Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

16.3.12

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ
ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ



Θέμα: Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει

Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν έχουμε από κάτι ανάγκη αυτή τη στιγμή, είναι μία ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων. Ταυτίζομαι με αυτή την άποψη κ. Τσίπρα, διότι στην πιο κρίσιμη μεταπολεμική στιγμή της ελληνικής ιστορίας, οι Έλληνες λίγες εβδομάδες πριν από ότι φαίνεται οδηγηθούν στις εκλογές, θα πρέπει να ξέρουν πάρα-πάρα πολύ καλά τι πρεσβεύει ο καθένας ο οποίος τοποθετείται στη Βουλή, για το τι μπορεί να γίνει γι΄ αυτή τη χώρα και για το τι είναι αναγκαίο γι΄ αυτή τη χώρα.
Και βάζετε ένα ερώτημα, αναφορικά με το ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρόκειται να πάρει η χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα και θέλω να σας κάνω ένα ερώτημα κ. Τσίπρα. Εγώ δε θα μπω στο ερώτημα το οποίο θέτετε εσείς, εάν δηλαδή είναι σωστό να κόβουμε δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να μειώσουμε τα ελλείμματα, θα ταυτιστώ μαζί σας απόλυτα, είναι λάθος να μειώνουμε τα ελλείμματα με περικοπές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Πριν πάτε όμως εκεί, θα πρέπει να έχετε απαντήσει κι έχετε υποχρέωση να απαντήσετε απέναντι στους Έλληνες, ποια είναι η άποψή σας, η χώρα οφείλει να προχωρήσει σε συγκράτηση των ελλειμμάτων; Και αν συμφωνείτε ότι η χώρα οφείλει να προχωρήσει σε συγκράτηση των ελλειμμάτων, δε θα έπρεπε σε αυτή την ειλικρινή ενημέρωση στην οποία αναφέρεστε να τοποθετηθείτε και δημόσια και να πείτε πως ακριβώς βλέπετε εσείς να γίνεται, από πού βλέπετε να έρχεται αυτή η μείωση των ελλειμμάτων;
Να κάνετε συγκεκριμένες προτάσεις και υποδείξεις, να πείτε για παράδειγμα, εμείς βλέπουμε αυτές οι περικοπές στις δαπάνες πρέπει να γίνουν και αυτές οι βελτιώσεις στη φορολογική διοίκηση, στο φορολογικό μηχανισμό, έτσι ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Διότι εάν δεν τοποθετηθείτε ως προς την ουσία του ζητήματος, με εξωθείτε να αναγνωρίσω ότι κατά βάθος δε θέλετε να μειώσετε τα ελλείμματα κι ότι θέλετε να συντηρηθούν σε επίπεδα σαν κι αυτά που έχουμε τώρα.
Αν λοιπόν εσείς υποστηρίζετε ότι δε θα πρέπει να κάνουμε τίποτα, στο όνομα της ανάσχεσης της ύφεσης, τότε σας λέω ότι αν ένας «Θεός από μηχανής» εξαφάνιζε σήμερα το χρέος και δεν είχαμε καθόλου χρέος, αφήνοντας τα ελλείμματα τα οποία έχουμε τώρα στο σημερινό επίπεδο, σε 15 χρόνια θα ήμασταν ακριβώς στο ίδιο σημείο, αυτό το οποίο μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Θα έχουμε δηλαδή ξανά ένα χρέος της τάξης του 150% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το μέλλον το οποίο θέλετε να παραδώσετε στους Έλληνες, αυτή είναι η πολιτική σας πρόταση;
Προσπάθησα πολλές φορές μέσα από τις ομιλίες σας να αξιολογήσω ποια είναι εν πάση περιπτώσει η οικονομική θεώρηση την οποίαν εσείς ο ίδιος αποδέχεστε. Να κάνω εγώ την υποχώρηση και να δεχτώ ότι είστε ένας εκλεκτικιστής κεϋνσιανός και σας ερωτώ, εάν θεωρήσουμε ότι ασπάζεστε αυτή τη θεωρητική προσέγγιση γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία, να δεχτώ ότι όντως το να προσπαθήσουμε αυτή τη στιγμή να μειώσουμε τα ελλείμματα δημιουργεί προβλήματα στην ύφεση, εάν τα αφήσουμε τα ελλείμματα στα σημερινά επίπεδα πιστεύετε ότι δε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην οικονομία; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε.

Δευτερολογία

Ο ελληνικός λαός σε λίγες εβδομάδες θα προσέλθει στις εκλογές και την ώρα που θα πάει να ψηφίσει θα έχει ταυτίσει την πολιτική πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τις εξής θέσεις: Πετρέλαια του Τσάβες, στάση πληρωμών, έξοδος από το ευρώ. Αυτά τα τρία είναι ότι μπορεί να συγκρατήσει από το δημόσιο διάλογο, ο οποίος διεξάγεται, αυτές είναι οι προτάσεις σας. Η ανάπτυξη κ. Τσίπρα, επειδή είστε και Μηχανικός εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, δεν είναι μια μηχανική διαδικασία, δεν υπάρχει ένα κοντρόλ στα γραφεία των Υπουργών όπου κάθεται κάποιος και πατάει ένα κουμπί 3% ανάπτυξη, 4% ανάπτυξη, 5% ανάπτυξη. Γιατί ο τρόπος με τον οποίον τοποθετείστε και αναφέρεστε στο ζήτημα της ανάπτυξης, είναι ένας τρόπος εντελώς μηχανιστικός.
Η ανάπτυξη προϋποθέτει συγκεκριμένα πράγματα, προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα, προϋποθέτει ένα σταθερό θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο και οι δικές σας οι επιλογές και τοποθετήσεις, αλλά και η στάση σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη δείχνουν ότι δε θα έπρεπε να αυτοπροσδιορίζεστε ως φίλοι της ανάπτυξης, αλλά μάλλον ως εχθροί της ανάπτυξης, διότι σε πάρα - πάρα πολλές περιπτώσεις που χρειάστηκε να παρθούν αποφάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα, εσείς σταθήκατε πάντοτε με την επίκληση διαφόρων προσχημάτων ενάντια σε όλες αυτές τις επενδύσεις, και ο ελληνικός λαός ξέρει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι απόψεις σας γύρω απ’ αυτό το ζήτημα.
Αναφερθήκατε στο ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδος και τις προοπτικές της Ελλάδος μέσα στη ζώνη του ευρώ. Θεωρώ ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές και οικονομικές κατακτήσεις της χώρας και βεβαίως και πρέπει να παραμείνουμε. Αυτό με κανέναν τρόπο δεν σας νομιμοποιεί να υποστηρίζετε ότι δεν έχουμε διαγνώσει έγκαιρα και δεν έχουμε καταθέσει τις αντιρρήσεις μας γύρω από τις αδυναμίες που διέπουν το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της Ευρωζώνης.
Ανήκω σε εκείνους τους οικονομολόγους που μαζί με πάρα πολλούς άλλους συναδέλφους μου έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να προστατεύσει ένα κράτος μέλος όταν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας κερδοσκοπικής επίθεσης. Δεν είχε κατάλληλους μηχανισμούς, και χάρη στις προσπάθειες που έγιναν από τον προηγούμενο Πρωθυπουργό, από τον Γιώργο Παπανδρέου και τις πιέσεις που ασκήθηκαν, καταφέραμε και δημιουργήσαμε εκείνο το μηχανισμό. Γι' αυτό λοιπόν όταν αναφέρεστε στην άποψή μου μην την παρερμηνεύετε. Εκείνο το οποίο είχα πει σε ανύποπτο χρόνο όταν ρωτήθηκα είναι ότι μέχρι και τον Μάιο του 2010 που δημιουργήθηκε ο μηχανισμός, η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή διότι η ίδια η Ευρωζώνη δεν είχε κανένα μηχανισμό για να προστατεύσει τα κράτη μέλη. Και δεν είναι μόνο ότι δεν είχε κανένα μηχανισμό και ότι μόλις τώρα τον απέκτησε.
Ξέρετε πολύ καλά κ. Τσίπρα ότι αυτή τη στιγμή, ακόμη και μετά τη δημιουργία του μηχανισμού, η Ευρωζώνη έχει μία δομική αδυναμία. Δεν έχει ένα ομοσπονδιακό δημοσιονομικό αναδιανεμητικό μηχανισμό για να προστατεύσει κράτη μέλη που βρίσκονται σε μια βαθιά ύφεση, κι αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της Ευρωζώνης.
Και ήμουν από τους οικονομολόγους που υπερασπίστηκαν τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού κ. Τσίπρα. Γιατί; Διότι ξέρουμε ότι για να είναι αποτελεσματική μια Νομισματική Ένωση θα πρέπει, όταν μία χώρα πλήττεται από την ύφεση, να υπάρχει ένας ισχυρός δημοσιονομικός προϋπολογισμός σε ομοσπονδιακό επίπεδο που θα μεταφέρει πόρους στις συγκεκριμένες περιοχές ή στις συγκεκριμένες χώρες που πλήττονται από την ύφεση για να μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτή την ύφεση.
Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ειδικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει τεράστια ελλείμματα και τεράστιο χρέος και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική σαν ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Αλλά δυστυχώς ούτε καν σ' αυτό δεν κάθεστε να συστρατευθείτε μαζί μας για να παλέψουμε μέσα στην Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή τη θεσμική αδυναμία.
Αναφερθήκατε στην πολιτική μας για την περιστολή των δαπανών. Θέλετε να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση; Σας έχω προκαλέσει και σας έχω προσκαλέσει να έρθετε στο Γενικό Λογιστήριο και να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για να δούμε από πού μπορούν να περικοπούν οι δαπάνες. Και επειδή κάνετε συγκεκριμένες αναφορές, καταρχάς να σας πω ότι το μεγαλύτερο μέρος, τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής που πραγματοποιήθηκε μέσα σ' αυτά τα δύο χρόνια, που είναι η σημαντικότερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει, έχει προκύψει από τις δαπάνες, και κάνετε δύο άστοχες αναφορές. Μία στις απόρρητες δαπάνες και αναφερθήκατε 160 εκατομμύρια.
Πού είναι κ. Τσίπρα τα 160 εκατομμύρια; Να καταθέσετε στοιχεία ότι μια χρονιά οι απόρρητες δαπάνες ήταν 160 εκατομμύρια, διότι αν δεν τα καταθέσετε, ψεύδεστε κ. Τσίπρα. Να μου καταθέσετε στοιχεία. Επομένως όταν τοποθετείστε να λέτε ότι αθροιστικά στα τρία χρόνια. Και θέλω να σας πω, επειδή σας έχω ακούσει πάρα πολλές φορές να έρχεστε και να επανέρχεστε, οι απόρρητες δαπάνες είναι θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών. Και θέλετε να κάνετε έναν απολογισμό; Να ζητήσετε από τη Βουλή των Ελλήνων με κοινοβουλευτικό έλεγχο να σας δοθούν ποιες ήταν όχι οι προϋπολογισθείσες απόρρητες δαπάνες, αλλά ποιες ήταν οι τελικές απόρρητες δαπάνες την τελευταία δεκαετία, για να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Να καλέσετε το Υπουργείο Εξωτερικών που έχει αυτά τα στοιχεία για να σας τα παραδώσει και να μην αφήνετε διάφορα υπονοούμενα μέσα στη Βουλή αναφορικά με τις απόρρητες δαπάνες.
Το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να γνωρίζει πού διατίθενται οι απόρρητες δαπάνες. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει τη διαχείριση των απόρρητων δαπανών.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα με τις δαπάνες, το οποίο ανέκυψε, ήρθατε τιμητής ξαφνικά να μας πείτε ότι αυξάνονται οι αμοιβές των συνεργατών. Κατέθεσα εχθές απάντηση στη Βουλή για το ζήτημα αυτό. Είπα πώς είναι δυνατόν να δίνουμε αυξήσεις όταν τελικά το ποσό το οποίο έχει προϋπολογισθεί αυτή τη στιγμή είναι 1,8 εκατομμύρια έναντι 4,6 εκατομμυρίων στο παρελθόν. Δεν ξέρω αν εσείς έχετε έναν ειδικό τρόπο προσέγγισης των μαθηματικών, αλλά όταν αυξάνονται οι μισθοί, δεν μπορεί ο προϋπολογισμός που αφορά τις αμοιβές των συγκεκριμένων ανθρώπων να μειώνεται πάνω από 50%. Σε κάθε περίπτωση κ. Τσίπρα εμείς αυτή τη στιγμή δίνουμε μία μεγάλη μάχη. Η κυβέρνηση έχει δώσει μια μεγάλη μάχη. Έχει πετύχει μια πρωτοφανή απομείωση του χρέους που δεν έχει κανένα άλλο ιστορικό προηγούμενο. Όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, συσσώρευαν ελλείμματα, συσσώρευαν χρέη.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία απαλλάσσει τους Έλληνες πολίτες για περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια χρέη και την εξυπηρέτησή τους, και με αυτό διαμορφώνουμε προϋποθέσεις για να μπορέσει πραγματικά η χώρα μας να επιστρέψει σε μια προοπτική ανάπτυξης. Αυτές είναι πρωτοβουλίες από τη δική μας την πλευρά για να βγάλουμε τη χώρα από τη αδιέξοδο.
Εσείς θα αξιολογηθείτε όπως κι εμείς στις επερχόμενες εκλογές για το εάν τελικά αυτά τα οποία κάναμε εμείς προστάτευσαν τη χώρα, προστάτευσαν τους πολίτες παρά τις θυσίες που κλήθηκαν να καταβάλλουν, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε η ανεργία και ποτέ δεν το αμφισβητήσαμε, αλλά εκείνο το οποίο είναι ζητούμενο είναι ότι η χώρα στέκεται όρθια, η χώρα συνεχίζει να προχωρά, η χώρα συνεχίζει να ελπίζει ότι σύντομα θα καταφέρει να ξεφύγει μέσα από την παγίδα την οποία την οδήγησαν οι απερίσκεπτες ενέργειες των προηγούμενων χρόνων. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ