ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Πολιτισμού και Τουρισμού
Θέμα: «Ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της Δυτικής Αττικής».
Το θέμα της ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού πλούτου (αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, βυζαντινές μονές, μεγάλες δασικές εκτάσεις) της Δυτικής Αττικής ανέκυψε σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Αντιπεφερειάρχη Δυτικής Αττικής και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν μεταξύ άλλων προτάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Δυτικής Αττικής, προώθηση των διαδικασιών ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας στους όμορους με τον αρχαιολογικό χώρο, ανενεργούς βιομηχανικούς χώρους, ενοποίηση και αναβάθμιση των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων και κτιρίων της Ελευσίνας. Επίσης, προτάθηκαν σημειακές παρεμβάσεις: αποτύπωση και μελέτη αποκατάστασης-ανάδειξης (Αδριάνειο Υδραγωγείο, Ρωμαϊκή Γέφυρα, προϊστορικό νεκροταφείο, ρωμαϊκό λουτρό, αρχαίος λιμενοβραχίονας). Αναφορικά με το Φρούριο της Φυλής προτάθηκε η αποτύπωση και μελέτη αποκατάστασης-ανάδειξης της οχύρωσης. Για το Φρούριο Πανάκτου και την Οχύρωση του τείχους «Δέμα» Άνω Λιοσίων προτάθηκε η αποτύπωση, μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης. Επιπρόσθετα, προτάθηκε μελέτη νυχτερινού φωτισμού των αρχαίων οχυρώσεων και διαμόρφωση της περιοχής των Ρειτών (Λίμνη Κουμουνδούρου), καθώς και ανασκαφή-ανάδειξη του αρχαίου «Φάρου» για αρχαιολογικές επισκέψεις.
Να υπογραμμιστεί ότι το ζήτημα της αναγκαιότητας καταγραφής, προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς το έχουμε θίξει επανειλημμένα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε σχετικές ερωτήσεις.
Ειδικότερα, σε ερώτησή μας (7.2.2011 & 7.12.2009) αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα προστασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής των Μεγάρων, πολλά εκ των οποίων όχι μόνον αξιοποιούνται αλλά ούτε καν προστατεύονται στοιχειωδώς. Επιπρόσθετα, τονίσαμε την αναγκαιότητα δημιουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τη συγκέντρωση, προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής.
Σε ερώτησή μας (21.5.2008) αναφερθήκαμε στο ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας στον συνοικισμό Νέο Μελί των Μεγάρων, το οποίο αποτελεί μοναδικό δείγμα οχύρωσης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο (Υ.Α. 15794/19-12-1961. Φ.Ε.Κ. 25Β΄/2-2-1962), όπως και στο Φρούριο Φυλής (28.3.2011) και στην επιβεβλημένη περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα και οριστική επισήμανσή του, καθώς και στην άμεση προστασία του από τυχόν λαθρανασκαφές, που κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί στον χώρο.
Επίσης, θίξαμε ζητήματα ενίσχυσης της πολιτιστικής ζωής πόλεων της Δυτικής Αττικής, όπως η Ελευσίνα (30.6.2006 & 14.5.2007), με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε την αναγκαιότητα δημιουργίας νέου Αρχαιολογικού και Βιομηχανικού Μουσείου και την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης, καθώς και τη γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Υπάρχει πολιτική βούληση και προγραμματισμός για συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων φορέων σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε τα σωζόμενα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δυτικής Αττικής να καταγραφούν, να προστατευτούν, να αξιοποιηθούν και να προβληθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο;
2. Υπάρχει συγκεκριμένος πολιτικός σχεδιασμός για ένταξη των ανωτέρω έργων ή ορισμένων εκ των ανωτέρω στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ Αττικής (2007-2013) ή στο ΕΣΠΑ (2007-2013); Εάν ναι, ποια είναι αυτά και ποιο το χρονοδιάγραμμα;
6.6.11
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός