Στην Αθήνα σήμερα, 16 Ιουνίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15.20΄, στην Αίθουσα Γερουσίας, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Ιωάννη Δριβελέγκα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:
α) Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2006/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς εταιρειών ορισμένων μορφών και της Οδηγίας 2007/63/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την απαίτηση σύνταξης έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης ανωνύμων εταιρειών».
β) Συνέχιση της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής, από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, μετά από αίτημα Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μελών της Επιτροπής, σχετικά με τις πολιτικές και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να παραστούν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Δημήτριος Κυριτσάκης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της αγοράς που συνδέονται άμεσα με το θέμα.
Στη συνεδρίαση παρέστη Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Θα κάνω μια συνολική τοποθέτηση, για το θέμα της ακρίβειας και κυρίως θα κάνω τρεις ερωτήσεις στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον κ. Κυριτσάκη και μια ερώτηση η οποία θα αφορά την Κυβέρνηση και τους υπόλοιπους φορείς.
Με ποιο τρόπο σκοπεύει η Κυβέρνηση όλες αυτές τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πουλούν τα ίδια ακριβώς προϊόντα με το ίδιο βάρος, την ίδια συσκευασία, την ίδια ποιότητα και τα ίδια χαρακτηριστικά με ακριβότερες τιμές στην Ελλάδα οι οποίες κυμαίνονται από 15% έως 60%, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και μάλιστα αναφέρομαι στις χώρες της Ευρωζώνης. Πώς είναι δυνατόν αυτά τα προϊόντα, όταν μάλιστα γνωρίζουμε, ότι το κόστος το εργατικό είναι ακριβότερο, σε αυτές τις χώρες όπως το κόστος ασφάλισης σε αυτές τις χώρες είναι ακόμα πιο ακριβό. Εδώ μόνο η αύξηση του ΦΠΑ είναι εκείνη που μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την επιβάρυνση. Θα ήθελα να δω με ποιον τρόπο θα ελέγξει αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Επίσης κύριε Πρόεδρε, πώς θα ελεγχθούν τα καρτέλ, όπως είναι το τραπεζικό καρτέλ. Θα ήθελα να αναφέρω ένα παράδειγμα, εγώ που ήμουν μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή του Βατοπεδίου, εκεί δεν λειτούργησαν καθόλου οι ελεγκτικοί και εποπτικοί μηχανισμοί του κράτους. Δηλαδή, ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτοί είναι οι μηχανισμοί, οι οποίοι ελέγχουν και η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αυτή η οποία θα ελέγξει όλα αυτά τα καρτέλ, όπως είναι στα καύσιμα, στα φάρμακα, στην ακτοπλοΐα, στις αερομεταφορές, στα απορρυπαντικά, στα τρόφιμα και τελευταίο σας αφήνω το γάλα.
Γνωρίζουμε όλοι για το καρτέλ του γάλακτος πώς ξεκίνησε, όπως η γνωστή και η ιστορία με τους «κουμπάρους». Σήμερα όμως το αγελαδινό γάλα στο οποίο καταρρέει η τιμή χωρίς να μεταφέρεται η αντίστοιχη μείωση στο ράφι, διότι είναι μικρότερη η μείωση της μεταφοράς στο ράφι από τις γαλακτοβιομηχανίες. Μάλιστα στην περιοχή της Ηπείρου η Δωδώνη μείωσε μονομερώς την τιμή του γάλακτος, για τους Ηπειρώτες αγελαδοτρόφους κατά 30%. Μάλιστα τους ανέφερε, ότι όσες ποσότητες παραδίδουν περισσότερες από αυτές που είχαν παραδώσει πέρυσι, τότε το γάλα θα το διανέμουν δωρεάν. Όλα αυτά θα πρέπει να τα ελέγξετε και να δούμε πραγματικά εάν αυτή η μείωση των τιμών στο αγελαδινό γάλα, φτάνει στον καταναλωτή.
Έχουν επιβληθεί εκατοντάδες πρόστιμα και θα ήθελα να σας επαναλάβω το ερώτημα που σας έθεσε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Δριβελέγκας, δηλαδή το πόσα έχουν εισπραχθεί από αυτά. Επίσης, γνωρίζουμε όλοι, για την μείωση των τιμών. Τελευταία ζούμε την απομείωση της ελληνικής οικονομίας με την μείωση μισθών, συντάξεων, δημοσίων δαπανών, ιδιωτικών επενδύσεων, της κατανάλωσης, αλλά όλα αυτά συνηγορούν και στην μείωση των τιμών, οι οποίες σήμερα θα έπρεπε να είναι χαμηλότερες. Επάνω σε αυτό θα έπρεπε και όλοι οι φορείς οι οποίοι θα πάρουν το λόγο να μας πουν το πώς είναι δυνατόν να μειώνονται όλοι αυτοί οι παράγοντες και οι τιμές ακριβαίνουν.
Θα έπρεπε, αυτόματα όλοι οι φορείς να αναφερθούν στα μέλη τους και να μειώσουν τις τιμές στο 30% σε όλα τα προϊόντα εάν πραγματικά θέλουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να πάμε μπροστά ως χώρα. Να κάνουμε αυτή την αλλαγή και διόρθωση προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, διότι εάν δεν το κάνουμε αυτό, τότε δεν θα έχει μέλλον κανένας κλάδος.
Τέλος και περί ώρα 18.20΄ λύθηκε η συνεδρίαση.
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ