Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.4.16

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Ασφάλεια των Πολιτών
Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή συζήτηση γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα βρίσκεται γεωστρατηγικά σε ένα κρίσιμο σημείο.
Από τη μία πλευρά, η αποσταθεροποίηση που επιχειρείται από τις μεγάλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται, δυστυχώς, σε εξέλιξη και είναι απρόβλεπτο πότε αυτή η κατάσταση μπορεί να εκτονωθεί. Εξέλιξη η οποία γεννά κύματα προσφύγων.
Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μία Ευρώπη που πιστέψαμε, όσοι την πιστέψαμε, της κοινωνικής δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των ανοιχτών συνόρων, μία Ευρώπη, που δυστυχώς κλείνει τα σύνορά της, αναιρώντας την ταυτότητά της και υπονομεύοντας την ίδια της την ύπαρξη. Σε ένα τόσο, λοιπόν, ρευστό περιβάλλον βρίσκεται η χώρα.
Παρά ταύτα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περίμενα σήμερα να βρούμε έναν κοινό τόπο, να απαλλαγούμε από το κράτος της μιζέριας που μας διακατέχει στον πολιτικό μας λόγο, να συνεννοηθούμε για τα ύψιστα που αφορούν τη χώρα και τα οποία θα έπρεπε να ήταν οι προτεραιότητες όλων.
Αντ’ αυτού, άκουσα επαναλαμβανόμενους λόγους. Ο κ. Μητσοτάκης μου θύμισε τον πατέρα του, όταν καθύβριζε τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον ταύτιζε με την τρομοκρατία. Αυτό μου θύμισε σήμερα ο λόγος ενός νέου αρχηγού, που περίμενα να εκπέμψει ένα όραμα για αυτήν την πατρίδα, να κάνει μία υπέρβαση όλων αυτών που ενδεχομένως συνθέτουν αιτίες τριβών ανάμεσά μας στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και να βρούμε έναν κοινό τόπο, να πούμε την αλήθεια πρωτίστως στον ελληνικό λαό και όχι να διστάζουμε να πούμε, αν υπάρχει ασφάλεια σε αυτήν τη χώρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είκοσι οχτώ εκατομμύρια τουρίστες υπολογίζεται ότι θα έρθουν φέτος στη χώρα. Γιατί έρχονται, όταν γνωρίζετε και γνωρίζουμε ότι πρώτη προτεραιότητα ενός ανθρώπου που θέλει να κάνει τουρισμό σε μία χώρα είναι το αίσθημα της ασφάλειας που εμπεδώνεται μέσα του; Και αυτό δεν είναι μία υπόθεση που την έκανε μόνο η σημερινή Κυβέρνηση. Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε αυτή τη λογική. Είναι μία προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου με τις πολιτικές που άσκησαν στην ευρύτερη περιοχή, το κλίμα που καλλιέργησαν, αλλά και με τις προσπάθειες που κάνει η σημερινή Κυβέρνηση, ακριβώς γιατί θέλει να εμπεδώσει το αίσθημα στην ευρύτερη περιοχή ότι είναι μία Κυβέρνηση που νοιάζεται για την ειρήνη, που νοιάζεται για την πρόοδο και την ανάπτυξη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι δυνατόν εμμέσως να αφήνουμε αιχμές και να ταυτίζουμε το προσφυγικό με την τρομοκρατία; Οι τρομοκράτες που δημιούργησαν τα γεγονότα στο Παρίσι και στις Βρυξέλες ήταν πρόσφυγες; Να συνεννοηθούμε δηλαδή. Δυστυχώς για εσάς που το υποστηρίζετε, δεν ήταν πρόσφυγες. Ήταν πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Κι εδώ η Ευρώπη, αντί να συζητάει για κλειστά σύνορα, θα έπρεπε να κάτσει να συζητήσει κοινωνιολογικά από πού παράγεται αυτό το φαινόμενο και πώς νέοι άνθρωποι, αντί να διεκδικούν τη ζωή, να λατρεύουν το θάνατο. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν την Ευρώπη. Και είναι σημαντικό ότι πολύ σπουδαίες υπηρεσίες μέσα στην Ευρώπη, αλλά και σημαντικά πρόσωπα που υπηρετούν αυτές τις υπηρεσίες έχουν εκφράσει την άποψη ότι δεν παράγεται το πρόβλημα της τρομοκρατίας από το προσφυγικό. Αντιθέτως, αναζητούν τρόπους –και είναι θετικό αυτό- ώστε να μπορέσουμε να ενοποιήσουμε τουλάχιστον τις δραστηριότητές μας στα ζητήματα αυτά και να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα μέτωπο κατά του φόβου. Διότι με τις πολιτικές τοποθετήσεις που άκουσα σήμερα, το μόνο που συντηρούμε είναι ο φόβος.
Και αυτό που ήθελαν οι τρομοκράτες το πέτυχαν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ένα μεγάλο βαθμό, να κάνουν τους πολίτες της Ευρώπης να φοβούνται, να περπατούν και να φοβούνται τον ίσκιο τους. Αυτό ήθελαν να πετύχουν. Κι αυτό προσπαθούμε να μεταφέρουμε κι εδώ, όταν γνωρίζουμε ότι με τις προσπάθειες και με τις προηγούμενες –εγώ δεν θέλω να είμαι μικρόψυχος- και τις σημερινές, όλοι αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για το ύψιστο δικαίωμα του πολίτη να νιώθει ασφαλής στη χώρα του.
Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, το ζήτημα της ανασφάλειας που παράγεται από τις πολιτικές της λιτότητας που μας επέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια και που η σημερινή Κυβέρνηση δεν τις δέχθηκε ποτέ. Κάτω από το συγκεκριμένο καθεστώς πάμε σε αυτήν τη διαδικασία που γνωρίζετε, αλλά δεν πιστέψαμε ποτέ σε αυτές τις πολιτικές. Εσείς πιστέψατε ότι αυτές οι πολιτικές ήταν πολιτικές που μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Να, όμως, που δεν την έβγαλαν.
Θέλω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να ζητήσω επιτέλους να γίνει μια συζήτηση σε ένα επίπεδο ηρεμίας, ψυχραιμίας και νηφαλιότητας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που συμβαίνει δυστυχώς αυτό που έλεγε πριν 300 χρόνια ένας φιλόσοφος, ο Τόμας Χομπς, δηλαδή «πόλεμος όλων εναντίον όλων». Αυτό συμβαίνει σήμερα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό πρέπει να μελετήσουμε και να αντιμετωπίσουμε για να μπορέσουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τους όρους, ώστε να περιορίσουμε τα φαινόμενα της ανασφάλειας του πολίτη και όχι να ζητούμε Υπουργεία, τα οποία πραγματικά θυμίζουν άλλες εποχές. Αυτό είναι το ζήτημα; Η έλλειψη ενός τέτοιου Υπουργείου είναι το ζήτημα ή οι πολιτικές που ασκούνται και εμπεδώνουν στην κοινωνία το αίσθημα αυτό, όταν λέτε ότι δεν υπάρχει κράτος στην Ειδομένη;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πέρυσι πέρασαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι από την Ελλάδα. Δεν είναι προς έπαινο της Ελλάδος -και όχι της Κυβέρνησης, εγώ σας λέω, της Ελλάδος- και του ελληνικού λαού ότι δεν άνοιξε μύτη; Αυτοί οι άνθρωποι, δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι, ζουν εκεί (Ειδομένη) και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην ουσία. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν είναι άδικο να λέτε ότι δεν υπάρχει κράτος, με την παρουσία της αστυνομίας εκεί; Δεν έλαβαν ιατρική φροντίδα από τις δημόσιες υπηρεσίες όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τα ασυνόδευτα παιδιά; Και έρχεστε εδώ και λέτε άρρητα ρήματα, απλώς για να κάνετε φθηνή πολιτική; Έτσι υπερασπίζεστε την πατρίδα; Αυτός είναι ο πατριωτισμός που πρέπει να μας διακατέχει όλους αυτήν τη στιγμή και να μας δίνει τη δύναμη να κάνουμε αυτήν την προσωπική και κομματική υπέρβαση, για να βρούμε κοινούς τόπους, τουλάχιστον σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που δίνουν στη χώρα μια ιδιαίτερη αναφορά;
Ήρθε προχθές η θρησκευτική ηγεσία του Χριστιανισμού και είπε κάτι πολύ σημαντικό που είναι όπλο για την Ελλάδα. Είπε ότι «εμείς εδώ, παρότι είμαστε άλλης θρησκείας, φροντίζουμε και νοιαζόμαστε για ανθρώπους που έχουν άλλη θρησκεία». Και αυτό είναι πολιτισμός. Αυτός είναι ο πολιτισμός που θα έπρεπε να υπερασπιστεί η Ευρώπη και δεν τον υπερασπίστηκε. Τον υπερασπίστηκε ο ελληνικός λαός, τον υπερασπίζεται και η Κυβέρνηση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, γιατί οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι όλοι δείχνουμε τον ίδιο ανθρωπισμό. Δεν είναι κανένας πιο ευαίσθητος από τον άλλον. Αλλά επιτέλους, ας βρούμε τα σημεία επαφής, τουλάχιστον σε αυτά τα ζητήματα που είναι μια παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό. Αυτό που έκανε και κάνει ο ελληνικός λαός είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον, για όλους και για τους σημερινούς κυβερνήτες και για τους αυριανούς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτέλους, ας προχωρήσουμε λίγο μπροστά, ας κάνουμε ένα βηματισμό, ας αφήσουμε ζητήματα που πραγματικά δημιουργούν μια μελαγχολία ανάμεσά μας και ας αποδείξουμε στην ελληνική κοινωνία ότι είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς. Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ