ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 6.4.2011
Επί της αρχής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας:
«Προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): ……………….. Το λόγο έχει ο κ. Δημήτριος Τσιρώνης, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το Νομό Άρτας, για επτά λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά την προστασία του ανταγωνισμού και όταν λέμε «προστασία του ανταγωνισμού» εννοούμε του ελεύθερου ανταγωνισμού, του υγιούς ανταγωνισμού, του ανόθευτου ανταγωνισμού, του ανταγωνισμού που πρέπει να επικρατεί σε μία ελεύθερη αγορά, σε μία αγορά, η οποία λειτουργεί με κανόνες, με αρχές και η οποία σέβεται τον καταναλωτή και τους χρήστες των υπηρεσιών.
Κύριε Υπουργέ, σίγουρα αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ρυθμίσει όλα τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της αγοράς. Ασφαλώς δεν μπορεί να διαμορφώσει το επίπεδο των τιμών και ασφαλώς δεν μπορεί να καλύψει την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και των υπηρεσιών. Καλύπτει, όμως, ένα πολύ σημαντικό τμήμα που αφορά τον ανταγωνισμό και όπως είπα και πριν, αφορά την πάταξη, θα λέγαμε, των εναρμονισμένων πρακτικών, δηλαδή των καρτέλ, αυτών που όλοι γνωρίζουμε ότι λειτουργούν σήμερα στην αγορά ως καρτέλ. Προσπαθεί να χτυπήσει τη συγκέντρωση όλων αυτών των επιχειρήσεων που δημιουργούν μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά. Αντιμετωπίζει τα ζητήματα που αφορούν την καταχρηστική λειτουργία και εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης που έχει μια επιχείρηση στην αγορά και εξ αυτού του τρόπου εκμεταλλεύεται και τους καταναλωτές, αλλά και τους χρήστες των υπηρεσιών. Και βέβαια είναι ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει με καλύτερο τρόπο, τη λειτουργία της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που από την πλευρά της πολιτείας έχει την ευθύνη της λειτουργίας και του ελέγχου αν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.
Άκουσα –και ακούσαμε όλοι- κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης μία έντονη κριτική, η οποία είναι όμως άδικη γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μην ξεχνάμε ποιο είναι το ζητούμενο σήμερα στην αγορά. Μας αρέσει όπως λειτουργεί, ο ανταγωνισμός στην αγορά; Ασφαλώς όχι. Σε ποιον αρέσει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά; Σε κανέναν. Δεν θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα; Δεν θα έπρεπε να ρυθμίσουμε την αγορά με καλύτερο τρόπο, ώστε να λειτουργεί και να μην υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα; Θα αφήσουμε, δηλαδή, τους καταναλωτές έρμαια στις διαθέσεις όλων των επιχειρήσεων, του τραπεζικού τομέα, των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, των αερομεταφορών, των πολυεθνικών και σε μια σειρά άλλα προϊόντα, όπως στις παιδικές τροφές, στα αναψυκτικά, στα απορρυπαντικά, σε ζωτικής σημασίας προϊόντα, τα οποία είναι σημαντικά για το νοικοκυριό;
Και εγώ νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ασφαλώς, ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να επιλύσει αυτά τα ζητήματα και να τα ρυθμίσει με έναν τρόπο υπεύθυνο, με έναν τρόπο που μπορεί να θέσει τους κανόνες και τις αρχές λειτουργίας της αγοράς.
Κύριε Υπουργέ, ποιο είναι το ζητούμενο σήμερα; Δεν είναι η αναμόρφωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Δεν είναι η διασφάλιση και η εγγύηση από την πλευρά της πολιτείας του ελεύθερου ανταγωνισμού; Δεν πρέπει να το διασφαλίσουμε αυτό, αν θα λειτουργεί; Ακόμη και αν είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και αν είναι, θα έλεγα, μαξιμαλιστικό, δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να βάλουμε τους κανόνες και να λειτουργήσει ο ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός στην αγορά; Ασφαλώς ναι, γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, σίγουρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
Θα έλεγα ότι όλη αυτή η κριτική που δέχεται αυτό το νομοσχέδιο είναι άδικη. Προς τι αυτή η αμφισβήτηση; Εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω. Επιθυμούμε εδώ μέσα όλες οι πτέρυγες της Βουλής να χτυπήσουμε τα καρτέλ και να τα πατάξουμε; Ναι ή όχι; Επιθυμούμε να χτυπήσουμε τα μονοπώλια και τον τρόπο που λειτουργούν στην αγορά, που εκμεταλλευόμενα τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στην αγορά, εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές και τους χρήστες; Εάν το θέλουμε, πρέπει να προχωρήσουμε, με όποιες επιμέρους παρατηρήσεις μπορεί να έχει κανείς σε αυτό το νομοσχέδιο. Η φιλοσοφία του, όμως, οι βασικές ρυθμίσεις, ο κορμός είναι στη σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να ακουμπήσουμε και να εκμεταλλευτούμε αυτές τις νέες ρυθμίσεις, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, για να χτυπήσουμε τα καρτέλ και όλα αυτά τα φαινόμενα.
Εγώ θα πω το εξής: Είναι ψέματα ότι τα προϊόντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στη χώρα μας, είναι ακριβότερα από 16% έως σχεδόν 60% σε έρευνες που έχουν γίνει; Είναι ψέματα, όταν κάποιος βρίσκει το ίδιο αναψυκτικό στη χώρα μας με 45 λεπτά και σε άλλη χώρα, στη Γαλλία, το βρίσκει με 32 λεπτά; Είναι ψέματα ότι τις ίδιες παιδικές τροφές, τα ίδια απορρυπαντικά, με τις ίδιες επωνυμίες, των ίδιων πολυεθνικών, στην Ελλάδα τα βρίσκει κανείς ακριβότερα περίπου 30% κατά μέσο όρο; Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει αυτό το πράγμα να το ρυθμίσουμε.
Ήταν κανείς ευχαριστημένος, όπως λειτουργούσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Ασφαλώς όχι. Πρέπει κάτι να κάνουμε, λοιπόν. Νομίζω ότι σήμερα γίνεται ένα βήμα με αυτό το νομοσχέδιο, ένα σωστό και σημαντικό βήμα, που πιστεύω ότι θα λύσει προβλήματα, θα αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα τα οποία δημιουργούν δυσλειτουργίες.
Κύριε Υπουργέ, δεν μπορούμε να αφήσουμε να διαιωνίζεται εσαεί αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να πάρουμε μέτρα. Θα πρέπει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τον τρόπο που τη ρυθμίζετε, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Γιατί εγώ θα σας πω το εξής, φέρνοντάς σας δύο παραδείγματα. Υπήρχε λόγος στη συγχώνευση της «AEGEAN» με την «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ» να έλθει να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού; Δεν είχε η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τα δείγματα εδώ, ώστε να δράσει και να πάρει μέτρα;
Εγώ θα σας πάω στη δική μου περιοχή. Κατάργησε εντελώς τα δρομολόγια προς το Άκτιο Πρέβεζας, αυτό το ένα δρομολόγιο που είχε την ημέρα η «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ». Η «AEGEAN» τα κατήργησε στα Γιάννενα, ενώ η «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ» στα Γιάννενα τα περιόρισε πάρα πολύ, δημιουργώντας δεσπόζουσα θέση στην αγορά των αερομεταφορών και των αεροπορικών εισιτηρίων.
Από την άλλη μεριά, θα σας πω για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», που πρέπει να την προστατεύσουμε σαν τα μάτια μας. Η «ΔΩΔΩΝΗ» λειτούργησε ως ανάχωμα στο καρτέλ του γάλακτος και πρέπει να ξέρετε ότι, αν δεν υπήρχε η «ΔΩΔΩΝΗ», σήμερα η τιμή του γάλακτος θα είχε καταρρεύσει για τους κτηνοτρόφους και ο καταναλωτής δεν θα έπινε αυτό το γάλα.
Θα σας πω και κάτι άλλο. Στις ελληνοποιήσεις πρέπει να παίξει ρόλο. Δεν μπορεί να μην αναγράφεται πάνω στα προϊόντα εάν είναι ελληνικά ή η χώρα προέλευσης. Δεν μπορεί οι χυμοί να έρχονται με παγοκολώνες και να γράφουν απ’ έξω ότι είναι και φρέσκοι και να μη μπορούν να πουληθούν τα πορτοκάλια της Άρτας, του Άργους, των Χανίων, της Λακωνίας. Δεν γίνεται να μη μπορούν να πουληθούν τα αρνιά των Ελλήνων κτηνοτρόφων και να βαφτίζονται τα εισαγόμενα ως ελληνικά.
Όλα αυτά θα πρέπει να τα προστατεύσουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα ανταγωνισμού και αυτά. Όλα αυτά θα πρέπει να τα περιλάβουμε, έτσι ώστε με τις ρυθμίσεις που κάνουμε, που είναι σε θετική κατεύθυνση, να μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, σας καλώ όλους να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Κινείται στο σωστή κατεύθυνση. Με όποιες επιμέρους παρατηρήσεις μπορεί να έχει κάποιος, νομίζω μπορούμε να κινηθούμε και να ακουμπήσουμε πάνω σε αυτές τις ρυθμίσεις, ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτριο Τσιρώνη, Βουλευτή Άρτας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.