Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.3.11

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή ΘΕΜΑ: Ανισότητα κατά των γυναικών στη βαθμίδα Ταξιάρχου στις πρόσφατες κρίσεις στην Αστυνομία.

Γαληνός: ΌΧΙ στους αποκλεισμούς γυναικών στις κρίσεις της αστυνομίας

Τον πλήρη αποκλεισμό των γυναικών από τις ανώτερες θέσεις, κατά τις πρόσφατες κρίσεις στην αστυνομίας, καυτηρίασε με ερώτηση του στην Βουλή ο κ. Σπύρος Γαληνός τονίζοντας ότι ουσιαστικά έτσι στην πράξη δημιουργείται μία οροφή πάνω από την οποία δεν μπορούν πια να προαχθούν οι γυναίκες στην αστυνομία.




Τέτοιου είδους πρακτικές ακυρώνουν στην πράξη το πρόταγμα για την ισότητα των δύο φύλων και το καθιστούν ένα κενό νοήματος ρητορικό σχήμα.
Παράλληλα θέτει ευθέως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή προ των ευθυνών του τονίζοντας ότι: «Το ερώτημα κύριε υπουργέ είναι εάν αυτά τα κριτήρια απηχούν τις δικές σας πολιτικές αντιλήψεις, το πολιτικό σας ήθος και την αντίληψη που εσείς προσωπικά έχετε για την θέση της γυναίκας στην κοινωνία ή είναι κριτήρια που δολίως και εσφαλμένως επιβλήθηκαν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων από μία γραφειοκρατία την οποία δεν μπορέσατε να ελέγξετε. Το τι από τα δύο ισχύει θα το κρίνει προφανώς η αντίδρασή σας, από την οποία θα εξαρτηθεί και το μήνυμα που στέλνουμε στην κοινωνία για τον ρόλο της γυναίκας και την δυνατότητα που προσφέρουμε στην εργαζόμενη Ελληνίδα να πραγματώσει τις δυνατότητές της. Για την νέα γυναίκα που επιθυμεί να εργαστεί ή εργάζεται στην αστυνομία είναι σημαντικό να ξέρει, ότι μπορεί να φτάσει στην υψηλότερη θέση εφόσον έχει τα προσόντα ή εάν πλέον και υπό την δική σας πολιτική ηγεσία θα προορίζεται μόνο για κατώτερες θέσεις και βοηθητικές λειτουργίες»


Αθήνα 11 Μαρτίου 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή
ΘΕΜΑ: Ανισότητα κατά των γυναικών στη βαθμίδα Ταξιάρχου στις πρόσφατες κρίσεις στην Αστυνομία.

Η δημιουργία στεγανών στις υψηλότερες θέσεις των κρατικών γραφειοκρατικών οργανισμών, και ιδιαίτερα αυτών που έχουν σχέση με την ασφάλεια, ακυρώνουν στην πράξη το πρόταγμα για την ισότητα των δύο φύλων και το καθιστούν ένα κενό νοήματος ρητορικό σχήμα. Για το λόγο αυτό, θέλω να θέσω υπ’ όψη σας τα εξής: Πριν τις πρόσφατες κρίσεις της Ελληνικής αστυνομίας στον βαθμό του ταξίαρχου υπηρετούσαν 65 άτομα εκ των οποίων οι 59 ήταν άνδρες και οι 6 γυναίκες. Κατά τις πρόσφατες κρίσεις αποστρατεύθηκαν 37 εκ των 59 ανδρών ήτοι 62,7%, προήχθησαν οι 14 και παρέμειναν 14. Εκ των έξι γυναικών αποστρατεύθηκαν και οι 6, ενώ βάσει της επετηρίδας θα έπρεπε οι τρεις να προαχθούν και οι τρεις να παραμείνουν. Δηλαδή, ενώ από τους άνδρες ταξιάρχους αποστρατεύθηκε το 62,7%, από τις γυναίκες ταξιάρχους αποστρατεύθηκε το 100%. Επιπλέον στην θέση του ταξιάρχου προήχθησαν 51 άτομα εκ των οποίων οι 50 ήταν άνδρες και μόνον η μία γυναίκα, με αποτέλεσμα σήμερα στην βαθμίδα του ταξίαρχου της Ελληνικής Αστυνομίας να υπηρετούν 64 άνδρες και μία μόνο γυναίκα. Δηλαδή ενώ πριν τις πρόσφατες κρίσεις το ποσοστό γυναικών στην θέση του ταξίαρχου ήταν 9,2% (6 από 65) σήμερα είναι 1,5% (1 από 65).
Είναι καταφανές από αυτά τα στοιχεία ότι κατά τις πρόσφατες κρίσεις στην αστυνομίας το έμφυλο στοιχείο εμφιλοχώρησε ως κριτήριο στην διαδικασία αξιολόγησης, με αποτέλεσμα ικανοί αξιωματικοί να μην προαχθούν εξαιτίας του φύλου τους. Ουσιαστικά τεκμαίρεται ότι υπό την παρούσα ηγεσία δημιουργείται μία οροφή στην εξέλιξη που μπορεί να έχει μία γυναίκα στην αστυνομία.
Το ερώτημα κύριε υπουργέ είναι εάν αυτά τα κριτήρια απηχούν στις δικές στις πολιτικές αντιλήψεις, το πολιτικό στις ήθος και την αντίληψη που στις προσωπικά έχετε για την θέση στις γυναίκας στην κοινωνία ή είναι κριτήρια που δολίως και εσφαλμένως επιβλήθηκαν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων από μία γραφειοκρατία την οποία δεν μπορέσατε να ελέγξετε. Το τι από τα δύο ισχύει θα το κρίνει προφανώς η αντίδρασή στις, από την οποία θα εξαρτηθεί και το μήνυμα που στέλνουμε στην κοινωνία για τον ρόλο στις γυναίκας και την δυνατότητα που προσφέρουμε στην εργαζόμενη Ελληνίδα να πραγματώσει στις δυνατότητές στις. Για την νέα γυναίκα που επιθυμεί να εργαστεί ή εργάζεται στην αστυνομία είναι σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να φτάσει στην υψηλότερη θέση εφόσον έχει τα προσόντα ή εάν πλέον και υπό την δική στις πολιτική ηγεσία θα προορίζεται μόνο για κατώτερες θέσεις και βοηθητικές λειτουργίες.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Τι σκοπεύει να κάνει ώστε να αποκαταστήσει την αδικία που προέκυψε από την προφανή χρήση του έμφυλου στοιχείου κατά στις πρόσφατες κρίσεις στις αστυνομίας στον βαθμό του ταξιάρχου
2) Ποια μέτρα θα πάρει ώστε οι κρίσεις των αξιωματικών στις αστυνομίας να βασίζονται μόνο στις ικανότητες και όχι στο έμφυλο στοιχείο
3) Τι θα κάνει για να αποκατασταθεί ο αριθμός των γυναικών που υπηρετούν στην βαθμίδα του ταξίαρχου στην αστυνομία.


Ο Ερωτών Βουλευτής



Σπύρος Γαληνός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ