Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

10.12.18

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες (Blockchain)»

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες (Blockchain)»

Η ένταξη των χωρών σήμερα στη νέα ψηφιακή εποχή, με την εφαρμογή των νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, απαιτεί και από τη χώρα μας τη δημιουργία αυτών των δομών που θα συμπεριλάβουν την Κύπρο στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη. Η ψηφιοποίηση των πάντων -σε πολιτειακό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο- έρχεται να μεταλλάξει άρδην δομές, δεδομένα, μηχανισμούς και υπηρεσίες, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Το κάλεσμα αυτό για ψηφιακή ενσωμάτωση, ζητά από εμάς διάθεση προσαρμοστικότητας και συμπόρευσης, με την προϋπόθεση όμως της διατήρησης των απαραίτητων ισορροπιών.
Ως Βουλή, ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια τον προβληματισμό γύρω από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, με στόχο η ενεργοποίηση αυτού του προβληματισμού να ενθαρρύνει ενέργειες συμμετοχής της Κύπρου στην Επανάσταση αυτή. Ειδικότερα, η Βουλή εργάζεται γύρω από την προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου συνεργασίας των φορέων, ώστε έμπρακτα να υλοποιηθούν τομείς της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ένας βασικός τομέας είναι η τεχνολογία blockchain.
Σε συνεργασία μάλιστα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, προωθείται η προοπτική ανάπτυξης των τεχνολογιών blockchain στην Κύπρο. Η Ad Hoc Επιτροπή και οι Υποεπιτροπές, που έχουν οριστεί, έχουν δουλέψει και προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, ώστε σήμερα να είμαστε πιο οργανωμένοι ως προς τον προβληματισμό γύρω από την τεχνολογία blockchain, αλλά και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων και ενεργειών.
Θέλω, εξαρχής, να σημειώσω ότι, πέραν των συμμετεχόντων στα σημερινά εργαστήρια, είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και καινούργιες συμμετοχές για μελλοντικές μας δράσεις. Οποιεσδήποτε βέβαια νέες συμμετοχές, θα εξαρτηθούν ανάλογα από το ενδιαφέρον, τη δυνατότητα συμμετοχής, καθώς και από τις περαιτέρω ανάγκες που θα προκύψουν.
Στοχεύουμε όπως το σημερινό συνέδριο, όπως και τα εργαστήρια που θα ακολουθήσουν, να μας οδηγήσουν στην υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος σχετικά με την ενσωμάτωση των νέων αυτών τεχνολογιών.
Η τεχνολογία της αλυσίδας συστοιχιών - blockchain, αποτελεί μία από τις καινοτομίες που επέφερε η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία έρχεται να επηρεάσει και να μεταλλάξει κάθε τομέα της σύγχρονης πραγματικότητας, στα πεδία της κοινωνίας, της οικονομίας, της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης και της επιστήμης. Πρόκειται στην ουσία για ένα μητρώο (ledger), όπου αποθηκεύονται και επαληθεύονται πληροφορίες και δεδομένα, τα οποία εντάσσονται σε κοινό χώρο με τη χρήση κρυπτογραφικών μεθόδων, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται μια συνεχής αλυσίδα δεδομένων. Κατά συνέπεια, η τροποποίηση μιας από τις πληροφορίες αυτές, που έχουν καταχωρηθεί στο εν λόγω μητρώο, επηρεάζει αναγκαστικά όλες τις μεταγενέστερες καταχωρήσεις. 
Η ολοκληρωτική εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής στον τρόπο λειτουργίας κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών, αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις δομές, τον τρόπο οργάνωσης και τη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών. Παρατηρείται ανά το παγκόσμιο, ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες και οργανισμοί επενδύουν σημαντικά κεφάλαια, δοκιμάζοντας πιλοτικά τη νέα αυτή τεχνολογία. Να σημειωθεί, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ σε σχέδια που υποστηρίζουν τη χρήση του blockchain.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεδρία του στις 3 Οκτωβρίου 2018, ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού (DLT) και το σύστημα blockchain. Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, η DLT και το blockchain μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο, το οποίο θα διευκολύνει, θα ενθαρρύνει και θα παρέχει ασφάλεια δικαίου στη διεκπεραίωση διαδικασιών των υπηρεσιών, εταιρειών και οργανισμών, βελτιώνοντας παράλληλα τις ψηφιακές δεξιότητες των χρηστών. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ένωσης να προωθήσουν στρατηγικές κατάρτισης και επανακατάρτισης στις ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να επιτευχθεί η ενεργός και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας σε αυτή την αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών.
Βάσει αυτών των δεδομένων, η Κύπρος καλείται να δημιουργήσει ένα φιλοκαινοτόμο πλαίσιο, με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και ρυθμιστική ικανότητα, ώστε να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τάχιστα και ομαλώς τις νέες τεχνολογίες σε ποικίλες πρακτικές και δραστηριότητες, σε επίπεδο κρατικό, καθώς και στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, οι επιπτώσεις των εφαρμογών της τεχνολογίας blockchain στη χώρα μας, αναμένεται να ωφελήσουν -μεταξύ άλλων- τους τομείς των χρηματοοικονομικών, της ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης.
Αναγκαία ωστόσο, είναι η διασφάλιση ότι η όλη προσπάθεια θα συνοδεύεται από θεσμοθετημένη και νομική υποστήριξη και ασφάλεια.
Ως εκ τούτου, η Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνει αρωγός στις δράσεις αναβάθμισης και καινοτομίας, και διά του θεσμικού της ρόλου, υπογραμμίζει ότι θα συνδράμει μέσω νομοθεσιών και ρυθμιστικών κανονισμών, ώστε να εναρμονιστεί η χώρα μας με το κλίμα ανάπτυξης, που επιφέρει η σύγχρονη ψηφιακή εποχή και η νέα τάξη πραγμάτων.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ