Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

17.1.11

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υφυπουργέ, μιλήσατε πάλι για το Μνημόνιο, μιλήσατε για την έκτακτη κατάσταση. Αυτή δεν έφτασε εδώ από μόνη της. Έφτασε εδώ με τις διαχρονικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και αυτή τη στιγμή καλούνται οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να πληρώσουν το «μάρμαρο» για την κακοδιαχείριση και την κακή πολιτική.

Παρασκευή,14 Ιανουαρίου 2011
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Θα συζητηθεί η με αριθμό 386/11-1-2011, Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τον Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια κλπ,
Θα αναπτυχθεί από την ίδια τη συνάδελφο και ο κύριος Υπουργός, θα απαντήσει.
Ορίστε, κυρία Αμμανατίδου, έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε. Όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε σε μια εποχή που ενώ μιλούμε για την ανάπτυξη ως βασική προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας μας, ένας από τους κύριους μοχλούς -και είναι κοινή ομολογία- είναι ο αγροτικός τομέας.
Δυστυχώς όμως, αυτός ο αγροτικός τομέας, που θα μπορούσε να είχε δώσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, είναι εκείνος που πλήττεται και οι συνέπειες αυτές για την ανάπτυξη, θα είναι πολύ μεγάλες.
Τι έχουμε; Έχουμε από την 1η Ιανουαρίου μια νέα αύξηση στο ΦΠΑ. Είναι η τρίτη κατά σειρά, μέσα σε διάστημα 8 μηνών, κύριε Υπουργέ, εκτινάσσοντας βεβαίως, προς τα επάνω τις τιμές των προϊόντων και επιβαρύνοντας και τους τελικούς καταναλωτές. Είναι η τρίτη μια αύξηση του ΦΠΑ, όχι μόνο σε αυτά, αλλά και στα αγροτικά εφόδια, που μαζί με τις αυξήσεις στις λοιπές τιμές, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στους αγρότες.
Αντί να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας, μέσα σε 8 μήνες έχουν επιβαρυνθεί τα αγροτικά εφόδια με τις εξής αυξήσεις: Τον Μάρτιο του 2010 ο ΦΠΑ από 9% πήγε στο 10%, τον Ιούλιο του 2010 αυξήθηκε από το 10% στο 11% και τώρα από την 1η Ιανουαρίου από το 11% πήγε στο 13%. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται συνεχώς το κόστος καλλιέργειας στερώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους. Η αύξηση του ΦΠΑ προκαλεί την περαιτέρω αύξηση των λιανικών τιμών, που πληρώνει τελικά ο καταναλωτής σε βασικά προϊόντα διατροφής, επιβαρύνοντας τόσο το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όσο και το ήδη προβληματικό ελληνικό νοικοκυριό.
Σύμφωνα με στοιχεία, που έχουν δημοσιοποιηθεί, η απώλεια των εσόδων του κράτους θα είναι μικρή, αφού ο συνολικός κύκλος εργασιών των αγροτικών εφοδίων στη χώρα δεν υπερβαίνει τα 700 εκ. ευρώ (γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, λοιπές εισροές) και άρα το ελληνικό δημόσιο χάνει δυνητικά έσοδα μόνο 32 εκατομμύρια ευρώ αν μειώσει το ΦΠΑ στο 6,5%, που θα είναι ο ΦΠΑ που πληρώνουν στα φάρμακα για τους ανθρώπους.
H απώλεια αυτή αντισταθμίζεται από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που φέρνουν έσοδα. Τις τελευταίες τριάντα μέρες υπήρξε μία επιπλέον αύξηση και στις τιμές πώλησης των λιπασμάτων που κυμαίνεται από το 15% έως το 20%.
Κύριε Υφυπουργέ των Οικονομικών, η επίκαιρη ερώτηση ήταν προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όταν είχαμε τη συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης από μόνος του έθεσε το θέμα της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής στα αγροτικά προϊόντα. Άρα από τη στιγμή που συμφωνεί και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι στρεβλώσεις είναι τεράστιες, το κόστος παραγωγής -αγροεφόδια, πετρέλαιο, σε συνάρτηση και με τα καρτέλ που λειτουργούν στον τομέα αυτό- πώς μπορεί να συγκρατηθεί;
Κύριε Υφυπουργέ, θα πρέπει να μου δώσετε πολύ συγκεκριμένη απάντηση. Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ο κ. Κουσελάς έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι αυξήσεις στο ΦΠΑ σ’ ό,τι αφορά τα γεωργικά εφόδια δεν έγιναν ούτε για να επιβαρύνουν το καλλιεργητικό κόστος από τη μια πλευρά, ούτε για να δυσχεράνουν τη θέση του Έλληνα αγρότη από την άλλη. Έγιναν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα γιατί η χώρα είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Δυστυχώς αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε.
Είναι γνωστό ότι ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια έχει πολύ μεγάλα προβλήματα και το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά. Επίσης είναι γνωστό σε όλους μας ότι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύονται οι εισοδηματικές ενισχύσεις.
Παρόλα αυτά εμείς αναγνωρίζοντας τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός τομέας, βρήκαμε τρόπο να ενισχύσουμε τους αγρότες. Η μοναδική λύση που είχαμε ήταν να αυξήσουμε την επιστροφή του ΦΠΑ από 7% σε 11%, πράγμα που –όπως γνωρίζετε- το κάναμε τον Απρίλιο του 2010 με αποτέλεσμα 150 εκατομμύρια ευρώ να εισρεύσουν στον αγροτικό τομέα. Το όφελος που είχαν και έχουν οι αγρότες απ’ αυτή την αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες της επιστροφής του ΦΠΑ στον αγροτικό κόσμο είναι πολύ μεγαλύτερο από τις επιβαρύνσεις που επικαλείσθε από την αύξηση του ΦΠΑ και τούτο γιατί οι συνολικές εισροές που υπόκεινται σε ΦΠΑ οι οποίες επιβαρύνθηκαν από τις αυξήσεις του ΦΠΑ στις οποίες αναφέρεστε, είναι 30% περίπου στο σύνολο των εισροών.
Ταυτόχρονα δώσαμε τη δυνατότητα σ’ όλους τους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές να τους επιστραφεί ΦΠΑ με συντελεστή 5%. Νομίζω ότι και τα δύο αυτά ζητήματα ήταν πάρα πολύ σημαντικά.
Επίσης μέσα στο 2010 ρυθμίσαμε ότι η καταβολή του κόστους ενεργοποίησης της ενιαίας ενίσχυσης δεν θα βαρύνει πλέον αυτούς που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες, τους γεωργούς, αλλά τον κρατικό Προϋπολογισμό, πράγμα το οποίο ήταν μία πάγια απαίτηση των αγροτών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Διατηρήσαμε την απαλλαγή από το φόρο στην αγορά γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Απαλλάξαμε από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας τα αγροτεμάχια και θεσπίσαμε αφορολόγητο 400.000 ευρώ ανά άτομο για τα γεωργικά κτίσματα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε κι άλλο –θα το θέλαμε- το ΦΠΑ στο 6,5%. Δεν είναι το «διά ταύτα» του ερωτήματός σας, είναι όμως μέσα στην ερώτησή σας. Άλλωστε οι μειώσεις συντελεστών απαιτούν κατά περίπτωση ειδική έγκριση και ειδική άδεια από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε –θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου σ’ αυτό- προκειμένου να καλυτερεύσουμε τη θέση του Έλληνα αγρότη.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κύριο Κουσελά.
Η κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υφυπουργέ, μιλήσατε πάλι για το Μνημόνιο, μιλήσατε για την έκτακτη κατάσταση. Αυτή δεν έφτασε εδώ από μόνη της. Έφτασε εδώ με τις διαχρονικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και αυτή τη στιγμή καλούνται οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να πληρώσουν το «μάρμαρο» για την κακοδιαχείριση και την κακή πολιτική.
Μιλήσατε για την επιστροφή από το 7% στο 11%. Δεν θα διαφωνήσω. Όντως το έχετε κάνει, όμως αυτό δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση όταν το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, όταν τα λιπάσματα και τα αγροτικά μηχανήματα είναι στο 23%. Όπως είπε και ένας Πρόεδρος ενός αγροτικού συνεταιρισμού στην Καβάλα, δεν είναι δυνατό να έχει ΦΠΑ 23% το άροτρο, όσο έχει και το ουίσκι. Το λέω αυτό για να καταλάβουμε τώρα για τι ακριβώς μιλάμε. Αυτά είναι τα εργαλεία των αγροτών, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και η Κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι πριν απ’ αυτή την κατάσταση ήταν διαφορετικά τα πράγματα.
Σήμερα οι αγρότες προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής –στην πρωτολογία μου μίλησα και για καρτέλ- και από τη στιγμή που δεν μπορεί να κλείσει η ψαλίδα με τους μεσάζοντες μεταξύ χωραφιού και ραφιού, καταλαβαίνετε ότι συμπιέζεται πάρα πολύ το αγροτικό εισόδημα και πολλές φορές τείνει να είναι πολύ κάτω από το συνολικό κόστος παραγωγής. Οι αγρότες θα χρησιμοποιούν λιγότερα εφόδια, πράγμα που θα έχει συνέπειες στο μέγεθος της παραγωγής τους, άρα θα μειωθεί το τελικό προϊόν και αυτό που θα πάει στην αγορά και θα έχουμε περισσότερες εισαγωγές και κάποιοι πάλι «θα τρίβουν τα χέρια τους». Μ’ αυτά τα δεδομένα η αγανάκτηση των αγροτών είναι δικαιολογημένη και μεθαύριο και πάλι θα είναι στους δρόμους.
Θέλω να πω και κάτι ακόμα. Στους αγρότες δεν πρόκειται να επιστραφεί πίσω ο ΦΠΑ που πληρώνουν με την αγορά των αγροεφοδίων ή των αγροτικών μηχανημάτων και αυτό το γνωρίζετε. Επιστρέφονται τα χρήματα από τα τιμολόγια πώλησης προς τους εμπόρους και δεν επιστρέφεται τίποτε άλλο, κύριε Υφυπουργέ.
Αν εσείς θεωρείτε ότι μπορείτε μ’ αυτούς τους τρόπους να χτυπάτε τους παραγωγικούς κλάδους και να «ερημοποιείτε» την ύπαιθρο και μ’ αυτό τον τρόπο θέλετε να υπάρχει οικονομική ανάκαμψη της χώρας, με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά κανένας μα κανένας οικονομολόγος, κανένας οικονομικός αναλυτής δεν θα συμφωνούσε μ’ αυτά που μου είπατε προηγουμένως. Μπορεί κάποια απ’ αυτά να ήταν μέτρα υπέρ των αγροτών όπως η επιστροφή του ΦΠΑ από το 7% στο 11%, αλλά αυτά είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα, είναι μία σταγόνα στον ωκεανό. Όλα τα υπόλοιπα είναι αυξημένα και οι αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν και θέλουν μία πολύ σαφή απάντηση. Πρέπει να συνεννοηθείτε και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον κύριο Υπουργό που ο ίδιος είπε ότι θα προσπαθήσει να κατεβάσει το κόστος παραγωγής.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε την κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
Στη σημείωση που κάνατε για το τι θα έλεγε ένας οικονομολόγος, πλατιά λέγεται ότι έχουμε φτάσει εδώ επειδή αυτοί κάνουν πολιτική κι όχι εμείς. Είμαι περίεργος να ακούσω τη δευτερολογία του Υπουργού.
Ορίστε, κύριε Κουσελά, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι είμαι Βουλευτής περιφέρειας από αγροτική οικογένεια. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα των αγροτών κι έχω αγωνιστεί γι’ αυτά.
Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι η ανταγωνιστικότητα για την οποία μιλάτε που έχει σχέση με το καλλιεργητικό κόστος δεν είναι μόνο θέμα τιμής ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα. Είναι πρώτα και κύρια θέμα ποιότητας και πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε επώνυμα, πιστοποιημένα, τυποποιημένα προϊόντα που θα δίνουν το «διαβατήριο» στα δικά μας να μπορέσουν να βγουν σ’ όλες τις αγορές του εξωτερικού κι όχι μόνο του εσωτερικού, δηλαδή με μία κουβέντα να σταματήσουμε να πουλάμε χύμα και ιδιαίτερα το εξαίρετης ποιότητας ελαιόλαδο το οποίο πολλές φορές το έχουμε ονομάσει «χρυσάφι».
Αυτό, λοιπόν, που κάνουμε εμείς αυτή τη στιγμή είναι το εξής: Διαμορφώνουμε μια εθνική στρατηγική για κάθε προϊόν και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο. Αυτό είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης, έχει προκηρυχθεί ήδη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας για την παρακολούθηση της ποιότητας και της προέλευσης των προϊόντων. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί θα δώσει την δυνατότητα να παρακολουθείται η πορεία των προϊόντων από το χωράφι μέχρι και το ράφι.
Το τρίτο είναι ότι ενισχύουμε -και έρχεται νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες στη Βουλή- τη διαπραγματευτική ικανότητα των αγροτών με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις συμπράξεις και των παραγωγών και των συνεταιρισμών. Δημιουργούμε επιτέλους εμπορικό μητρώο το οποίο έλειπε μέχρι σήμερα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ο κάθε αγρότης ήταν έρμαιο κυριολεκτικά στα χέρια του οποιουδήποτε εμπόρου που με πέτσινες επιταγές «πλήρωνε» τον αγρότη, ο οποίος δεν έπαιρνε τίποτα. Η διακίνηση από εδώ και πέρα των αγροτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο από εμπόρους οι οποίοι είναι γραμμένοι στο εμπορικό μητρώο.
Ταυτόχρονα προχωρούμε στην ενεργοποίηση και τον συντονισμό όλων μα όλων των ελεγκτικών μηχανισμών -και μιλάω για τον ΣΔΟΕ, για τον ΕΦΕΤ, για τον ΕΛΟΓΑΚ, για τις ΔΟΥ που υπάρχουν σε όλη τη χώρα- από ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο με στόχο τον έλεγχο της αγοράς. Θα υπάρξουν μια σειρά από μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει όντως σχετικά με την ψαλίδα τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή. Έχουμε προχωρήσει σε αυστηρό έλεγχο των τιμών για τα αγροτικά εφόδια, στα οποία πολύ σωστά αναφερθήκατε. Και ήδη όπως γνωρίζετε βγήκε αγορανομική διάταξη σε ό,τι αφορά στα λιπάσματα.
Δεν αφήνουμε, λοιπόν, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, στην τύχη του τον αγρότη, στη δίνη της κρίσης, αλλά πασχίζουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου και η χώρα μας στο σύνολό της αλλά και ο αγροτικός κόσμος να βγει απ’ αυτήν την κρίση. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ