Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

17.2.10

ΟΜΙΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2008» ΚΑΙ «ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2008»



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η σημερινή συζήτηση μπορεί να θεωρηθεί από όσους μας παρακολουθούν ως μία άχαρη συζήτηση. Άχαρη, γιατί αναφέρεται στο παρελθόν, αφορά τα πεπραγμένα μίας Κυβέρνησης, που πριν από τέσσερις μήνες ο Ελληνικός Λαός καταψήφισε και μάλιστα της έδωσε το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορίας της, από τότε που συγκροτήθηκε ως παράταξη.
Οι πολίτες σήμερα δεν ενδιαφέρονται, ενδεχομένως, να ακούσουν τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2008. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό το οποίο προβληματίζει τους Έλληνες πολίτες είναι να ακούσουν -και θέλουν να ακούν από τους βουλευτές, όταν συζητούν μέσα στη Βουλή-, ποια είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η Χώρα από τη στιγμή αυτή, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, την οποία αντιμετωπίζουμε. Ποιο είναι το μέλλον τελικά και ποια είναι η προοπτική της Χώρας.
Και όταν βλέπει κανείς νέους ανθρώπους, είμαι σίγουρος ότι αυτό που τους προβληματίζει είναι εάν αυτή η προσπάθεια που κάνουν μέσα στο σχολείο, μέσα στο πανεπιστήμιο είναι μία προσπάθεια η οποία θα παράξει αποτελέσματα, θα τους δώσει ελπίδα και προοπτική.
Εκτιμώ, λοιπόν, πως προϋπόθεση, για να μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις πολιτικές πρωτοβουλίες που παίρνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους τέσσερις αυτούς μήνες, για να μπορέσει να οδηγήσει τη Χώρα έξω από την κρίση, με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι, είναι να αξιολογήσουμε τις πρακτικές του παρελθόντος, τις πρακτικές εκείνες που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.
Γι’ αυτό η συζήτηση για την κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού για το έτος 2008 έχει μία ιδιαίτερη σημασία. Γιατί τελικά αντιλαμβανόμαστε, όλοι μας, ότι η αξιολόγηση των πεπραγμένων του 2008 στην τρέχουσα συγκυρία αναδεικνύει αίτια και μας οδηγεί σε συμπεράσματα για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια οικονομικά της Χώρας.
Εκτιμώ, πως δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες για το πραγματικά δυσμενές περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ούτε και για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την αποκατάσταση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Θέλω να τονίσω ότι πέρα από τις δημοσιονομικές δυσκολίες και την αποτελματωμένη ανάπτυξη -και προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης είναι να βγάλει τη Χώρα από αυτή την ύφεση και να τη βάλει ξανά σε μία θετική αναπτυξιακή τροχιά- η μεγαλύτερη πρόκληση που τονίζουμε –και είναι κάτι το οποίο έχει επαναλάβει και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών- είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας των ελληνικών εθνικολογιστικών στοιχείων.
Τι μπορείς να πεις, όταν προσέρχεσαι στα διεθνή fora, όταν σε αμφισβητούν κατά πρόσωπο όχι μόνο οι εταίροι σου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια οι αγορές; Και το τελευταίο είναι που στοιχίζει πάρα πολύ ακριβά, γιατί τροφοδοτεί ακραία και εξωπραγματικά σενάρια για τη Χώρα.
Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουμε τελικά πολύ περισσότερα για τον δανεισμό από ότι θα ήμασταν διατεθειμένοι. Και δυστυχώς, έτσι λειτουργούν οι αγορές, τις οποίες εμείς δεν καθαγιάζουμε, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε να τις αλλάξουμε -να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας από μόνες τους- αλλά ούτε και να τις αγνοήσουμε. Εκείνο το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν το επίπεδο των αντοχών μας, μέχρι που να πειστούν οριστικά, μέχρι δηλαδή να αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας από τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Να δουν, δηλαδή, ότι αυτή η Κυβέρνηση κυριολεκτικά εννοεί ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα αυτά τα οποία προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς και τα πρόσθετα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.
Και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί, τελικά αυτό που ταλαιπωρεί τη Χώρα μας είναι η ανακολουθία και η ασυνέπεια των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να αποχώρησε, αλλά δυστυχώς η έλλειψη αξιοπιστίας και η ανακολουθία είναι ένα στίγμα που ταλανίζει τη Χώρα. Και αυτό το στίγμα είναι δύσκολο να εξαλειφθεί. Γι’ αυτό και η σημερινή συζήτηση αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Για να δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει αυτή η Κυβέρνηση στους τέσσερις μήνες, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτά τα ελλείμματα. Πριν από δύο μόλις μήνες ψηφίσαμε μέσα στην Αίθουσα αυτή της Ολομέλειας τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του Κράτους για το έτος 2007 και θυμάμαι, από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πως είχαμε τονίσει ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε είναι να καταστήσουμε επίκαιρη τη συζήτηση για τον Απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς.
Αυτή, λοιπόν, η συζήτηση που κάνουμε σήμερα είναι το πρώτο βήμα για να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην εκτέλεση ενός προϋπολογισμού και στη συζήτηση για τα πεπραγμένα αυτού του Προϋπολογισμού. Και δεν έχει σημασία το ότι είναι ένας προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας, γιατί μας εγκαλούν πολλοί «πως είναι δυνατόν να ασκείτε κριτική στα πεπραγμένα της εκτέλεσης ενός προϋπολογισμού, τον οποίο είχατε καταψηφίσει και ταυτόχρονα να τον ψηφίζετε».
Το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι λόγοι κοινοβουλευτικής τάξης επιτάσσουν να υπερψηφίσουμε αυτόν τον Προϋπολογισμό. Αλλά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη, να γίνει μία συζήτηση ουσίας για το τι ακριβώς συνέβη το 2008.
Είχαμε πει, λοιπόν, στην προηγούμενη συζήτηση ότι με την πρώτη ευκαιρία, μόλις δηλαδή κατατεθεί η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα προχωρήσουμε άμεσα στη συζήτηση για τα πεπραγμένα του 2008.
Η σημερινή συζήτηση αποδεικνύει ότι είμαστε συνεπείς.
Σήμερα, είμαστε εδώ πέρα και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό για το 2008, το οποίο είναι μία ιδιαίτερη χρονιά. Και να υπενθυμίσω ότι ο Προϋπολογισμός του έτους 2008 ήταν που οδήγησε τον Ελληνικό Λαό στις εκλογές του 2007. Να σας υπενθυμίσω, επίσης, ότι το καλοκαίρι του 2007 ο τότε Πρωθυπουργός της Χώρας είχε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες να ανανεώσουν την εντολή προκειμένου –και χρησιμοποιώ δικά του λόγια- να προχωρήσει στην κατάρτιση του πρώτου διαφανούς προϋπολογισμού, «προϋπολογισμού κοινωνικής αλληλεγγύης», έτσι ακριβώς τον χαρακτήριζε.
Και βέβαια έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το 2008, γιατί είναι μία χρονιά που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Στοιχεία κρίσης υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά δεν σχετίζονται με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, σχετίζονται με την κρίση του παραγωγικού προτύπου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Και να σας υπενθυμίσω ότι από τη ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της Χώρας η Νέα Δημοκρατία, το 2004 μέχρι και το 2008, είχαμε μία συνεχόμενη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά αυτό που αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι ότι τελικά ταυτόχρονα βιώναμε και μία κρίση στα δημοσιονομικά στοιχεία της Χώρας.
Και έχει ιδιαίτερα σημασία αυτό, δηλαδή το γεγονός ότι εμείς είχαμε ελλείμματα τα οποία δεν τα διορθώναμε, διότι και το 2008 ήταν μία χρονιά κατά την οποία η χώρα εξακολουθούσε να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και έχω πει επανειλημμένως στην Αίθουσα αυτή ότι είναι κακό για μία Χώρα, η οποία έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να μη φροντίζει εκείνες τις χρονιές να συμμαζεύει τις δαπάνες της και να επιδιώκει να ενισχύει τα έσοδά της, ουσιαστικά δηλαδή να μηδενίζει τα ελλείμματα και να δημιουργεί πλεονάσματα, για να μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στη Χώρα να αντιμετωπίζει συνθήκες κρίσης και περιορισμένης ζήτησης μέσα από μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Σήμερα λοιπόν, δώδεκα μήνες μετά την υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2008, καταλήγουμε σε ορισμένες απογοητευτικές διαπιστώσεις, τις οποίες επιβεβαιώνει και η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία είναι και αρκούντος αποκαλυπτική.
Τι μας λέει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου; Ότι διαπιστώνεται σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων, όσο και ως προς το σκέλος των δαπανών. Μάλιστα επισημαίνεται ότι εφόσον υπήρχε αυτή η απόκλιση, έπρεπε να είχε κατατεθεί συμπληρωματικός και διορθωτικός Προϋπολογισμός προς ψήφιση στη Βουλή. Υπάρχει μία απόκλιση στα έσοδα και βέβαια υπάρχει μία απόκλιση στις δαπάνες. Κοιτώντας μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία και κάνοντας μία αναδρομή, διαπίστωσα ότι οι πρωτογενείς δαπάνες από τα 38,5 δις το 2005 έφτασαν στα 59 δις το 2009, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Επειδή αυτή τη στιγμή τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα απ’ όλους για το πού πήγαν τα λεφτά, ειλικρινά καλώ τους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα σε όλες τις συζητήσεις μας λένε ότι υπήρχε μία καλή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, να μας εξηγήσουν πώς κατάφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει από τα 38,5 δις πρωτογενείς δαπάνες το 2005 στα 59 δις το 2009. Δεν άκουσα κανέναν από τους συναδέλφους μου να προσπαθεί να εξηγήσει πώς συμβαδίζει αυτή η αύξηση μ’ αυτό το οποίο έλεγαν προεκλογικά το 2004.
Να τους υπενθυμίσω τι έλεγαν το 2004; Ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε περικοπή της σπατάλης κατά 10 δισεκατομμύρια. Όχι μόνο δεν είχαμε περικοπή της σπατάλης, αλλά, όπως επισήμανα και προηγουμένως, φτάσαμε τελικά να έχουμε μία αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 20 δισεκατομμύρια, χωρίς αυτά να έχουν κατευθυνθεί προς κάποια παραγωγική επένδυση, η οποία θα διασφάλιζε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να πάει μπροστά, ότι η χώρα μας πραγματικά θα μπορούσε να μπει μέσα σε μια αναπτυξιακή διαδικασία, η οποία θα είναι διατηρήσιμη.
Το αποτέλεσμα της σπατάλης ξέρετε ποιο ήταν; Το αποτέλεσμα της σπατάλης σας ήταν το 2009 να είναι η πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια που η χώρα είχε ύφεση, είχε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του μείον 2%.
Δεν είναι μόνο αυτό. Ταυτόχρονα εσείς οι ίδιοι κλονίσατε και την αξιοπιστία της χώρας, γιατί διαπιστώνω από τη συζήτηση που γίνεται εδώ πέρα ότι εγκαλείτε εμάς ότι προχωρούσαμε σε αναθεώρηση των στοιχείων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σας υπενθυμίσω ποιο έτος είναι το 2008; Είναι το έτος κατά το οποίο, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που συζητήσαμε το Δεκέμβρη του 2007 μέσα στη Βουλή, εσείς λέγατε ότι το έλλειμμα θα ανερχόταν στο 1,6%. Τελικά προχωρήσαμε από το 1,6% σε διαδοχικές αναθεωρήσεις οι οποίες δεν έγιναν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά έγιναν από την ίδια την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η πρώτη αναθεώρηση του 1,6% οδήγησε στο 2,3%, η δεύτερη αναθεώρηση οδήγησε στο 2,5%, η τρίτη αναθεώρηση οδήγησε στο 3,7% -αυτή έγινε τον Ιανουάριο του 2009-, η τέταρτη αναθεώρηση οδήγησε στο 5% και τελικά σε λιγότερο από μία εβδομάδα πριν οδηγηθούμε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 το τελικό στοιχείο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το ποιο τελικά ήταν το έλλειμμα του 2008 ήταν 5,6%. Βέβαια όταν εμείς κάναμε μία αποτύπωση των δεδομένων για το ποιο ήταν τελικά το έλλειμμα του 2008, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό ήταν της τάξης του 7,7%. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Να σας πω και κάτι ακόμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι από τη Νέα Δημοκρατία; Την αναθεώρηση αυτή δεν την έκανε ένα τυχαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Την έκανε ο εκ των υστέρων Υπουργός Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος όμως συμμετείχε στο οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ήξερε από μέσα ποια ήταν τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα.
Αυτές λοιπόν οι συνεχείς αναθεωρήσεις που έγιναν από την ίδια την κυβέρνηση είναι που έχουν κλονίσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας. Είναι αυτά που δεν επιτρέπουν στο σημερινό Υπουργό, όταν πηγαίνει στα διάφορα fora, όταν πηγαίνει και συζητά με τους Ευρωπαίους εταίρους, να έχει τη δυνατότητα να τους πείσει ότι εμείς πραγματικά θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Αυτοί λοιπόν τον αμφισβητούν συνεχώς.
Τι κάνουμε λοιπόν εμείς σήμερα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα; Έχουμε πάρει ορισμένες σημαντικές αποφάσεις. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σήμερα το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα συζητήσουμε το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Ταυτόχρονα, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα των Βουλευτών να παρακολουθούν αποτελεσματικά την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, αλλά και να αξιολογούν τον Προϋπολογισμό που καταθέτει η Κυβέρνηση, έχουμε ήδη προχωρήσει σε συζήτηση με τον Πρόεδρο της Βουλής για τη συγκρότηση μιας Ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα λειτουργεί στη Βουλή και αυτή η Επιστημονική γραμματεία της Βουλής θα δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνονται οι Βουλευτές τόσο για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, όσο και για τις προϋποθέσεις που ενσωματώνονται στον Προϋπολογισμό.
Αυτά είναι τα μέτρα, αυτές είναι οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυβέρνηση προκειμένου να καταστήσει πιο αξιόπιστη τη διαδικασία της συζήτησης μέσα στο Κοινοβούλιο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ