ΕΡΩΤΗΣΗ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: Το κόστος της εμπλοκής της Ελλάδας στoν πόλεμο της Λιβύης
Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Λιβύης είναι ανεύθυνη επικίνδυνη και αντισυνταγματική σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος.
Χαρακτηρίζεται «ανθρωπιστική» η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, γνωρίζουμε όμως τα αποτελέσματα τέτοιων επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Η υποκρισία είναι το κυρίαρχο στοιχείο της διεθνούς συμπεριφοράς των πρωταγωνιστών του νέου πολέμου.
Η χώρα μας θα έπρεπε να είχε μείνει μακριά από τον πόλεμο. Αυτό που οφείλουμε είναι να συμμετέχουμε σε πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση του πυρός, εύρεση διπλωματικής λύσης, που να εξασφαλίζει προστασία των αμάχων και εγγυήσεις για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του Λυβικού λαού, για την απεμπλοκή από πολεμικές επιχειρήσεις και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ενώ ζούμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ενώ καταπατώνται κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα του μνημονίου, η κυβέρνηση επιμένει να συμμετέχει σε επέμβαση με σημαντικό οικονομικό κόστος για τη χώρα μας, με πρόσχημα την απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο μέχρι πρόσφατα ο Γιώργος Παπανδρέου αντάλλασσε ασπασμούς και θερμούς εναγκαλισμούς.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα καλείται να διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά για την διάθεση μιας φρεγάτας, ενός ιπτάμενου ραντάρ, ελικοπτέρων και 4 F-16, ενώ το κόστος θα πολλαπλασιαστεί εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να εμπλακεί άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και η Ελλάδα ως μέλος της συμμαχίας κληθεί να συνδράμει με περισσότερα μέσα. Εκτός από το κόστος των καυσίμων για τα μαχητικά αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τη φρεγάτα, σημαντικό είναι το κόστος των ημερησίων αποζημιώσεων των αξιωματικών της Αεροπορίας (2000 ευρώ περίπου έκαστος), που με εντολή του ΥΕΘΑ έχουν μετασταθμεύσει στην στρατιωτική βάση της Σούδας από άλλες μονάδες. Υπολογίζεται επίσης ότι θα ξεπεράσουν τα 800.000 ευρώ την ημέρα τα έξοδα για καύσιμα, συντήρηση και ανταλλακτικά των γαλλικών και ιταλικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν με βάση τη Σούδα και άλλες νοτιοδυτικές μονάδες τη χώρας μας, όπως και τα έξοδα «κίνησης», στέγασης και σίτισης των αξιωματικών από Γαλλία και Ιταλία που θα φιλοξενηθούν στις μονάδες αυτές.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
1.Ποιο είναι το ημερήσιο κόστος της παρούσας στρατιωτικής επέμβασης για το Ελληνικό Δημόσιο;
2.Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος της συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό; Σχεδιάζετε να το περιορίσετε και με ποιο τρόπο;
3.Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων με συγκεκριμένα στοιχεία για το κόστος της Ελληνικής Συμμετοχής και πότε;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ