Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.6.18

Νίκος Νικολόπουλος: Μειώσεις και διαγραφές φόρων 130 εκατομμυρίων ευρώ από την ΔΕΔ

Νίκος Νικολόπουλος: Μειώσεις και διαγραφές φόρων 130 εκατομμυρίων ευρώ
από την ΔΕΔ (Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών) του κ. Γιώργου Πιτσιλή,
σε Συστημική Τράπεζα, σε Ιδιοκτήτη μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας,
σε διάσημο Καλλιτέχνη, σε Μεγαλογιατρό και Ακαδημαϊκό, σε επιχειρηματία
του Τύπου και σε Θρησκευτική αίρεση …γιατί έτσι τους αρέσει !!


Με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Νικολόπουλος επαναφέρει στην δημοσιότητα τις μειώσεις και τις διαγραφές φόρων 130.000.000 ευρώ από την ΔΕΔ που είχαν καταλογισθεί και τις οποίες διαγραφές και μειώσεις ανακάλυψαν οι ελεγκτές και ο οικονομικός εισαγγελέας. Η υπόθεση λιμνάζει πλέον στο γραφείο της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου χωρίς να έχει γίνει κανένας ουσιαστικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί με ποια στοιχεία και για ποιους λόγους έγιναν αυτές οι μειώσεις ή και οι ολικές διαγραφές φόρων!

Το σημαντικό αυτό θέμα αποκαλύφθηκε μετά από μία μεγάλη και ουσιαστική δημοσιογραφική έρευνα και όλα τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν σε Αθηναϊκή εφημερίδα όπως παρακάτω:
«Το καλοκαίρι του 2016, στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα κάθεται ακόμη ο Παναγιώτης Αθανασίου. Στο ειδικό τμήμα ελεγκτών, που έχει δημιουργηθεί μέσα στην Εισαγγελία, με στελέχη και από το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), μελετούν, μεταξύ άλλων, την περίπτωση ενός φορολογουμένου, ο οποίος την περίοδο 2002-2003 διετέλεσε αντιπρόεδρος σε μεγάλη εταιρία και εμφανίζει ένα πόσο της τάξης των 450.000 ευρώ σε λογαριασμό που διατηρεί στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο όμως δεν φαίνεται να δικαιολογείται.
Οι ελεγκτές καλούν τον φορολογούμενο να δικαιολογήσει το ποσό κι εκείνος προσκομίζει μια απλή βεβαίωση από την εταιρία στην οποία είχε διατελέσει αντιπρόεδρος. Σύμφωνα με τη βεβαίωση, το ποσό αποτελούσε το σύνολο της αποζημίωσης που του είχε καταβληθεί από την εταιρία.
Φυσικά, οι ελεγκτές ζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή βεβαίωση. Ζητούν να ελέγξουν τα βιβλία της εταιρίας για να δουν εάν εκταμιεύτηκε το ποσό εκείνη την ημέρα και, αντίστοιχα, εάν πιστώθηκε μετά, με έμβασμα, στον λογαριασμό του φορολογουμένου.
Δεν λαμβάνουν τα νόμιμα δικαιολογητικά κι έτσι καταλογίζουν φόρο.
Λίγο καιρό αργότερα, οι ελεγκτές και ο οικονομικός εισαγγελέας ανακαλύπτουν ότι το ποσό που είχαν καταλογίσει, έχει διαγραφεί από τη ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), τη σημερινή ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και συγκεκριμένα από τη ΔΕΔ (Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών), μια διεύθυνση που υπάγεται απευθείας στον διοικητή της ΑΑΔΕ, ο οποίος εκείνη τη χρονική στιγμή -και μέχρι σήμερα- είναι ο Γιώργος Πιτσιλής.
Όταν ρωτούν, μάλιστα, ελεγκτές και εισαγγελέας τη ΔΕΔ με ποια δικαιολογητικά είχε γίνει η παραγραφή της υπόθεσης, παίρνουν την απάντηση:
«Με τη βεβαίωση που μας προσκόμισαν από την εταιρία».
Όπως είναι φυσικό, ο εισαγγελέας, ως όφειλε, αρχίζει να ερευνά την ιστορία...
Η ΔΕΔ -όπως, άλλωστε, ομολογεί και το όνομά της- δημιουργήθηκε για όλους τους σωστούς λόγους, όπως για να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια, αλλά και για να μπορεί ο φορολογούμενος να δικαιώνεται σε περίπτωση που αιτιολογημένα και με στοιχεία έχει αδικηθεί από τους φορολογικούς μηχανισμούς. Δημιουργήθηκε, όμως, με τον πιο λάθος τρόπο, καθώς τελεί μόνο υπό τον εκάστοτε διοικητή της ΑΑΔΕ και οι αποφάσεις της δεν είναι αναστρέψιμες.
Ο κ. Αθανασίου, λοιπόν, εκείνη τη χρονική στιγμή, δρώντας άμεσα και ορθά, ζητά από τη ΔΕΔ να του στείλει μια λίστα με όλες τις αποφάσεις μείωσης ή διαγραφής καταλογισθέντος ποσού άνω των 150.000 ευρώ από 01/08/2013 έως 31/07/2016. Η λίστα που λαμβάνει είναι εξαιρετικά πολυσέλιδη και άκρως εντυπωσιακή.
Σε αυτή διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι σε πολλές περιπτώσεις η διαφορά ανάμεσα στον φόρο που καταλογίστηκε και σε αυτόν που τελικά παρέμεινε ήταν τεράστια.
Συνολικά, οι μειώσεις άγγιζαν τα -διόλου ευκαταφρόνητα- 130.000.000 ευρώ.
Επειδή, όμως, στη λίστα δεν αναγραφόταν εάν η μείωση ή η διαγραφή έγινε με την προσκόμιση νέων στοιχείων και ποιων, ο εισαγγελέας ζητά από τη ΔΕΔ τα δικαιολογητικά με τα οποία ενέκρινε τις παραπάνω διαφοροποιήσεις.
Η απάντηση που παίρνει, και την οποία υπογράφει ο ίδιος ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής, είναι ότι για να γίνει αυτό εφικτό «απαιτείται η συγκρότηση ειδικού συνεργείου».
Φυσικά, ο κ. Αθανασίου διαβιβάζει την υπόθεση στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου.
Παράλληλα, ο κ. Πιτσιλής ανακοινώνει ότι θα διενεργηθεί εσωτερικός έλεγχος «για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου και των διαδικασιών επίλυσης διαφορών». Το θέμα, όμως, είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να λήξει με τη διενέργεια ενός απλού εσωτερικού ελέγχου, όπως καταλαβαίνει και ο πιο αδαής επί των φορολογικών. Διότι, εάν κάποιες από τις διαγραφές δεν έχουν γίνει με επαρκή δικαιολογητικά, τότε μιλάμε για σοβαρό ποινικό αδίκημα εναντίον εκατομμυρίων πολιτών, που πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά και δεν έχουν καμία ελπίδα να δουν τις οφειλές τους να μειώνονται... ως διά μαγείας!
Η υπόθεση αυτή μέχρι σήμερα γυρίζει από γραφείο σε γραφείο (αυτή τη στιγμή... λιμνάζει στο γραφείο της Μαρίας Παπασπύρου, γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης), χωρίς να έχει γίνει κανένας ουσιαστικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί με ποια στοιχεία και για ποιους λόγους έγιναν αυτές οι μειώσεις ή και οι ολικές διαγραφές φόρων.
Μειώσεις ή διαγραφές σε κατασκευαστή, καλλιτέχνη, επιχειρηματία του Τύπου και σε... θρησκευτική αίρεση.
Αξίζει να δούμε τι παρατηρεί κανείς ξεφυλλίζοντας τη λίστα με όλες τις αποφάσεις μείωσης ή διαγραφής ποσών άνω των 150.000 ευρώ που είχε ζητήσει ο κ. Αθανασίου από τη ΔΕΔ. Στον πολυσέλιδο κατάλογο που πήρε στα χέρια του ο εισαγγελέας μπορεί πραγματικά να ανακαλύψει κανείς πολλά γνωστά ονόματα της επιχειρηματικής και της καλλιτεχνικής ζωής αυτού του τόπου και όχι μόνο.
Από τις κορυφαίες περιπτώσεις είναι αυτής μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στην οποία είχε καταλογιστεί φόρος ύψους 28.468.076,94 ευρώ.
Η ΔΕΔ αποφάσισε ότι η τράπεζα δεν έπρεπε να πληρώσει απολύτως τίποτα! Εξαιρετικές είναι επίσης οι περιπτώσεις:
  • Ιδιοκτήτη μεγάλης κατασκευαστικής εταιρίας, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασχοληθεί και με τον Τύπο. Τόσο ο ίδιος, όσο και μέλη της οικογένειάς του εμφανίζονται στη λίστα σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές.
  • Γλιτώνουν φόρους ύψους 11.899.753,83 ευρώ, 7.876.171,72 ευρώ και 654.239,96 ευρώ, αντίστοιχα, κάθε φορά.
  • Επιχειρηματία που δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο του Τύπου, στον οποίο έγινε ολική διαγραφή φόρου ύψους 2.266.546,97 ευρώ.
  • Διάσημου καλλιτέχνη, στον οποίο είχε καταλογιστεί φόρος ύψους 1.436.110,37 ευρώ και με τη μείωση πλήρωσε μόλις 1.309,80 ευρώ.
  • Μεγάλου γιατρού και ακαδημαϊκού, στον οποίο είχε καταλογιστεί φόρος 246.415,92 και πέτυχε ολική διαγραφή.
  • Θρησκευτικής αίρεσης, που χρωστούσε 439.120 ευρώ και μετά την προσφυγή στη ΔΕΔ δεν χρωστάει πλέον τίποτα. »


Ο βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νίκος Νικολόπουλος τελειώνοντας την παράθεση των συγκλονιστικών και συγκεκριμένων γεγονότων όπως ακριβώς δημοσιεύονται στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» υποβάλλει στον Υπουργό Οικονομικών τις παρακάτω δύο ερωτήσεις - φωτιά οι οποίες χρήζουν άμεσης απάντησης και τις οποίες ερωτήσεις κοινοποιεί και στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημοσίας Διοίκησης και στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων :
  1. Έγιναν πράγματι μειώσεις και διαγραφές φόρων ύψους130.000.000 από τη ΔΕΔ που υπάγεται στο Πιτσιλή, που ανακάλυψαν οι ελεγκτές και ο οικονομικός εισαγγελέας από φόρους που είχαν καταλογίσει; Η υπόθεση γύριζε από γραφείο σε γραφείο και τώρα λιμνάζει στο γραφείο της Μαρίας Παπασπύρου χωρίς να έχει γίνει κανένας ουσιαστικός έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί με ποια στοιχεία και για ποιους λόγους έγιναν αυτές οι μειώσεις ή και οι ολικές διαγραφές φόρων; Υπάρχει Υπουργός για να ζητήσει αυτεπαγγέλτως η Δικαιοσύνη να ελέγξει εάν κάποιες από τις διαγραφές δεν έχουν γίνει με επαρκή δικαιολογητικά;
  2. Για την τεράστια ζημιά των 130.000.000 ευρώ, που πιθανώς να υπέστη το Δημόσιο, δεν θα ασχοληθεί η Κυβέρνηση δια των αρμοδίων οργάνων και δεν θα ζητήσει- όπως έχει κάνει πρόσφατα σε άλλες περιπτώσεις- αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία κατά της διαφθοράς να διερευνήσει την υπόθεση;
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ