ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
Περιβάλλοντος και κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Μετά τη Χαλκιδική η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μετατρέψει σε «κρανίου τόπο» και το Κιλκίς με ταχείες διαδικασίες εκχώρησης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες.
Τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κος Γιάννης Μανιάτης δήλωσε πως το ενδιαφέρον του υπουργείου εστιάζεται σε δύο μεταλλευτικούς χώρους του Νομού Κιλκίς ( Βάθη-Γερακαριό, Πολύκαστρο-ΣΚΡΑ) με σκοπό την «αξιοποίηση» τους το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερα μάλιστα για την περιοχή της Βάθης τόνισε πως μέσα στον Δεκέμβριο θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την εκμετάλλευση διαφόρων κοιτασμάτων που κατά την εκτίμησή του ανέρχονται σε αξία σε 1.5 δις ευρώ.
Οι προθέσεις του ΥΠΕΚΑ έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των γύρω περιοχών και στην επιστημονική κοινότητα καθώς ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μεγάλος. Ιδιαίτεροι κίνδυνοι εντοπίζονται στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα γεγονός που θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες στην ύδρευση-άρδευση του νομού. Το υπουργείο προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια προφανώς κατά τα πρότυπα της εξόρυξης στο Στρατώνι της Χαλκιδικής που έχει προκαλέσει την καθολική σχεδόν αντίδραση κατοίκων και φορέων της περιοχής.
Η κυβέρνηση παράλληλα προκηρύσσοντας το διαγωνισμό δεν έχει εκπονήσει κανένα σοβαρό σχέδιο περιβαλλοντικής μελέτης για τις επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην ανθρώπινη υγεία και το φυσικό πλούτο αντιθέτως στηρίζεται σε μια προ εικοσαετίας μελέτη του ΙΓΜΕ που μάλιστα καταλήγει πως τα κοιτάσματα στην περιοχή είναι «οριακά εκμεταλλεύσιμα».
Την ίδια στιγμή προσανατολίζεται σε μία fast track επένδυση με αβέβαια οικονομικά οφέλη για τη χώρα και τους εργαζόμενους σε μια περιοχή που δεν είναι καν γεωγραφικά οριοθετημένη. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια νέου τύπου «αποικιοκρατική» σύμβαση με πρόσχημα τις ελάχιστες θέσεις εργασίας για τον ντόπιο πληθυσμό ( υπολογίζεται ότι η μοριοδότηση δεν θα αφορά ποσοστό μεγαλύτερο του 2% ) και τα μηδαμινά σχεδόν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο με βάση τις μέχρι τώρα συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με πολυεθνικές εταιρείες στις αντίστοιχες περιπτώσεις.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει στα σοβαρά τις ενδεχόμενες καταστροφές που θα προκύψουν και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής ενώ δεν έχει λάβει καμία θετική εισήγηση από τα αρμόδια δασαρχεία του νομού. Αντίθετα όλο και περισσότεροι κοινωνικοί φορείς στρέφονται ενάντια στα σχέδια για εξόρυξη των κοιτασμάτων.
Με βάση τα παραπάνω και,
επειδή η δημόσια υγεία και ο φυσικός μας πλούτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με μια τέτοια προχειρότητα.
Επειδή σε όσες περιπτώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιου είδους εξορύξεις το φυσικό περιβάλλον δεν έχει αποκατασταθεί ποτέ, αφού έχουν απαλλαχθεί οι εκάστοτε ιδιώτες από αυτή την υποχρέωση.
Επειδή τα κέρδη του ελληνικού κράτους από την εμπλοκή ειδικευμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων εξόρυξης θα είναι αναντίστοιχα μιας επένδυσης τέτοιου μεγέθους .
Ερωτάται ο κος υπουργός,
1.Σε ποιες αξιόπιστες και επικαιροποιημένες περιβαλλοντικές μελέτες για την περιοχή έχει στηριχθεί το ΥΠΕΚΑ έτσι ώστε να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού ;
2.Ποιοι αρμόδιοι φορείς έχουν γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του Κιλκίς;
3.Ποιες επαφές έχουν πραγματοποιηθεί με τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών στο πλαίσιο διαβούλευσης, ώστε να ενημερωθούν για τους κινδύνους και τα «οφέλη» της επικείμενης έρευνας και εξόρυξης και να κατατεθούν οι δικές τους προτάσεις;
4.Έχει εκπονηθεί τεχνοοικονομική μελέτη και σε ποιο ύψος υπολογίζονται τα οφέλη του ελληνικού δημοσίου;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου
Αναστάσιος Κουράκης
.