Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ και τους συναδέλφους που μου έδωσαν τη σειρά τους.
Κατ’ αρχάς, συζητάμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά ιδρύεται ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός με ανάπτυξη δραστηριοτήτων για ειρηνικούς σκοπούς. Η χώρα μας ήταν από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν είχε μέχρι σήμερα τέτοιον Οργανισμό.
Είναι, λοιπόν, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με τη μορφή ΔΕΚΟ και εποπτεύεται από το κράτος. Η ίδρυσή του καθίσταται απαραίτητη για την αποδοτικότερη αξιοποίηση ευκαιριών που διαμορφώνονται στον διαστημικό τομέα, αλλά και για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, των φορέων, των επιχειρήσεων, καθώς και την εκπροσώπηση σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η στελέχωσή του θα γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό υψηλού επιπέδου. Είναι δε απαραίτητη, αφού ο Οργανισμός παρέχει την απαραίτητη δορυφορική και διαστημική τεχνογνωσία στην Κεντρική Διοίκηση. Θα χειρίζεται ευαίσθητα θέματα, τα οποία θα αφορούν και την ασφάλεια και την εθνική άμυνα της χώρας. Έτσι, λοιπόν, δημιουργείται ένα ευέλικτο –θα έλεγα- νομικό πρόσωπο, το οποίο θα εποπτεύεται από το ελληνικό Δημόσιο.
Το εξειδικευμένο προσωπικό από την παγκόσμια αγορά και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, το οποίο θα στελεχώσει αυτόν τον Οργανισμό με ανταγωνιστικούς όρους εργασίας, θα συντονίσει και τη συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς και προγράμματα.
Έχουμε έναν Οργανισμό ο οποίος ιδρύεται με τεχνοοικονομικά κριτήρια και απαιτείται να διαφοροποιείται από ορισμένες διατάξεις του δημόσιου τομέα. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες που αφορούν την άσκηση, τη διαχείριση και εκμετάλλευση δικαιωμάτων επί διαστημικών αντικειμένων και τροχιακών δορυφορικών θέσεων, υπάρχουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και στρατιωτικών εφαρμογών.
Επίσης, υπάρχει ανάγκη για εξειδίκευση προσωπικού και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει και με το λεγόμενο «brain drain» που αντιμετωπίζει η χώρα μας εδώ και χρόνια. Από το 2010 με τις μνημονιακές πολιτικές οι νέοι εξειδικευμένοι επιστήμονες φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας. Θα δοθεί ένας τρόπος να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να συμβάλλουν πραγματικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Για να μπορέσει, λοιπόν, το Ελληνικό Δημόσιο να αναπτύξει εθνική διαστημική πολιτική και για να μπορέσει να συμμετάσχει ενεργά μαζί με άλλα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν διαστημικές υπηρεσίες στις προκλήσεις που δημιουργούνται από την αξιοποίηση των διαστημικών εφαρμογών, θα πρέπει να συστήσει τη διαστημική του υπηρεσία με όλα τα απαραίτητα μέτρα και σε όλο το επίπεδο της οργανωτικής δομής, του προσωπικού, του τεχνολογικού εξοπλισμού και τα λοιπά.
Είναι γεγονός -και φάνηκε και από τη διαβούλευση που έγινε στην Επιτροπή μας, όπου είχαν κληθεί φορείς- ότι αγκαλιάστηκε το εν λόγω νομοσχέδιο από την επιστημονική κοινότητα ευρέως. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Φάνηκε ότι πολλοί φορείς ασχολούνται με τη διαστημική τεχνολογία.
Η διαμόρφωση διαστημικής πολιτικής ανοίγει εξαιρετικές προοπτικές στη χώρα για την έρευνα και την ανάπτυξη σε έναν δυναμικό πραγματικά κλάδο.
Επίσης, ωφελημένοι σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και πολλές μικρές επιχειρήσεις, καθώς και μεμονωμένοι ερευνητές που μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε προγράμματα εταιρειών.
Και επανέρχομαι και λέω ότι το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας πραγματικά είναι πολύ υψηλού επιπέδου και μπορεί να βοηθήσει και σε αυτήν την κατεύθυνση.
Κάτι πάλι σημαντικό που θα ήθελα να πω, είναι το εξής: Όταν πριν από κάποιους μήνες ξεκίνησε η διαβούλευση και η συζήτηση γι’ αυτόν τον διαστημικό οργανισμό από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η αντιμετώπιση είχε και έναν χαρακτήρα θα έλεγα όχι και πολύ σοβαρό.
Σήμερα, όμως, και μετά τη διαβούλευση που έγινε και βέβαια μετά τη συνάντηση που είχε η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μαζί με άλλες τρεις Επιτροπές της Βουλής τη Δευτέρα με τον κ. Βέρνερ, πραγματικά φάνηκε η μεγάλη σημασία και αντιμετωπίζεται πλέον και το συγκεκριμένο θέμα με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και βλέπω ότι αντιμετωπίζεται έτσι από το μεγάλο κομμάτι της Αντιπολίτευσης.
Ο κόσμος, λοιπόν, πρέπει να καταλάβει ότι όταν μιλάμε για διαστημικές εφαρμογές δεν είναι κάτι μακρινό, ότι η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και να βάλει κανόνες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι νέες αυτές τεχνολογίες θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα και σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητα, στις τηλεπικοινωνίες, στην αγροτική ανάπτυξη, στην εθνική ασφάλεια και γενικότερα στην πολιτική προστασία, στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και ακραίων φυσικών φαινομένων, τα οποία λίγο πολύ οξύνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, οπότε καταλαβαίνουμε τη μεγάλη σημασία της διαστημικής τεχνολογίας στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας.
Επίσης, πέραν του περιβάλλοντος, μιλάμε για παρακολούθηση των συνόρων, για έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, επικοινωνία απομακρυσμένων περιοχών, ζητήματα που αφορούν τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες κ.λπ. και βέβαια ζητήματα αστυνομικής ασφάλειας και στρατιωτικών εφαρμογών.
Βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα έγινε η επιτυχής ανανέωση της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία «Ελλάς SAT», η οποία μεγιστοποίησε τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο και κυρίως διασφάλισε τα δικαιώματά μας στο Διάστημα, στη γεωστρατηγική τροχιά και στις 39ο ανατολικά του Γκρίνουιτς.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο επαναλαμβάνω ότι αφορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ερευνητές κ.λπ.. Είναι και ένα εργαλείο το οποίο έλειπε από τη χώρα μας και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επιστροφή και εξειδικευμένων επιστημόνων, των παιδιών μας, των ελληνόπουλων που βρίσκονται στο εξωτερικό τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.