Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.10.11

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Η αλόγιστη λειτουργία γεωτρήσεων και η υπεράντληση των υδάτων θέτουν σε κίνδυνο τα υδροφόρα συστήματα της χώρας».


Από σχετικές μελέτες, που κατά καιρούς διενεργούνται στα σημαντικότερα υδροφόρα συστήματα της χώρας, έχει παρατηρηθεί σταδιακή πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, κυρίως σε αγροτικές περιοχές και σε περιοχές με αλόγιστη λειτουργία γεωτρήσεων και υπεράντληση υδάτων.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), από τα 236 υπόγεια υδροφόρα συστήματα της χώρας, τα 110 χαρακτηρίζονται πλέον ως απειλούμενα. Σύμφωνα επίσης, με έρευνα του Ινστιτούτου Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ) σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ, έντονο πρόβλημα υφαλμύρωσης παρατηρείται σε: Δέλτα Πηνειού, Αλμυρό, π,εδιάδα Άργους, παράλια Κορινθίας, κόλπο Θεσσαλονίκης, ακτές Θράκης και Δυτικής Ελλάδας και Ανατολική Κρήτη. Σημαντική υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα παρατηρείται επίσης σε: Ρόδο, Κω, Πάρο, Χίο, Σάμο, Λέσβο. Το μεγαλύτερο όμως, πρόβλημα επάρκειας νερού παρατηρείται σε: Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κιλκίς και στα νησιά του Αιγαίου. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, στην Ελλάδα περίπου το 86% των νερών προορίζεται για αρδεύσεις, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 70%.
Παρότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγχρηματοδοτεί με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα φράγματα και αρδεύσεις καλλιεργειών, ωστόσο δεν είναι αρμόδιο στη διαχείριση των υδάτων. Η διαχείριση Υδάτων ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, των Δήμων και των Περιφερειών.
Να σημειωθεί ότι ουκ ολίγα αρδευτικά έργα έχουν σταματήσει λόγω προσφυγών στη Δικαιοσύνη -από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ιδιώτες, αρχαιολόγους-, μη επιλέξιμων δαπανών από την Ε.Ε., είτε εξαιτίας της έλλειψης πόρων για την πληρωμή της εθνικής συμμετοχής.
Η σταδιακή πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα σε συνδυασμό με τη μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων, που αποτελούν τις πηγές εμπλουτισμού του, επιβάλλει τη λήψη σχετικών μέτρων ώστε να περιοριστεί, κατά το δυνατόν- το φαινόμενο στη χώρα μας και η «αφαίμαξη» των υδάτινων πόρων της χώρας να μην προκαλέσει τα επόμενα χρόνια.σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Δεδομένης της σταδιακής πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα σε μεγάλο αριθμό υδροφόρων συστημάτων της χώρας και δεδομένης της αναγκαιότητας της ορθολογικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης του υδάτινου πλούτου, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες σχετικά με: α. την καταγραφή και τον έλεγχο των γεωτρήσεων, ώστε να σταματήσει η υπεράνληση νερού β. την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με εξειδικευμένους επιστήμονες γ. την αποφυγή μεγάλης συγκέντρωσης γεωτρήσεων στα ίδια σημεία δ. την εντατικοποίηση των αποδόσεων του βιολογικού καθαρισμού, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο νερό για άρδευση και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της υφαλμύρωσης;
2. Δεδομένης της ποιοτικής υποβάθμισης του υδροφόρου ορίζοντα στη χώρα μας, που σχετίζεται με την κακή διαχείριση και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, οργανώνονται ενημερωτικές καμπάνιες σχετικά με την ορθολογική διαχείριση του υδάτινου πλούτου από τους πολίτες, και ποιες είναι αυτές;
4.10.11

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ