ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
-Οικονομικών- Εσωτερικών
- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
ΘΕΜΑ: Σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο οι δημόσιοι υπάλληλοι που τέθηκαν σε καθεστώς εφεδρείας-προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Να αποσυρθεί, εδώ και τώρα, το παράνομο και αντισυνταγματικό αυτό μέτρο!
Η υλοποίηση του ακραία αντεργατικού και αντισυνταγματικού μέτρου της εργασιακής εφεδρείας – το οποίο ισοδυναμεί, επί της ουσίας, με απόλυση χωρίς αποζημίωση – έχει οδηγήσει σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο τους δημοσίους υπαλλήλους-«θύματά» του, καθώς υπέστησαν έως και εκμηδενισμό των αποδοχών τους!
Συγκεκριμένα, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας-προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας λαμβάνουν εκκαθαριστικά μισθοδοσίας είτε μηδενικά είτε λίγων δεκάδων ευρώ (φαινόμενο βέβαια που αφορά και τους εν ενεργεία υπαλλήλους εξαιτίας του απαράδεκτου ενιαίου μισθολογίου), γεγονός που τους έχει οδηγήσει στην πλήρη απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε και τις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Οι εν λόγω υπάλληλοι δεν λαμβάνουν ούτε καν το 60% του βασικού μισθού που προβλέπει ο απαράδεκτος νόμος για την εργασιακή εφεδρεία, καθώς ο μισθός τους εκμηδενίζεται είτε λόγω των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων είτε λόγω της παρακράτησης της «υπερβάλλουσας μείωσης» (οι κατεδαφιστικές ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου προβλέπουν πλαφόν μείωσης 25% επί του μισθού. Το υπόλοιπο ποσό θεωρείται «υπερβάλλουσα μείωση και η περικοπή του γίνεται σε 2 δόσεις το 2012 και το 2013) και της προκαταβολής του μισθού, που εισέπραξαν από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ο εν λόγω νόμος μέχρι να τεθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Ανάλογη απαράδεκτη παρακράτηση – και μάλιστα ακόμα πιο επώδυνη, αφού θα αφορά αποδοχές αρκετών μηνών- θα αντιμετωπίσουν και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι εργάζονται ακόμα στις υπηρεσίες τους και κινδυνεύουν να μπουν σε καθεστώς εφεδρείας το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, υπάρχει και η κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων με διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι τίθενται παράνομα σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και οι οποίοι βλέπουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα να κατεδαφίζονται πλήρως.
Επειδή το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας-προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας είναι καθ’ όλα παράνομο και αντισυνταγματικό.
Επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι που τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας αδυνατούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.
Επειδή ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας είναι άδικο και ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί.
Επειδή στο άρθρο 33 του νόμου 4024/2011 για την εργασιακή εφεδρεία προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης – η οποία όμως ακόμα δεν έχει εκδοθεί - για τη ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων με την αποπληρωμή των δανείων των «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβουν άμεσα, προκειμένου να ακυρωθεί το απαράδεκτο και αντισυνταγματικό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας-προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους οι δημόσιοι υπάλληλοι-«θύματά» του;
2. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αντιμετωπίσουν το κορυφαίο πρόβλημα των στεγαστικών δανείων των δημοσίων υπαλλήλων τόσο αυτών που έχει τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσο και των εν ενεργεία; Σκοπεύουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διαγραφή ποσοστού του δανείου ίσου, τουλάχιστον, με το ποσοστό της μείωσης των αποδοχών των υπαλλήλων και τη σύνδεση του υπόλοιπου ποσού με το οφειλόμενο εφάπαξ; Πότε θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική απόφαση, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το άρθρο 33 του νόμου 4024/2011;
3. Με ποιο τρόπο - μέχρι την οριστική ακύρωση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας – σκοπεύουν να βάλουν τέλος στην απαράδεκτη παρακράτηση από τις αποδοχές των «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων όλων των κατηγοριών των ποσών που αντιστοιχούν είτε σε μισθούς που έχουν καταβληθεί μετά την ημερομηνία της ισχύος του νόμου είτε στην «υπερβάλλουσα μείωση»;
4. Σκοπεύουν να επανεξετάσουν άμεσα το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων με διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι παρανόμως –χωρίς καν να πληρούν τα τυπικά κριτήρια του απαράδεκτου νόμου - τέθηκαν σε καθεστώς εφεδρείας- προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, με συνέπεια την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης