ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: «Μη προσβάσιμα στα ΑΜΕΑ τα κτίρια των Δημοσίων Υπηρεσιών της χώρας».
Οι πρόσφατοι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κατέδειξαν χαμηλά ποσοστά προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στα κτίρια των Δημοσίων Υπηρεσιών της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία, που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις υφιστάμενες υποδομές προσβασιμότητας των συνανθρώπων μας, οι οποίοι χρήζουν ειδικής μέριμνας, προκύπτει ότι τα κτίρια που στεγάζουν Δημόσιες Υπηρεσίες, είναι πλήρως προσβάσιμα μόνο σε ποσοστό 9% και μερικώς προσβάσιμα σε ποσοστό 40%.
Ειδικότερα, από τις σχετικές εκθέσεις-επιθεωρήσεις του Σώματος Ελεγκτών, προκύπτει ότι στον Νομό Λάρισας τα κτίρια είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 48%. Επίσης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διαπιστώθηκε ότι στην πόλη του Ναυπλίου τα κτίρια είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 21% επί του συνόλου, στην πόλη της Καλαμάτας είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 34%, στην πόλη της Τρίπολης είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 40% και στην πόλη της Σπάρτης είναι προσβάσιμα σε ποσοστό 42%.
Αναμφισβήτητα, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση των ΑΜΕΑ στις Δημόσιες Υπηρεσίες της χώρας αλλά και να δημιουργηθεί ένα Πρόγραμμα Προσβασιμότητας, στο οποίο να περιλαμβάνεται η Α΄ θμια και Β΄θμια αυτοδιοίκηση όλης της επικράτειας.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Υπάρχει πρόγραμμα συνεργασίας του αρμόδιου Υπουργείου με τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, όπως προέκυψαν από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση των υποδομών προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στις Δημόσιες Υπηρεσίες της χώρας; Εαν ναι, ποιο είναι αυτό και πώς εφαρμόζεται;
2.6.11
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός