Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

26.11.09

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας σήμερα στο Κοινοβούλιο εξέφρασε την ανάγκη να πρωτοστατήσει η Βουλή των Ελλήνων σε μια, όχι συγκυριακή, αλλά μόνιμη εκστρατεία ενάντια σε κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών.


Η ομιλία του Προέδρου της Βουλής έγινε στο πλαίσιο ειδικής συζήτησης που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο για τη βία κατά των γυναικών με αφορμή το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την επίσημη διακήρυξη από τα Ηνωμένα Έθνη της 25ης Νοεμβρίου ως «Διεθνούς Ημέρας για την Πάταξη της Βίας κατά των Γυναικών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


«Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση, ανοιχτή επικοινωνία με την κοινωνία και αποτελεσματικά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πετσάλνικος, επισημαίνοντας ότι η βία κατά των γυναικών «είναι ένα πρόβλημα που στιγματίζει τον σύγχρονο κόσμο, αφού δεν γνωρίζει εθνικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και ταξικά όρια».

Η αποστολή του Κοινοβουλίου σήμερα δεν περιορίζεται στο νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ανοιχτό στην κοινωνία και τις προκλήσεις της, το Κοινοβούλιο οφείλει να διασφαλίζει την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Πετσάλνικος πρότεινε να υιοθετηθεί δέσμη δράσεων που εισηγείται η Διακοινοβουλευτική Ένωση (ο παγκόσμιος οργανισμός κοινοβουλίων κυρίαρχων χωρών) στο πλαίσιο της εκστρατείας με θέμα «Τα Κοινοβούλια αναλαμβάνουν δράση ενάντια στη βία κατά των γυναικών». Δράσεις όπως:

1) Η υιοθέτηση νόμων περιεκτικών, σαφών, κατανοητών, που να λειτουργούν αποτελεσματικά στον αγώνα εναντίον της βίας κατά των γυναικών.

2) Η παρακολούθηση και η ενίσχυση της εφαρμογής των νόμων.





3) Έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών και των νέων σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης των πολιτών με ομιλίες και συνέδρια.

4) Η οικοδόμηση συνεργασιών με κοινωνικούς φορείς, η ενδυνάμωση των συμμαχιών με την κοινωνία των πολιτών, στοχεύοντας στην ευρεία κοινωνική συναίνεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

5) Η οργάνωση ενός θεσμικού πλαισίου που να ενισχύει περαιτέρω τη συμμετοχή των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων και τους πολιτειακούς θεσμούς.

«Να δράσουμε συντονισμένα»

«Οι συνέπειες του φαινομένου είναι ιδιαίτερα αρνητικές και για τις ίδιες τις γυναίκες, αλλά και για την κοινωνία», ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος επισημαίνοντας ότι «η βία, με οποιαδήποτε μορφή κι αν ασκείται, οδηγεί :

· Σε κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας της γυναίκας.

· Σε ανεπίτρεπτες διακρίσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών.

· Σε κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση.

· Στην υπονόμευση της κοινωνικής ειρήνης, στην παρεμπόδιση της ισότιμης ανάπτυξης και της ευημερίας.

· Σε κόστος για την πολιτεία σε κοινωνικές υπηρεσίες, στο σύστημα δικαιοσύνης και υγείας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι ο δρόμος είναι προφανώς μακρύς και δύσκολος, όσο και το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και κατέληξε: «για τον λόγο αυτόν οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα και στοχευμένα σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να περιορίσουμε το φαινόμενο, με σκοπό την πλήρη εξάλειψή του».

Σημειώνεται ότι στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα ορισθεί συνεδρίαση με αντικείμενο συζήτησης το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ