Αθήνα, 26 Αυγούστου 2011
Απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου,
σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη
Πρωτολογία
Κύριε συνάδελφε, είπατε ότι πήγαμε από τα σημαντικά της οικονομίας στα ταπεινά του αθλητισμού. Όμως θα ήθελα να πω πως πιστεύω ότι δεν φθάσαμε στα όρια της οικονομικής χρεοκοπίας τυχαία. Πολύ πριν φθάσουμε εκεί, χρεοκόπησαν αξίες και θεσμοί, χρεοκόπησαν καλές πρακτικές και σωστές στάσεις ζωής, κάναμε πρότυπα ανθρώπους της παρανομίας και της διαφθοράς για την κοινωνία ολόκληρη και για τα παιδιά μας, υιοθετήσαμε τη γλώσσα τους και τις πρακτικές τους, και μετά φθάσαμε στη χρεοκοπία. Χρεοκόπησαν πάρα πολλές αξίες της ελληνικής κοινωνίας πριν φθάσουμε στην οικονομική χρεοκοπία. Κι εδώ η σύνδεση είναι απόλυτη.
Προφανώς, κανείς δεν είναι αμέτοχος σ’ όλο αυτό το πράγμα το οποίο έγινε στην ελληνική κοινωνία και γι’ αυτό πασχίζουμε όλοι μαζί να βγούμε απ’ αυτό. Όμως τον πρώτο ρόλο εκ των πραγμάτων τον έχει η Πολιτεία. Σ’ αυτήν την περίπτωση, στο πώς θα βγούμε απ’ αυτή τη διαδικασία, έχουμε και το μαχαίρι εμείς και το πεπόνι. Είμαστε σίγουροι ότι εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια η οποία γίνεται, άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας. Και το ποδόσφαιρο επίσης.
Τι αντιμετωπίσαμε στο ποδόσφαιρο; Αντιμετωπίσαμε κατ’ αρχήν μια κρίση ηθική, με στημένους αγώνες. Επίσης, μια κρίση κοινωνική, με απανωτά κρούσματα βίας στα γήπεδα, και μια κρίση οικονομική, με «μαύρο χρήμα» και με διαφθορά. Στη χώρα που ουσιαστικά γέννησε το αθλητικό πνεύμα μιμηθήκαμε με το χειρότερο τρόπο τις πρακτικές ενός εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Και μιμηθήκαμε εντελώς άβουλα κάθε τι χωρίς να αναρωτιόμαστε αν έχει αξία για τη δική μας κοινωνία ή όχι. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπετε.
Εθνικός στόχος θα ήταν να βάλουμε την Ελλάδα μπροστά στις θετικές εξελίξεις του παγκόσμιου αθλητισμού. Και αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε γιατί και την παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων έχουμε και μεγάλες επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών έχουμε, αλλά και γιατί έχουμε φέρει στο προσκήνιο πολύ σημαντικά θέματα όπως είναι η ολυμπιακή εκεχειρία. Αντί γι’ αυτό σήμερα παλεύουμε -όπως είπατε, «μπόχα» και «βρώμα»- τη βία, το doping και τους στημένους αγώνες.
Έχω πει -και νομίζω πια ότι έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία μας σε αυτό- ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτά τα φαινόμενα. Δυστυχώς, αυτός είναι ένας αγώνας, που δεν τελειώνει ποτέ. Πάντα όσο υπάρχουν χρήματα στον αθλητισμό, θα υπάρχουν και φαινόμενα παθογένειας. Αλλά κάποιος έπρεπε να ξεκινήσει αυτήν την προσπάθεια.
Εδώ και είκοσι μήνες βλέπετε ότι γίνεται μια προσπάθεια η οποία έχει αρχίσει να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Για πρώτη φορά αξιοποιούμε την αρωγή της πολιτείας προς το ποδόσφαιρο, όπως τα γήπεδα, τα χρήματα, την τηλεόραση για να βάλουμε ρήτρες βίας και διαφάνειας. Φέρνουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο είναι πολύ αυστηρό. Και εκεί ευελπιστώ ότι και οι άλλες δυνάμεις της Αντιπολίτευσης θα βοηθήσουν στο να περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Βρίσκεται μια τεράστια διαδικασία στη δικαιοσύνη, η οποία προχωράει και φέρνει κάποια αποτελέσματα. Και η ΕΠΟ έχει αυστηροποιήσει το Δίκαιό της και πραγματικά, αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη.
Πήραμε μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση σε αυτήν την πορεία και αυτή είναι να κρατήσουμε τις ελληνικές ομάδες μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης και της ΟΥΕΦΑ. Ήταν στρατηγική απόφαση αυτή, πολύ δύσκολη, γιατί όπως γνωρίζετε πέρυσι τα έκτροπα που είχαν γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα δικαιολογούσαν οποιαδήποτε ριζική απόφαση της Πολιτείας. Παρόλα αυτά, επειδή τα στοιχεία τα οποία είχαμε από την ΟΥΕΦΑ ήταν απολύτως χρήσιμα για να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου, αποφασίσαμε να μείνουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είπαμε ότι θα σεβαστούμε απολύτως τα όργανα του ποδοσφαίρου, το λεγόμενο -αν θέλετε- αυτοδιοίκητο, αλλά θα αξιολογούμε κάθε τους κίνηση και ανάλογα με τις δικές τους κινήσεις, θα πράττουμε και εμείς.
Για να φτάσω στην απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, η δική μας η αντιπαράθεση με την απόφαση δεν είναι στο αν είναι δίκαιη ή όχι. Θα ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία μας, αν η Πολιτεία κάθε φορά που η Δικαιοσύνη έπαιρνε μια απόφαση σχολίαζε το αν είναι δίκαιη ή όχι. Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτήν την απόφαση; Δεν υπάρχει μέσα στο Δίκαιο του ποδοσφαίρου, δεν υφίσταται. Ή είσαι αθώος και μένεις στην κατηγορία σου ή είσαι ένοχος και φεύγεις. Το «είσαι ένοχος», αλλά βρίσκουμε μια μεσοβέζικη λύση για να μείνεις στην κατηγορία σου, δεν υπάρχει. Αυτό μας κάνει εμάς και αναρωτιόμαστε ευλόγως, αν το Δίκαιο το οποίο μόλις ψήφισε η ΕΠΟ έχει καμιά πρόθεση να το τηρήσει. Αν λες ότι σε κάθε περίπτωση θα βρίσκω μια μεσοβέζικη λύση, τότε τι θα γίνει όταν θα αρχίσουν να πέφτουν οι κροτίδες μέσα στο γήπεδο ή πάνω σε άλλους φιλάθλους;
Είπαμε, λοιπόν, ότι εφόσον εσείς μας λέτε με τις πράξεις σας ότι δεν ξέρετε αν θα τηρήσετε το Δίκαιο και εμείς λέμε «δεν ξέρουμε αν θα σας χρηματοδοτήσουμε. Ας δούμε την πορεία σας και εδώ είμαστε για να απελευθερώσουμε τα κονδύλια, τα οποία κατά καιρούς έχει πάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο από την Πολιτεία ή από θεσμούς που σχετίζονται με την Πολιτεία». Παρακολουθούμε, λοιπόν, τις ενέργειες που κάνουν και αντιδρούμε σε αυτές με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας.
Στο δεύτερό σας ερώτημα για την αποπομπή μικρών ή μεγάλων ομάδων, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το εξής: Καμία ομάδα δεν είναι μεγάλη απέναντι στο νόμο. Όμως, αυτό το οποίο πρέπει να σεβαστούμε είναι τα κριτήρια, με τα οποία τιμωρείται μια ομάδα και τα κριτήρια αυτά πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία. Είναι πολύ μεγάλος θεσμός της Δημοκρατίας μας πως δεν τιμωρεί η Πολιτεία, αλλά η Δικαιοσύνη και πρέπει να τη σεβαστούμε.
Όμως, τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία που μας έχουν έλθει κατ’ αρχήν από την ΟΥΕΦΑ, έχουν μόνο μικρές ομάδες. Δεν νομίζω ότι η ΟΥΕΦΑ κάθεται να ασχοληθεί με το αν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός Βόλου ή η Καβάλα είναι αυτοί που πρέπει να στείλουν τις πληροφορίες που έχουν σε εμάς. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι για την ώρα αυτά που μας έχουν έλθει από την ΟΥΕΦΑ αφορούν κυρίως μικρές ομάδες και η πρακτική της διαφθοράς συνήθως εστιάζεται στις μικρές ομάδες. Πάντως, αν έχουν εμπλακεί μεγάλες ομάδες και έχουμε στοιχεία γι’ αυτό το πράγμα, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σταματήσουμε.
Σε ό,τι αφορά την έναρξη του πρωταθλήματος, το έχω πει και το επαναλαμβάνω, δεν είναι με κανένα τρόπο άφεση αμαρτιών. Το πρωτάθλημα θέλουμε να ξεκινήσει νωρίς, ακριβώς για να υπογραμμίσουμε ότι οποιαδήποτε νέα στοιχεία οδηγήσουν σε τιμωρίες, αυτά θα γίνουν σεβαστά και από τη δική μας μεριά και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που χρειάζεται, όπως έχουμε πάρει φέτος το Καλοκαίρι.
Δευτερολογία
Θα ξεκινήσω πάλι με κάτι το οποίο αναφέρατε πριν από δύο λεπτά. Είπατε το πώς θα δώσουμε την Κυριακή στους φιλάθλους. Η Κυριακή δεν ανήκει στους φιλάθλους. Εάν ανήκε στους φιλάθλους, τότε η αδελφή μου δεν θα είχε πρόβλημα να στείλει τον ανιψιό μου στο γήπεδο, είμαι βέβαιος ότι και τα δικά σας τα παιδιά ή οι συγγενείς δεν θα είχαν πρόβλημα να πάνε. Για να πούμε ότι η Κυριακή ανήκει στους φιλάθλους, θα πρέπει να φθάσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σημείο να μπορεί κάθε ελληνική οικογένεια να πηγαίνει να το χαίρεται. Είμαστε, δυστυχώς, πάρα πολύ μακριά από αυτό.
Δυστυχώς, μιλήσατε για έναν ευρύτερο σχεδιασμό κι εγώ δεν θα είχα καμία αντίρρηση να το εντάξουμε αυτό σε ένα θεσμικό, διακομματικό διάλογο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι σαν Πολιτεία είχαμε τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας μέχρι πρόσφατα. Δεν πίστευαν αυτά τα οποία λέγαμε. Πολλά είχαν ειπωθεί στο παρελθόν και δεν είχαν γίνει πράξη. Χρειάστηκε, λοιπόν, μια τεράστια διαδικασία, αν θέλετε, κατοχύρωσης της αξιοπιστίας της Πολιτείας -πιστεύω ότι έχουμε κάνει μερικά θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση- για να μπορούμε να συζητάμε για ένα εθνικό σχέδιο. Παρά το εθνικό σχέδιο μην περιμένουμε ποτέ την εξάλειψη, διότι όσο τα λεφτά είναι στο ποδόσφαιρο θα έχουμε διάφορους οι οποίοι θα προσπαθούν να τα λυμαίνονται. Είναι μια διαδικασία, την οποία η Πολιτεία πρέπει να κάνει συνέχεια. Για να την κάνει, όμως, συνέχεια σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα να πέσει. Εάν αφήσεις κάτι να πέσει, μετά το πρόβλημα διογκώνεται στο μέγεθος το οποίο έχει σήμερα.
Εδώ που έχουμε φθάσει, το πρόβλημα δεν λύνεται γυρίζοντας ένα διακόπτη και ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι μια δουλειά η οποία πρέπει να γίνει σε βάθος τώρα και να δημιουργηθούν οι θεσμοί μέσα από τους οποίους αυτό θα γίνεται πολύ πιο ουσιαστικά.
Πρέπει να σας πω ότι το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό -το οποίο εάν δεν έχει αποσταλεί στο Κόμμα σας, θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες- είναι και μία πολύ καλή πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να κάνουμε μία συζήτηση για το μέλλον και του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και γενικότερα του αθλητισμού. Εμείς είπαμε ότι με μετρημένα, συστηματικά, αποφασιστικά, βήματα θα κερδίσουμε το έδαφος που είχε χάσει η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα των διαδικασιών; Εννέα έως έντεκα ομάδες πέφτουν από την κατηγορία τους στη Β’ και στη Γ’ κατηγορία. Μία έως τρεις ομάδες πέφτουν από την κατηγορία τους στην Α’ κατηγορία. Αυτή τη στιγμή 85 άτομα κατηγορούνται για τα στημένα και έχουν γίνει πολλές προσαγωγές για τα φαινόμενα βίας που είδαμε στο παρελθόν. Είναι τέσσερα άτομα προσωρινά κρατούμενοι και καταζητείται ένα άτομο.
Αυτός δεν είναι απολογισμός δεκαετίας, είναι ο απολογισμός των τελευταίων δέκα μηνών. Πότε έχουν ξαναγίνει αυτά; Δεν θα είχαν γίνει αυτά πράξη, εάν δεν είχαμε πολύ στενή συνεργασία όλων των παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, όπως τη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, την ΕΥΠ, το ΣΔΟΕ, την Αρχή κατά του Οικονομικού Εγκλήματος και βεβαίως τα τρία Υπουργεία, το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης και το Πολιτισμού και Τουρισμού. Μόνο όταν όλες οι δυνάμεις, που μπορούν να χτυπήσουν αυτή τη διαφθορά, λειτουργήσουν μαζί μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπουμε.
Θέλω να πιστεύω ότι από τα πρώτα βήματα που έχουμε, οι υγιείς δυνάμεις του ποδοσφαίρου έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα. Άνθρωποι οι οποίοι στο παρελθόν μπορεί να είχαν βολευτεί με αυτή την κατάσταση, έχουν αρχίσει να λένε ότι είναι ώρα να την αλλάξουμε. Αυτό είναι -εάν θέλετε- το μεγάλο επίτευγμα της Πολιτείας μέχρι σήμερα. Έχει αρχίσει να αναρωτιέται ο κόσμος ότι μπορεί να υπάρχει ένα υγιές ποδόσφαιρο και αν το πάμε μέχρι το τέλος, αυτό θα μπορέσουμε να το παραδώσουμε στην ελληνική κοινωνία.
Ευχαριστώ πολύ.