Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
-Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
ΘΕΜΑ: Η μνημονιακή πολιτική στον χώρο του φαρμάκου και ο χρεωκοπημένος ΕΟΠΥΥ βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Τα υπέρογκα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προς τα Νοσοκομεία, τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς της χώρας, καθώς και προς διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες υγειονομικού υλικού, θέτουν πλέον σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ασθενών, και ειδικότερα των χρονίως πασχόντων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την ίδια τους τη ζωή φαρμακευτικά σκευάσματα.
Το φαινόμενο των ελλείψεων σήμερα έχει φτάσει σε σημεία επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία, κι αυτό καταγγέλλεται και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Λείπουν ακόμη και απολύτως απαραίτητα φάρμακα, ενώ οι ασθενείς πλέον επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν την αναγκαία για την επιβίωσή τους θεραπευτική αγωγή, ενώ σύλλογοί τους έχουν καταθέσει ακόμη και μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου, στην προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους στη θεραπεία.
Στα παραπάνω δεδομένα, πλέον έχουν προστεθεί τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να έχουν ήδη διακόψει ή να ετοιμάζονται να διακόψουν την παροχή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σκευασμάτων που όμως είναι απαραίτητα σε ορισμένες παθήσεις. Πρόσφατο παράδειγμα είναι της εταιρίας Novartis Hellas, που διέκοψε την παροχή προς τον ΕΟΠΥΥ έξι φαρμάκων, που απευθύνονται σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα B, αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους (διάφοροι τύποι καρκίνου).
Τα δε φαρμακεία που μπορούν μεν να εφοδιάζονται ακόμη και σήμερα κάποια φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, δεν είναι σε θέση να τα προμηθεύσουν στους ασθενείς για δύο αλληλεπικαλυπτόμενους λόγους: τη μείωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας και τη μη εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι χαμηλές τιμές ορισμένων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και το μεγάλο περιθώριο κέρδους που αφήνουν οι εξαγωγές των σκευασμάτων σε αλλοδαπές χώρες αποτελούσαν ανέκαθεν ένα ισχυρό κίνητρο για την εξαγωγή τους. Η πρακτική των παράλληλων εξαγωγών –που ευνοούνται από τη σημαντική διαφορά των τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.- είναι μεν νόμιμη, στο βαθμό όμως που εξασφαλίζεται η επάρκεια της εγχώριας αγοράς, κάτι το οποίο δεν ισχύει στην παρούσα φάση.
Ο μόνος τρόπος πλέον προμήθειας αυτών των φαρμάκων είναι με απευθείας παραγγελία στην εταιρία και προκαταβολή του συνόλου του κόστους τους, ώστε να τα διαθέσουν στους ασφαλισμένους, αναμένοντας τον ΕΟΠΥΥ να τους εξοφλήσει. Επειδή όμως σε πολλές περιπτώσεις το κόστος υπερβαίνει κατά πολύ το όποιο κέρδος –επί παραδείγματι φάρμακο που κοστίζει στο φαρμακείο 3.500 ευρώ αφήνει 49 ευρώ κέρδος στο φαρμακείο-, η διαδικασία παραγγελίας και προπληρωμής του είναι ανέφικτη για τον φαρμακοποιό.
Επειδή η διάθεση φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΣΥ -απ’ όπου οι χρονίως και βαριά πάσχοντες θεωρητικά μπορούν να προμηθεύονται τα ακριβά φάρμακα- γίνεται μετ’ εμποδίων, εξαιτίας της επιλογής πολλών διοικητών να μην τα προμηθεύονται ώστε να παρουσιάζουν μειωμένες τις δαπάνες, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις μνημονιακές επιταγές.
Επειδή ήδη στα τέλη Μαΐου 2012 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα αναντικατάστατα και φάρμακα σοβαρών παθήσεων, καθώς και να εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στις εταιρείες.
Επειδή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι πλέον εκρηκτική, απειλεί πλέον ευθέως τις ζωές ασθενών, ιδίως των χρονίως πασχόντων, και τα συναρμόδια Υπουργεία φέρουν ακέραια την ευθύνη, αφού κωλυσιεργούν και δε δίνουν άμεσα λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα.
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβουν ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια της εγχώριας αγοράς σε φάρμακα, ειδικά σε αυτά που απευθύνονται σε χρόνια πάσχοντες; 
2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν για την απρόσκοπτη προμήθεια των φαρμακείων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα και τη διάθεσή τους από αυτά προς τους ασθενείς; 
3. Γνωρίζουν σε τι ποσοστό φτάνουν οι παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων από φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες προς τρίτες χώρες και ποιο είναι αυτό; 
4. Προτίθενται να προβούν σε έλεγχο των παραλλήλων εξαγωγών και να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων, στο βαθμό που δεν καλύπτεται η εγχώρια ζήτηση;
Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
Ηρώ Διώτη (Λάρισας) 
Ανδρέας Ξανθός (Ρεθύμνου) 
Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου (Κιλκίς) 
Κώστας Δερμιτζάκης (Λασιθίου) 
Κώστας Ζαχαριάς (Αρκαδίας) 
Γιάννης Ζερδελής (Λέσβου) 
Βασίλης Κυριακάκης (Φθιώτιδας) 
Νίκος Μιχαλάκης (Καρδίτσας)
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ