ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη
ΘΕΜΑ: Μεγάλες καθυστερήσεις στην κατ΄οίκον εξέταση ασθενών από τα ΚΕΠΑ.
Πολλές φορές, σας έχω θέσει το ερώτημα, για ποιο λόγο, γίνεται αντεστραμμένη χρήση της αρχής της νησιωτικότητας, με τους κατοίκους του ακριτικού και νησιωτικού νομού Λέσβου να τιμωρούνται αντιμετωπίζοντας δυσμενέστερη αντιμετώπιση από τους κατοίκους της υπόλοιπης επικράτειας.
Παρότι από 1/9/2011 έχει τυπικά ξεκινήσει η λειτουργία των ΚΕΠΑ, στην ουσία στο ΚΕΠΑ Λέσβου, παρουσιάζονται σημαντικές έως τραγικές καθυστερήσεις, στην εξέταση των ασθενών και ειδικότερα στα παραπληγικά άτομα τα οποία πρέπει να εξετασθούν κατ’ οίκον, λόγω της εξαιρετικά επιβαρημένης κατάστασης της υγείας τους , για την χορήγηση εξωϊδρυματικού επιδόματος. Για το θέμα αυτό σας έχω καταθέσει και την 6305/12 ερώτηση.
Ενδεικτικά, σας αναφέρω περίπτωση ασθενούς, στη Λέσβο, έμμεσα ασφαλισμένης στον ΟΑΕΕ, η οποία λαμβάνει επί δεκαετία εξωιδρυματικό επίδομα, ενώ υποχρεούται παρά την τραγική κατάσταση της υγείας της, να επανεξετάζεται κάθε δύο χρόνια από την υγειονομική επιτροπή.
Η τελευταία αίτηση για επανεξέταση κατατέθηκε στο ΚΕΠΑ Λέσβου, όμως σε επικοινωνία που είχαν οι οικείοι της με το γραφείο του αρμοδίου διευθυντή ΚΕΠΑ στην Αθήνα, ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη επιτροπή, για κατ΄οίκον εξέταση και δεν γνωρίζουν πότε θα γίνει αυτό. Ως μοναδική λύση προτάθηκε η μεταφορά της ασθενούς με ασθενοφόρο, και η εξέτασή της από την επιτροπή που συνεδριάζει στις 22-23.3.12 στη Λέσβο και εφόσον η περίπτωσή της κριθεί ως έκτακτο επείγον περιστατικό.
Δηλαδή είναι προτιμότερη λύση η περαιτέρω ταλαιπωρία μιας παραπληγικής ασθενούς, η οποία παραμένει καθηλωμένη κλινήρης με μη αναστρέψιμη κατάσταση υγείας, παρά να προγραμματισθεί έγκαιρα από το ΚΕΠΑ επιτροπή για κατ’ οίκον εξέταση, τέτοιων περιπτώσεων.
Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι όλες οι περιπτώσεις εξέτασης από τα ΚΕΠΑ, δεν έχουν την ίδια βαρύτητα ως προς την κατάσταση της υγείας των αιτούντων και ότι το εξωιδρυματικό επίδομα αυτό έχει θεσμοθετηθεί προκειμένου να καλύπτονται εν μέρει οι αυξημένες ανάγκες που έχουν τα άτομα αυτά.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
• Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να συγκροτηθεί άμεσα επιτροπή για την εξέταση αιτήσεων, που απαιτείται κατ’ οίκον εξέταση του ασθενούς;
• Τι προτίθεται να πράξει ώστε για τις περιπτώσεις ανίατων ασθενειών, στις οποίες επί 10ετία χορηγείται το εξωιδρυματικό επίδομα, να συνεχίζεται η καταβολή του, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το ΚΕΠΑ
• Τι προτίθεται να πράξει ώστε για τις περιπτώσεις ασθενειών, όπου η κατάσταση της υγείας του ασθενούς δεν επιδέχεται βελτίωσης, το επίδομα αυτό να χορηγείται εφ’ όρου ζωής, αμβλύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ταλαιπωρία που υφίσταται και ο ίδιος ο ασθενής και η οικογένειά του, κατά τη διαδικασία της επανεξέτασης;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Γαληνός