Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

22.2.12

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Σημεία παρεμβάσεων του Γενικού Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Α’ Αθηνών, κ. Προκόπη Παυλόπουλου
και του αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας, Βουλευτή Φθιώτιδας,
κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στη Βουλή,
στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το PSI.





Η Νέα Δημοκρατία σε συνέχεια των αποφάσεων της 26ης – 27ης Οκτωβρίου, όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν στο τελευταίο Eurogroup, στηρίζει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με το “κούρεμα” των ομολόγων.
Κατέθεσε, όμως, τέσσερα θέματα που πρέπει να αξιολογηθούν, να συνεκτιμηθούν και να αντιμετωπισθούν:

1ον. Το ζήτημα της συμμετοχής στο «κούρεμα» του χρέους των φυσικών προσώπων.
Θεωρούμε πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τη δίκαιη αντιμετώπιση των ιδιωτών – επενδυτών που έχουν αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Επενδυτές που έκαναν, ουσιαστικά, μια αποταμίευση των κόπων τους, στηρίζοντας, ταυτόχρονα, το Ελληνικό Δημόσιο.
Επιπρόσθετα, η προστασία τους θα δημιουργήσει ασφάλεια για ανάλογες επενδύσεις στο άμεσο μέλλον και θα συντελέσει, από την πλευρά της, στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες πρέπει να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν και κατηγορίες συμπατριωτών μας να προστατευθούν με ειδικούς μηχανισμούς.

2ον. Το ζήτημα της συμμετοχής στο «κούρεμα» του χρέους των φαρμακευτικών εταιρειών, που πληρώθηκαν για τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων που εκκρεμούσαν με ομόλογα.
Τα ομόλογα αυτά είχαν μηδενικό επιτόκιο και δεν παρελήφθησαν από τις εταιρείες για επενδυτικό σκοπό, αλλά για εξόφληση οφειλής του Δημοσίου.
Οι πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου προχώρησαν σε άμεση πώληση των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, καθότι χρηματοδοτούνται από τη μητρική τους εταιρεία και δεν είχαν δανεισμό στην Ελλάδα.
Αντίθετα, πολλές ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να εκχωρήσουν τα ομόλογα αυτά στις τράπεζες σαν εγγύηση για τα δάνεια που έχουν συνάψει για κεφάλαιο κίνησης.
Η εισαγωγή των ομολόγων αυτών στο PSI δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο και πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Κυβέρνηση.


3ον. Το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Θα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις από το βαθύτερο «κούρεμα» και το αποτέλεσμα της έκθεσης της Black Rock για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους.
Στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Το αναγκαίο ποσό εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί κοντά στα 50 δισ. ευρώ.

4ον. Το ζήτημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών φορέων.
Αυτή θα πρέπει να διασφαλισθεί λόγω της μείωσης της περιουσίας τους.
Η μείωση, σύμφωνα και με την Ειδική Έκθεση και τις δεσμεύσεις των Συναρμόδιων Υπουργών, αναμένεται να αναπληρωθεί από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και ΝΠΔΔ, τα οποία θα περιέλθουν στο συνιστώμενο «Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ