ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. ΥπουργούςΠαιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: «Παγκόσμιοι πρωταθλητές στον εθισμό στο διαδίκτυο εφήβοι και νέοι στην Ελλάδα»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στο 6ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάϊο του 2008, παρουσιάστηκαν στοιχεία από τις πρώτες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα, το ποσοστό των εθισμένων νέων φτάνει στο 8,2% μεταξύ των χρηστών. Το ποσοστό αυτό κρίνεται ως πολύ υψηλό και κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως. Στην Ιταλία το ποσοστό αυτό είναι 5,4%, στη Νορβηγία 1,98%, στη Νότια Κορέα 1,6% και στην Κίνα 5,52%. Η ηλικία των χρηστών ποικίλει ανάλογα με την έρευνα, τα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα ταξινομούν τους εφήβους και τους φοιτητές σταθερά ως τις ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο για εθισμό μεταξύ των χρηστών.
Ο ψηφιακός αλφαβητισμός στην Ελλάδα ξεκίνησε, στο μεγαλύτερο ποσοστό, μέσα από την εμπειρική ενασχόληση και όχι σαν αποτέλεσμα συντονισμένης μαθησιακής διαδικασίας και αυτή είναι ίσως η εξήγηση του ευρήματος της έρευνας.
Στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουν δημιουργηθεί, στην Αθήνα, η Μονάδα Εφηβικής Υγείας(Μ.Ε.Υ.) και, στη Θεσσαλονίκη, το Ειδικό Ιατρείο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Περισσότερο από 50 έφηβοι έχουν προσέλθει σε δάστημα 18 μηνών στη Μ.Ε.Υ. με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου. Στη θεσσαλονίκη, η λειτουργία του Ειδικού Κέντρου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008 και έχει δεχτεί ήδη 25 εφήβους για εξέταση. Η καχεξία, λόγω των πολλών ωρών ενασχόλησης, η απομόνωση και η κατάθλιψη, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι τα πρώτα συμπτώματα ενός νέου που έχει εθιστεί στο διαδίκτυο.
Πρέπει να τονιστεί ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν αποτελεί αναγνωρισμένη ξεχωριστή ψυχιατρική διαταραχή και υπάρχει σοβαρός προβληματισμός στο να ενταχθεί η διαταραχή στην αναθεωρημένη έκδοση του DSM το 2011. Η πρώτη χώρα, που αναγνώρισε επισήμως τη διαταραχή, είναι η Κίνα, το Νοέμβριο του 2008, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει και η Γερμανία.
Με αυτά τα δεδομένα, ερωτώνται οι κ. υπουργοί:
· Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για την έγκαιρη εισαγωγή των Η/Υ στη μαθησιακή διαδικασία, ώστε η γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες να γίνεται σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον με ισορροπημένη παρουσίαση και έγκαιρη ανίχνευση παθολογικών σημείων και συμπτωμάτων;
· Προτίθενται να προχωρήσουν: α) στην ανάληψη πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές και ειδικούς επιστήμονες (ιατρούς, ψυχολόγους,κοινωνιολόγους κ.α.) προκειμένου να υπάρξουν επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και β) στη δημιουργία και άλλων Ειδικών Ιατρείων και σε άλλες πόλεις, για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των διαγνωσμένων περιπτώσεων εθισμού στο διαδίκτυο;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αθανάσιος Λεβέντης
Γρηγόρης Ψαριανός