Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.1.12

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη
στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Δευτέρα 16.1.2012 για το Υδροηλεκτρικό Φράγμα του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο.




Στην Αθήνα σήμερα, 16 Ιανουαρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.30΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αθανάσιου Παπαγεωργίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος- Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99 – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων- Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98 – Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειες και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την ενσωμάτωση αυτών των δύο Οδηγιών του 2008. Η πρώτη αφορά στην ποινική προστασία του περιβάλλοντος και η δεύτερη στην παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων. Ήταν την περίοδο που εάν θυμάμαι καλά επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ο νυν Υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας και φαντάζομαι ότι με δικές του πρωτοβουλίες θα είχαν γίνει αυτές οι δύο τουλάχιστον τροπολογίες που είναι πολύ σημαντικές. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό που ενσωματώνονται στην εσωτερική έννομη τάξη και συνεπώς δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να έχει σοβαρή αντίρρηση γι’ αυτές τις δύο τουλάχιστον Οδηγίες.
Κύριε Υπουργέ, ενδιαφέρον, όμως, εμφανίζουν οι λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου και για την εξοικονόμηση του χρόνου θα αναφερθώ μόνο σε δύο θέματα. Το πρώτο αναφέρεται στο άρθρο 56 παράγραφος 1, που αφορά στα υδροηλεκτρικά έργα και κυρίως αφορά το υδροηλεκτρικό φράγμα του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο. Πριν δύο χρόνια είχε επιχειρηθεί από την προκάτοχό σας, κυρία Μπιρμπίλη, να περάσει μία αντίστοιχη διάταξη που χαρακτήριζε ως ΑΠΕ υδροηλεκτρικά έργα έως 100 MW. Τότε με τη συμπαράσταση και άλλων συναδέλφων αποτρέψαμε μια τέτοια εξέλιξη, διότι θα είχαμε γίνει ρεζίλι διεθνώς. Συγκεκριμένα, θα είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα είχαμε χαρακτηρισμένα υδροηλεκτρικά έργα 100 MW, όταν διεθνώς δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που τα υδροηλεκτρικά έργα πάνω από 15MW να χαρακτηρίζονται ΑΠΕ. Αυτό αφορούσε τότε μία διάταξη που προσπαθούσε να λύσει κάποια ζητήματα σαν και αυτά που προσπαθείτε να λύσετε κι εσείς, αλλά κάποια θέματα έχουν δρομολογηθεί.
Το υδροηλεκτρικό έργο που αφορά τη δική μου περιοχή στον Άραχθο του Αγίου Νικολάου είχε συναντήσει την καθολική αντίδραση των κατοίκων. Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς της περιοχής είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και αυτό το έργο ακυρώθηκε με την απόφαση 3858/2007 του ΣτΕ. Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν ότι αυτό δεν προβλεπόταν στο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο της Ηπείρου και συνεπώς δεν μπορούσε ένα τέτοιο έργο να κατασκευαστεί. Με την προτεινόμενη διάταξη παρακάμπτονται τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια της χώρας και μέχρι την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης υδάτινων πόρων θα μπορούν πλέον να επιτρέπονται οι κατασκευές υδροηλεκτρικών έργων για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες τους πριν την εκπόνηση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων. Δεν ξέρω πόσο έγκυρες ή όχι είναι αυτές οι μελέτες του παρελθόντος, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το έργο συνάντησε την καθολική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Οι κάτοικοι της περιοχής χαρακτηρίζονται από περιβαλλοντική ευαισθησία και ο ποταμός Άραχθος έχει συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο φράγματα που είναι το «Πουρνάρι 1» και το «Πουρνάρι 2». Εκεί που τελειώνει η μία λίμνη στην ευθεία σε ένα χιλιόμετρο θα κατασκευαζόταν το τρίτο φράγμα που θα αποτελούσε τεράστιο περιβαλλοντικό φορτίο και θα ήταν μία ωρολογιακή βόμβα για την περιοχή.
Κύριε Υπουργέ, θεωρούμε ότι και για τα δύο φράγματα δεν υπήρχε καμία αντίδραση από την τοπική κοινωνία. Δεχόμασταν και λέγαμε ότι και αυτό το ποτάμι θα έπρεπε να συνεισφέρει, παρά τις περιβαλλοντικές συνέπειες που είχε η περιοχή μας, όπως και όταν έγινε η κατασκευή του ΧΥΤΑ στη μία πλαγιά πάνω από το φράγμα «Πουρνάρι 1». Όταν έγινε ο ΧΥΤΑ είπαμε ότι δεν μπορούμε να στέλνουμε τα σκουπίδια μας αλλού και θα πρέπει να τα διαχειριστούμε. Εμείς οι πολιτικοί βάλαμε τα στήθη τότε, ο ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε και δεν δημιουργήθηκε καμία αντίδραση. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ είναι ο μόνος από τους τρεις της Ηπείρου για τον οποίο δεν δημιουργήθηκε καμία αντίδραση. Σήμερα με την βοήθεια των ΜΑΤ προσπαθεί να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ στα Γιάννενα στο Ελληνικό, όπως και έγινε με τεράστιες αντιδράσεις στο Καρβουνάρι της Θεσπρωτίας. Όμως, εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα τρίτο φράγμα, γιατί δεν το σηκώνει η περιοχή. Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να σας συναντήσουμε και με τους άλλους Βουλευτές του νομού και δείξατε ότι κατανοήσατε το συγκεκριμένο θέμα. Θα περιμένουμε τις θέσεις σας και τις προτάσεις σας και από αυτό τουλάχιστον εγώ θα συναρτήσω την τελική μου στάση στο παρόν νομοσχέδιο, αλλά ενδεχομένως και σε μελλοντικά νομοσχέδια, ακόμη και στη δανειακή σύμβαση.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων που έχει καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα. Στην Αλπική Ζώνη έχουμε ζητήσει να εξαιρεθεί ένα τμήμα 200 – 300 στρεμμάτων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις για ένα χιονοδρομικό κέντρο μικρής έκτασης ή κάποιων μικρών εγκαταστάσεων για ορειβατικούς σκοπούς. Νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει και θα δώσει στην περιοχή μία ακόμη αναπτυξιακή δυνατότητα που χειμάζεται όχι μόνο από την κρίση, αλλά χειμαζόταν πάντα από την ερήμωση και την εγκατάλειψη.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Θα έχουμε την ευκαιρία στο πλαίσιο της κατ’ άρθρων συζήτησης να συζητήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η χώρα χρειάζεται υδροηλεκτρικά φράγματα για την ισορροπία του ενεργειακού της σχεδιασμού. Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει ΑΠΕ στα υδροηλεκτρικά, αλλά είμαστε, μάλλον, από τις λίγες χώρες όπου βάζουμε τον πήχη εκεί που τον βάζουμε. Αυτή είναι η μία παρατήρηση. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι, βεβαίως, όταν επιλέγεται ή προωθείται να γίνει ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό κάπου, πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν μια σειρά από πράγματα, μεταξύ των οποίων η επιβάρυνση συνολικά της περιοχής και όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού. Το πλαίσιο σχεδιασμού γι’ αυτά, είναι τα σχέδια διαχείρισης των ιδιωτικών πόρων που γίνονται αυτή τη στιγμή και εκπονούνται στις διάφορες περιοχές. Εγώ ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή τους βουλευτές που είναι από τις περιοχές αυτές και μεταφέρουν ζητήματα που αφορούν την επιβάρυνση της περιοχής. Το έχω πει, εξάλλου, απλώς είναι ευκαιρία να το ξαναπώ, ότι το Υπουργείο είναι απολύτως έτοιμο να κάνει προσαρμογές, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι τέτοιου είδους μεγάλες παρεμβάσεις ειδικά σε επιβαρημένες περιοχές, να προκύψουν μέσα από μια διαδικασία που θα εκφράζονται οι τοπικοί φορείς και θα είναι μια διαδικασία στην οποία, συνεπώς, θα είναι ξεκάθαρη ποια θα είναι η βούληση των τοπικών κοινωνιών.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): ………… κ. Τσιρώνη να μην το συνδυάσουμε με την δανειακή σύμβαση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΏΝΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Δεν το κάνω και ξέρετε όλα αυτά τα χρόνια με τι μετριοπάθεια κινούμε. Επίσης, ξέρετε ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που εκβιάζουν καταστάσεις. Το κάνω, μόνο και μόνο, για να δείξω στον Υπουργό τη σοβαρότητα που έχει αυτό το ζήτημα για την περιοχή και για εμάς και δεν γίνεται για ρουσφετολογικούς σκοπούς, αλλά, γιατί το έχει ανάγκη η περιοχή και για κανένα άλλο λόγο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ