Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

10.6.10

.Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Κουράκη

Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Κουράκη

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2010

Βασικά σημεία:

· «Θα ήθελα να θυμίσω ότι βασικός γνώμονας όλων των ενεργειών μας υπήρξε η μέριμνα για τον Έλληνα πολίτη. Αυτός ήταν ο βασικός οδηγός τόσο των πολιτικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η κυβέρνηση, όσο και των διαβημάτων που έγιναν στην Αθήνα και στο Τελ Αβίβ».

· «Όμως, η μέριμνα της ελληνικής Πολιτείας για τους πολίτες της δεν έληξε τα χαράματα της 3ης Ιουνίου, όταν υποδεχθήκαμε μαζί και με συναδέλφους σας από τα άλλα κόμματα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας τους συμπολίτες μας. Για ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του η προστασία των νόμιμων συμφερόντων τους στο εξωτερικό είναι μια μόνιμη εντολή, μια διαρκής αποστολή και προφανώς αυτή η ιστορία δε λήγει εδώ».

· «Πρώτα απ’ όλα, πρέπει το Ισραήλ να αποδώσει στους Έλληνες πολίτες τα προσωπικά τους ήδη». «Πρέπει, επίσης, να επιστρέψουν τα δύο πλοία ελληνικών συμφερόντων.» «Πρέπει, τέλος, να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες, υπό τις οποίες εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Αυτή είναι και η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, είναι και δική μας απαίτηση. Υπήρξαν καταγγελίες από ορισμένους Έλληνες για κακομεταχείριση. Κανένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί να ανεχθεί να μείνουν τέτοιες καταγγελίες αδιευκρίνιστες.»

· «Πρέπει όμως, πιστεύω, να αναζητήσουμε και εμείς τρόπους για να ενισχύσουμε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και αυτό είναι και το νόημα της κοινής προσπάθειας που αναλάβαμε η Ελληνική Κυβέρνηση μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφουμε τις δυνάμεις μας».

· «Στις επαφές που είχαμε και με εσάς και με τους διοργανωτές, είχαμε τονίσει και εδώ με κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο, να μη γίνει αφορμή αυτή η αποστολή στη Γάζα, ώστε να τεθούν σε κίνδυνο και άλλα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τα κατεχόμενα και ιδιαίτερα ο κίνδυνος που υπήρχε αναγνώρισης των κατεχομένων λόγω του απόπλου κάποιων καραβιών από λιμάνι των κατεχομένων.»





Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας:



ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ



Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές,



Όπως ξέρετε, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε αυτή η κρίση επεδίωξα να τηρήσω ενήμερους για τα γεγονότα και για τις θέσεις μας τη Βουλή των Ελλήνων. Το έκανα τόσο πρωτοβούλως, ζητώντας από το Προεδρείο να λάβω το λόγο εκτός ημερήσιας διάταξης, όσο και απαντώντας και σε άλλη ερώτηση του συνάδελφού σας του κ. Δρίτσα, αλλά και σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, συνεδριάσεις των διαφόρων Επιτροπών της Βουλής, Εξωτερικών και Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.



Για το λόγο αυτό - και με σεβασμό στην οικονομία του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας - επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ σε πράγματα που σας είναι ήδη γνωστά. Θα ήθελα όμως να τονίσω ένα στοιχείο που υπήρξε βασικό σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μας τις προηγούμενες εβδομάδες, γιατί νομίζω ότι είναι χρήσιμο και για τη σημερινή μας συζήτηση.



Θα ήθελα να θυμίσω ότι βασικός γνώμονας όλων των ενεργειών μας υπήρξε η μέριμνα για τον Έλληνα πολίτη. Αυτός ήταν ο βασικός οδηγός τόσο των πολιτικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η κυβέρνηση, όσο και των διαβημάτων που έγιναν στην Αθήνα και στο Τελ Αβίβ. Αυτό για μας σήμαινε την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των Ελλήνων πολιτών. Την άμεση απελευθέρωσή τους από τις ισραηλινές αρχές. Και βεβαίως τον ασφαλή επαναπατρισμό τους.



Όμως, η μέριμνα της ελληνικής πολιτείας για τους πολίτες της δεν έληξε τα χαράματα της 3ης Ιουνίου όταν υποδεχθήκαμε μαζί και με συναδέλφους σας από τα άλλα κόμματα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας τους συμπολίτες μας.



Για ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του η προστασία των νόμιμων συμφερόντων τους στο εξωτερικό είναι μια μόνιμη εντολή, μια διαρκής αποστολή και προφανώς αυτή η ιστορία δε λήγει εδώ.



Θέλω να είμαι κατηγορηματικός και σαφής όπως υπήρξα και στις προηγούμενες παρεμβάσεις μου ενώπιόν σας:



Πρώτα απ’ όλα, πρέπει το Ισραήλ να αποδώσει στους Έλληνες πολίτες τα προσωπικά τους ήδη. Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με κάθε έναν από τους Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν και έχουμε ζητήσει από όσους συμμετείχαν να καταγράψουν ακριβώς αυτά τα προσωπικά τους είδη, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά έναντι των ισραηλινών αρχών.



Πρέπει, επίσης, να επιστρέψουν τα δύο πλοία ελληνικών συμφερόντων. Αυτό έχει επισημανθεί μετ’ επιτάσεως στον εδώ Ισραηλινό Πρέσβη, καθώς και στις επικοινωνίες μας με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ. Και σε αυτό βεβαίως θα επιμείνουμε.



Πρέπει, τέλος, να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες, υπό τις οποίες εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Αυτή είναι και η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, είναι και δική μας απαίτηση. Υπήρξαν καταγγελίες από ορισμένους Έλληνες για κακομεταχείριση. Κανένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί να ανεχθεί να μείνουν τέτοιες καταγγελίες αδιευκρίνιστες.



Για να μη μείνει καμία σκιά πρέπει να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις και για το θέμα αυτό βρισκόμαστε σε συντονισμό και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πολίτες των οποίων επίσης εθίγησαν και εργαζόμαστε και στην κατεύθυνση να γίνει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτού του είδους το διάβημα. Αυτό γίνεται και με δική μας πρωτοβουλία.



Κυρίες και κύριοι βουλευτές, τέλος, νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι στον πυρήνα αυτής της συζήτησης βρίσκονται οι πραγματικά τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες διαβιοί ο Παλαιστινιακός πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι το ανθρωπιστικό υλικό που προοριζόταν για τη Γάζα θα περιέλθει στους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αυτό θα το παρακολουθήσουμε στενά.



Πρέπει όμως, πιστεύω, να αναζητήσουμε και εμείς τρόπους για να ενισχύσουμε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και αυτό είναι και το νόημα της κοινής προσπάθειας που αναλάβαμε η Ελληνική Κυβέρνηση μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφουμε τις δυνάμεις μας.



Θα ήθελα όμως τελικά να τονίσω ότι κορυφαία μας προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Σίγουρα τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας θα την επιβαρύνουν, νομίζω δεν υπάρχουν εδώ ψευδαισθήσεις.



Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε τις εικόνες της βίας να πνίγουν αυτή την ειρηνευτική διαδικασία, διότι μόνο από τις συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μπορεί να προκύψει πραγματική λύση στο Παλαιστινιακό και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας.



Η Ελλάδα - το τονίζω - μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο που της αναλογεί στη περιοχή. Αυτό θα κάνουμε με συγκεκριμένες προτάσεις και στο Συμβούλιο Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα στο Λουξεμβούργο. Σας ευχαριστώ.



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ



Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ κ. Κουράκη για τις επισημάνσεις σας.



Πρώτα απ’ όλα, να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι σε ό,τι αφορά τους Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στην αποστολή, όπως σας είπα ήδη, υπήρξε η επαφή από το Υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια. Βεβαίως και εγώ θα συναντηθώ και θα τα πω για άλλη μια φορά και με τους συμμετέχοντες, όπως είχα κάνει και όταν πήγα και εγώ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για να υποδεχθώ τους συμπατριώτες μας κατά την επιστροφή τους, να ανταλλάξω και εγώ πρώτες κουβέντες και να έχω την πρώτη εντύπωση από τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι συμπολίτες μας. Σε αυτό να είστε βέβαιος ότι ό,τι χρειάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Κυβέρνηση το κάνει με συστηματικό, πολύ σοβαρό και αποφασιστικό τρόπο.



Το ίδιο ισχύει και για τα διαβήματα προς την ισραηλινή πλευρά για την επιστροφή των πλοίων ελληνικών συμφερόντων και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών. Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, έγιναν και εδώ τα απαραίτητα βήματα απέναντι στην Ισραηλινή Πρεσβεία, στον Ισραηλινό Πρέσβη, αλλά και προς την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαμε και ο Πρωθυπουργός και εγώ ο ίδιος.



Σε ό, τι αφορά τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής για τη διαλεύκανση των γεγονότων, εμείς απ’ την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η πλήρης διαφάνεια για όλα αυτά τα γεγονότα είναι κάτι αυτονόητο για εμάς και ό,τι χρειαστεί να γίνει αυτό και η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει - για να υπάρξει, όπως είπα, πλήρης διαφάνεια και άπλετο φως στο τί συνέβη εκείνες τις μέρες κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.



Είπατε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έκανε πριν από την αποστολή στη Γάζα ό,τι χρειαζόταν για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Νομίζω ότι αδικείτε την Κυβέρνηση κ. Κουράκη. Ήμασταν σε συνεχή επαφή από την πρώτη στιγμή με όλους, και εσάς και τους συναδέλφους σας προσωπικά, όπου συζητήσαμε το θέμα, αναλύσαμε το θέμα, όλοι μας γνωρίζαμε τους κινδύνους και εσείς τους γνωρίζατε.



Ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει έγινε από την Ελληνική Κυβέρνηση και απευθείας επαφές με την Ισραηλινή Κυβέρνηση για να προειδοποιήσουμε και εμείς γι’ αυτό το θέμα. Είχα και εγώ τηλεφωνική επικοινωνία 2-3 μέρες πριν ξεκινήσουν τα πλοία, με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ τον κ. Μπαράκ, όπου του μετέφερα βεβαίως με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο τις δικές μας θέσεις.



Απλώς θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι στις επαφές που είχαμε και με εσάς και με τους διοργανωτές, είχαμε τονίσει και εδώ με κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο, να μη γίνει αφορμή αυτή η αποστολή στη Γάζα, ώστε να τεθούν σε κίνδυνο και άλλα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ότι αφορά τα κατεχόμενα και ιδιαίτερα ο κίνδυνος που υπήρχε αναγνώρισης των κατεχομένων λόγω του απόπλου κάποιων καραβιών από λιμάνι των κατεχομένων. Και αυτό νομίζω είναι ένα σημαντικό στοιχείο και σημείο το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε.



Τέλος, θα ήθελα να τονίσω και το τελευταίο, ότι η άρση του αποκλεισμού της Γάζας- και το τονίζω αυτό - είναι ο στόχος μας. Η προσπάθεια που κάνουμε από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως στόχο να αμβλυνθεί αυτή η όξυνση που υπάρχει και να μη δώσουμε τη δυνατότητα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την οποιαδήποτε όξυνση που μπορεί να δημιουργηθεί.



Πρώτιστο μέλημά μας είναι η σταθερότητα στην περιοχή και βεβαίως και η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Αυτό ως ένα πρώτο βήμα. Και αυτό πιστεύω ακράδαντα μπορεί και να συνεισφέρει και να συμβάλει και να βοηθήσει πάρα πολύ στον απώτερο στόχο της άρσης του αποκλεισμού της Γάζας.



Και τελικός στόχος, δε θα κουραστώ να το τονίζω, είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού, ώστε να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα στην άμεση γειτονιά μας.



Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ