Ανάπτυξη μέσω ενίσχυσης της
επιχειρηματικότητας
Ανάπτυξη της Κρουαζιέρας – Δημιουργία ΕΟΖ
Τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΝ
Ανάπτυξη της Κρουαζιέρας – Δημιουργία ΕΟΖ
Τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΝ
Στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - Νέα εταιρική μορφή - Σήματα - Μεσίτες Ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων αλιείας και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης κατέδειξε πως με την κατάθεση πολυνομοσχεδίων «σκούπα» και μάλιστα με την διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοθετικό έργο απαξιώνεται. Το εν λόγω σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνει διατάξεις από 4 υπουργεία, που θα μπορούσαν να είναι αυτόνομα νομοσχέδια!
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ – ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ;
Η Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή ζητούσε την άρση του καμποτάζ, αλλά με παράλληλες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού. Σήμερα, 8 στους 10 τουρίστες που φθάνουν στο Πειραιά με κρουαζιέρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν το κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας φόβου επεισοδίων, αλλά και απουσία επαρκών χώρων στάθμευσης.
Έκπληξη, αλλά και εύλογες ανησυχίες έχει προκαλέσει το γεγονός πως η Κρήτη έχει μείνει εκτός περιοχών «προτεραιότητας» για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, όπως ανέδειξε ήδη με κοινοβουλευτική παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης, παρά το γεγονός ότι είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως και διαθέτει λιμάνια που μπορούν να φιλοξενήσουν κρουαζιερόπλοια. Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε πως στο κείμενο που δόθηκε προς διαβούλευση – και μάλιστα με διαδικασίες «εξπρές» - δεν γίνεται καμία αναφορά στα λιμάνια της Σούδας και του Ηρακλείου. Θα επιμείνουμε σε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα μέχρι να λάβουμε σαφείς απαντήσεις.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Ε.Ο.Ζ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Το πιο σημαντικό που εισαγάγεται στο παρόν σχέδιο νόμου, είναι η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και έναρξης επιχειρηματικής δράσης. Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από την αρμόδια Υπουργό Α. Διαμαντοπούλου να τολμήσει και να υιοθετήσει την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών. Ανταγωνιστικές, με χαμηλή φορολογία, και με επενδύσεις παραγωγικές. Η ανεργία θα καταπολεμηθεί με τη δημιουργία υγιών θέσεων εργασίας.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν κάνει αντιπολίτευση άκριτα, ούτε επενδύει σε λαϊκίστικες ρητορικές για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Προτείνει λύσεις: για έξοδο της χώρας από τη κρίση, για ανακούφιση των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την φοροεπιδρομή και τη μείωση μισθών και συντάξεων και την ανάκαμψη της αγοράς που βουλιάζει. Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε την Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να μελετήσει τις προτάσεις που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, όπου εμπεριέχονται ορθολογιστικοί τρόποι, άμεσα εφαρμοστοί για να αλλάξουμε τη δυσμενή σημερινή κατάσταση.
1. Ταχύτερες, ευρύτερες και βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
2. Δημιουργία Ταμείου Αναπτυξιακής Ενίσχυσης που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.
3. Μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις, και ενίσχυση της ελκυστικότητας των επενδύσεων.
4. Εφαρμογή του σχεδίου «Ιόλαος», για τη βελτίωση του θεσμικού σχεδιασμού και της παραγωγικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη βρίσκεται στο σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?v=NAL9Arw9RJQ&feature=youtu.be