Η Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της ελέγχει τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ
Η Βουλή γνωρίζει τα ειδικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2017. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους επιβεβαίωσε όσα και ο Νίκος Κοτζιάς χθες ανέφερε για το ζήτημα του ελέγχου των ειδικών δαπανών και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έξι φορές η Βουλή έχει λάβει γνώση για τις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει. Σε ότι αφορά τα άλλα υπουργεία ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε:«Δεν γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών για εθνικούς σκοπούς. Για τις ειδικές δαπάνες του ΥΠΕΞ, η Βουλή λαμβάνει γνώση».
Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στην παραίτηση Κοτζιά. Είπε ότι η χθεσινή δεν ήταν μια καλή εξέλιξη, όμως με την εξέλιξη αυτή διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία με μεγάλη συνέπεια θα την υπηρετήσει, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.
«Η Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτισμού, έχει μπει στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών», ανέφερε και επισήμανε: «Επί χρόνια το ζήτημα του ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ήταν ζήτημα που προκαλούσε εντάσεις και ερωτηματικά, και στην κοινή γνώμη. Πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, το 2013 και το 2014, με πρωτοβουλία του μετέπειτα πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα, ανοιχτά και δημοσίως, για την ανάγκη ελέγχου, γνώσης, που θα πρέπει να έχει η Βουλή, το κοινοβουλευτικό σύστημα, για τη διάθεση απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών».
Ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι η Βουλή λαμβάνει γνώση ειδικών δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας: «Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν άλλες απόρρητες δαπάνες υπουργείων. Ίσως για τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται κάποιες συζητήσεις, μερικές φορές από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας αλλά αυτές δεν αφορούν σε απόρρητα κονδύλια, αφορούν σε προαποφασισμένες ή σε υπό έγκριση αποφάσεις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες της χώρας. Πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής».
Ως προς το ιστορικό εμπλοκής της Βουλής στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ, αλλά και ως προς αυτή καθεαυτή τη διαδικασία ο Νίκος Βούτσης εξήγησε: «Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργού Εξωτερικών του κ. Κοτζιά, κατατέθηκε, συζητήθηκε και εγκρίθηκε νομοθετικό πλαίσιο και στη συνέχεια εναρμονίστηκε και ο Κανονισμός της Βουλής ώστε να γίνεται η διαδικασία αυτή του ελέγχου των απορρήτων δαπανών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ.7β του ν.3866/2007, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4451/2017 και το άρθρο 11 παρ. 10 του Κανονισμού της Βουλής, διαβιβάζονται στη Βουλή τα στοιχεία περί δαπάνης του υπουργείου Εξωτερικών που υπερβαίνουν το ποσό των 25.000 ευρώ και ο πρόεδρος καλεί τους αντιπροέδρους προκειμένου να τούς ενημερώσει αυθημερόν προφορικώς επί της εν λόγω δαπάνης. Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει σφραγισμένο τον φάκελο των στοιχείων στο υπουργείο Εξωτερικών για τα περαιτέρω».
«Η αναφερόμενη διαδικασία, από τη νομική της καθιέρωση έως σήμερα έχει ακολουθηθεί ήδη 6 φορές, ενώ εκκρεμεί νέο αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών από 15/10/2018 για το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ημερομηνία», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και εξήγησε ότι «απεσταλμένος διπλωματικός υπάλληλος πηγαίνει στη Βουλή σφραγισμένο φάκελο με τα στοιχεία, δηλαδή από ποιες Διευθύνσεις και για ποιους σκοπούς κατά περιγραφή υπάρχουν απόρρητες δαπάνες. Το κείμενο αυτό δίνεται στον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος στη συνέχεια το αναγιγνώσκει στους αντιπροέδρους, κρατούν σημειώσεις, και επί των σκοπών και επί των κονδυλίων και αυτές τις σημειώσεις έχουν δικαίωμα, και έχουν και την υποχρέωση να ενημερώσουν τον αρχηγό του κόμματος τους και εκεί τελειώνει αυτή η διαδικασία».
«Αφού όλοι πιστοποιούν ότι έχουν λάβει γνώση αυτής της διαδικασίας, το ίδιο έγγραφο κλείνεται σε φάκελο, το παίρνει ο υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και το επιστρέφει στην υπηρεσία του. Δεν κρατούνται ούτε πρακτικά ούτε αντίγραφα. Σας επαναλαμβάνω όμως ότι όλοι οι αντιπρόεδροι, όπως και εγώ, μπορούμε να κρατήσουμε σημειώσεις για τα πάντα και να ενημερώσουμε τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων», όπως περιέγραψε ο Νίκος Βούτσης και επανέλαβε ότι αυτή η διαδικασία έχει ακολουθηθεί 6 φορές για το σύνολο των απορρήτων δαπανών του υπουργείου, σύμφωνα με το νόμο, υπογραμμίζοντας ότι η Βουλή για πρώτη φορά έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Ως προς το ύψος των δαπανών (σ.σ. δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ) που ελέγχονται, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι θέμα που έκλεισε όταν συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο νόμος και «εν πάση περιπτώσει το ποσό είναι αρκετά μικρό για να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να γίνεται διασπάθιση».
Σε ερώτηση αν οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν γνώση για τις ειδικές δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι οι αντιπρόεδροι έχουν δυνατότητα να τους ενημερώνουν.
Η παραίτηση Κοτζιά
Σε ερώτηση για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «έχει προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι να προχωρήσει και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον βέβαια εξαντληθεί ο οδικός χάρτης από τη γείτονα χώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει. Η χθεσινή εξέλιξη δεν ήταν μια καλή εξέλιξη. Όμως διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη αυτή επιλογή και με μεγάλη συνέπεια θα την υπηρετήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών».
Σε ερώτηση αν η παραίτηση Κοτζιά μπορεί να δημιουργήσει θέματα συνοχής, ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι απλά προσηλωμένος αλλά πρωταγωνιστής της εξωτερικής πολιτικής αυτή την τριετία, πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, και με αυτή την έννοια, επ΄αυτού, δεν υπάρχει ζήτημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έχει όλα τα εκ του Συντάγματος προβλεπόμενα για να ολοκληρώσει το έργο της», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.