ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΠΑ
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα ερώτηση στους Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης με θέμα: Επανασχεδιασμός ΕΣΠΑ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«EΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κκ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΘΗΝΑ 29-3-2011
Θέμα: Επανασχεδιασμός ΕΣΠΑ
Το αρχικό κείμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 σχεδιάστηκε το 2004-2006, για μια χώρα χωρίς ύφεση, πληθωρισμό, ανεργία, κρίση χρέους, μνημόνιο. Επίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την στρατηγική της τότε ίσχυε η Στρατηγική Της Λισαβόνας, ενώ σήμερα η ΕΕ έχει υιοθετήσει την στρατηγική «ΕΥΡΩΠΗ 2020» που είναι μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στην ανάπτυξη και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Επιπλέον στο κείμενο της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Συμπεράσματα της πέμπτης έκθεσης για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή: το μέλλον της πολιτικής συνοχής» του 2010 η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να βγει από μια βαθιά κρίση και να μειώσει την ανεργία και τη φτώχεια και, παράλληλα, να υιοθετήσει μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα …» και «η απόφαση της ΕΕ είναι να προχωρήσει σε ένα κοινό στρατηγικό πλαίσιο (ΚΣΠ) που θα εγκριθεί από την Επιτροπή και θα μετασχηματίζει τους στόχους της Ευρώπης 2020 σε επενδυτικές προτεραιότητες. Το πλαίσιο αυτό θα καλύπτει το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας».
Όπως φαίνεται από το προτεινόμενο κοινό στρατηγικό πλαίσιο (ΚΣΠ), τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα θα μετασχηματιστούν σε ‘επενδυτικές πρωτοβουλίες’ για να υλοποιηθούν οι στόχοι της στρατηγικής «ΕΥΡΩΠΗ 2020».
Αυτή είναι η ουσία της αναθεώρησης των διαρθρωτικών ταμείων και ως εκ τούτου η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα περάσει μέσα από την υιοθέτηση αυτής της νέας πολιτικής που θα αλλάξει ριζικά το μοντέλο συγχρηματοδότησης.
Η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σοβαρά κονδύλια από το ΕΣΠΑ για να τροφοδοτήσετε το ΕΤΕΑΝ, το JEREMIE, και τον επενδυτικό νόμο, δηλ. κινείται ήδη στην κατεύθυνση της μετατροπής των συγχρηματοδοτούμενων σε επενδυτικά σχέδια και αυτό σημαίνει μια σοβαρή ανατροπή του μέχρι τώρα μοντέλου συγχρηματοδότησης που κάλυπτε σοβαρούς τομείς της κοινωνικής συνοχής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι κοινωνικές υποδομές και το κοινωνικό κράτος ευρύτερα δεν θα έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν με έργα που απαιτούνται για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας με την ενίσχυση κρίσιμων τομέων ανάπτυξης για την κοινωνική συνοχή παρά μόνο αν οι νέες επενδυτικές δράσεις, με κυρίαρχο τον ιδιωτικό παράγοντα, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην χρηματοδότηση. Επειδή ο ιδιωτικός τομέας είναι φυσικό να έχει επενδυτικό ενδιαφέρον σε έργα με ισχυρό ανταποδοτικό χαρακτήρα είναι βέβαιο ότι οι κοινωνικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές δεν θα ενταχθούν στα επενδυτικά σχέδια.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1. Υπάρχει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προς τον αρμόδιο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής για επανασχεδιασό του ΕΣΠΑ;
2. Υπάρχει κυβερνητική απόφαση επανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ;
3. Ποια είναι τα κύρια στοιχεία της πολιτικής σας για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα;
4. Θα ευθυγραμμιστεί η κυβέρνηση με τις νέες πολιτικές της ΕΕ για ουσιαστική κατάργηση των συγχρηματοδοτούμενων υπέρ των νέων επενδυτικών προτεραιοτήτων;
5. Θα ιδιωτικοποιήσετε το ΕΣΠΑ;
6. Ποιοι φορείς θα κληθούν να συν-διαμορφώσουν το νέο ΕΣΠΑ;
7. Πότε θα φέρετε το τόσο σοβαρό αυτό θέμα για την χώρα σε συζήτηση στην Βουλή;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ»