Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

12.8.10

Ο Ερωτών Γιώργος Καρασμάνης Κοσμήτορας της Βουλής Βουλευτής Πέλλας

Αθήνα, 12 Αυγούστου 2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Από τον Κοσμήτορα της Βουλής και Βουλευτή Πέλλας
ΠΡΟΣ την κυρία Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΘΕΜΑ: «Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ – και όχι ΠΣΕΑ – ζητούν οι βαμβακοπαραγωγοί για το πράσινο σκουλήκι».
 


Αντιμέτωποι με ένα σοβαρότατο πρόβλημα που απειλεί τη σοδειά και το εισόδημά τους βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Πέλλας και των άλλων Νομών. Αιτία το πράσινο σκουλήκι που τις τελευταίες βδομάδες έχει εξελιχθεί σε μάστιγα: Κατατρώει το «καρύδι» του φυτού καταστρέφοντας το ολοσχερώς, με συνέπεια να είναι βέβαιο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία οι καλλιεργητές δεν θα βρουν βαμβάκι να συγκομίσουν.
Όπως έχω ήδη επισημάνει, σε αναφορές υπομνημάτων τοπικών φορέων που έχω καταθέσει στη Βουλή, οι καλλιεργητές έχουν εξαντλήσει κάθε μέθοδο αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας. Έχουν προβεί σε συστηματικούς ψεκασμούς και μάλιστα με φάρμακα ιδιαίτερα δαπανηρά τα οποία βέβαια οι παραγωγοί πληρώνουν από τη τσέπη τους.
Εντούτοις, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα, το πράσινο σκουλήκι εξακολουθεί να αφανίζει τα βαμβακοχώραφα και είναι πλέον απόλυτα βέβαιο ότι στις περισσότερες εκτάσεις δεν θα βρεθεί βαμβάκι για να συγκομιστεί από τους καλλιεργητές.

ΕΠΕΙΔΗ οι άνθρωποι αυτοί εκ των οποίων οι περισσότεροι μονοβαμβακοκαλλιεργητές, παρά το γεγονός ότι έχουν δώσει και τα τελευταία τους ευρώ σε φάρμακα, σε ψεκασμούς, δεν πρόκειται να δουν βαμβάκι στις αποθήκες τους.
ΕΠΕΙΔΗ η απώλεια της σοδειάς τους, θα τους στερήσει και την Κοινοτική Επιδότηση της Συνδεδεμένης με την Παραγωγή.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός,
Αν προτίθεται όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια να προχωρήσει σε κατ’ εξαίρεση απόφαση για την αποζημίωση των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών μέσω ΕΛΓΑ; Και τούτο διότι αν επιλεγούν τα ΠΣΕΑ οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα είναι ψίχουλα, σε καμιά περίπτωση δεν θα καλύπτουν ούτε και ελάχιστο μέρος της ζημιάς. Και επιπλέον ο συντελεστής αποζημίωσης είναι κατά 25% χαμηλότερος σε σύγκριση με εκείνου του ΕΛΓΑ.
Επίσης θα υπάρξει αποκλεισμός παραγωγών λόγο εξωγεωργικού εισοδήματος και έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας τους οποίους απαιτούν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί. Το δε σημαντικότερο είναι ότι και αυτά τα ψιχία των αποζημιώσεων που θα δοθούν από τα ΠΣΕΑ, θα δοθούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση που θα υπερβαίνει τον έναν χρόνο.

Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ