ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ
Πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους του τραπεζικού και όχι μόνο χώρου, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αποτελεί η πρακτική της Εθνικής Τράπεζας να επαναπροσλαμβάνει υψηλόβαθμα στελέχη της, τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν λαμβάνοντας αποζημιώσεις και εφάπαξ που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τα ανωτέρω στελέχη έρχονται σε συμφωνία με την τράπεζα παραμένουν σε αυτήν και τοποθετούνται εκ νέου σε θέσεις γενικών διευθυντών και βοηθών γενικών διευθυντών εξασφαλίζοντας υψηλότατες αμοιβές έως και 20.000 ευρώ.
Τα παραπάνω καταγγέλλουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Στην ερώτησή τους οι τρείς βουλευτές αναφέρουν:
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου στελέχη της τράπεζας που υποβάλουν παραίτηση, επειδή θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης, (για να προλάβουν αλλαγές στο ασφαλιστικό) εισπράττοντας αποζημιώσεις ως και 700.000 ευρώ και εφάπαξ 200.000 ευρώ περίπου ο καθένας, έρχονται σε συμφωνία με την τράπεζα παραμένουν σε αυτήν και τοποθετούνται εκ νέου σε θέσεις γενικών διευθυντών και βοηθών γενικών διευθυντών. Με τη νέα, πλέον, συνεργασία τους εξασφαλίζουν υψηλότατες αμοιβές έως και 20.000 ευρώ.
Αναφέρεται επίσης περίπτωση στελέχους που ενώ τον Ιούλιο του 2010 αναβαθμίστηκε σε βοηθό γενικού διευθυντή, από απλό διευθυντή οργάνωσης, αμέσως μετά συνταξιοδοτήθηκε, διατηρώντας όμως τη θέση του.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Αληθεύουν τα παραπάνω δημοσιεύματα, του τύπου για τα συγκεκριμένα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας;
2. Ποια άλλα συνταξιοδοτηθέντα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζουν να απασχολούνται σ’ αυτήν μετά τη συνταξιοδότησή τους, με νέες συμβάσεις που υπέγραψαν;
3. Τι σκοπεύει να πράξει, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, για την εξάλειψη της ανωτέρω πρακτικής η οποία αποτελεί πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους του τραπεζικού και όχι μόνο χώρου;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός