Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

27.1.23

Π. Πικραμμένος: Η ΑΔΑΕ δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης

 


Π. Πικραμμένος: Η ΑΔΑΕ δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης

Οι Ανεξάρτητες Αρχές, δεν είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης και υπόκεινται στον έλεγχό της, ξεκαθάρισε από το βήμα της Ολομέλειας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος έλαβε τον λόγο στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας για να απευθύνει σαφές μήνυμα ότι "πρέπει όλοι να προασπιστούμε την ελληνική Δικαιοσύνη και να μην την εργαλειοποιούμε αναλόγως με το αν εκδίδει αποφάσεις που μας αρέσουν ή δεν μας αρέσουν".

Ο κ. Πικραμένος, από την έναρξη της ομιλίας του, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο ζήτησε να μιλήσει είναι για να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής Δικαιοσύνης, ως πρώην δικαστικός λειτουργός, δεδομένου ότι οι υποκλοπές έχουν φτάσει στα χέρια της, και μετά το θέμα που ανέκυψε σχετικώς με το εύρος των αρμοδιοτήτων και τον τρόπο με τον οποίο η ΑΔΑΕ τις ασκεί αλλά και την επίθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την γνωμοδότησή του.

Αφού διευκρίνισε ότι αυτά τα οποία θα αναφέρει δεν στρέφονται κατά του προσώπου του κ. Ράμμου αλλά αναφέρονται στις θέσεις τις οποίες λαμβάνει η ΑΔΑΕ, ανέγνωσε στο Σώμα γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του 2009, επί ερωτήματος της Διευθύνσεως Ασφαλείας Αττικής, η οποία επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις του 2009 και του 2011.

Σύμφωνα με αυτή: "Η δικαστική λειτουργία είναι μία εκ των τριών συντεταγμένων εξουσιών, το πλαίσιο της λειτουργίας της δικαιοδοσίας των αρμοδιοτήτων της οποίας ορίζεται προεχόντως από το Σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες δύο εξουσίες, ούτε πολύ περισσότερο σε οποιαδήποτε από τις Ανεξάρτητες Αρχές. Αντιθέτως, οι Ανεξάρτητες Αρχές υπόκεινται στην δικαστική λειτουργία, αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και προεχόντως από το Συμβούλιο Επικρατείας. Την απόφαση της δικαστικής αρχής, για την άρση του απορρήτου της ελεύθερης επικοινωνίας, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 19 του Συντάγματος και των εκάστοτε ισχύοντα εκτελεστικό νόμο και το εάν η άρση έγινε συννόμως, αρμόδια να κρίνει είναι μόνο η ίδια η Δικαιοσύνη μέσω των οργάνων της. Η συσταθείσα με τον νόμο του 2003 Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως το εάν η Δικαιοσύνη, δια των οργάνων, άσκησε συννόμως ή μη το δικαίωμα άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ η θέσπιση τέτοιας διατάξεως θα ευρίσκετο εκτός της συνταγματικής τάξεως".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διερωτήθηκε κατόπιν αυτού, "πού ήταν οι κύριοι συνταγματολόγοι όταν με τόση ευκολία εστράφησαν κατά του προσώπου του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;" και ξεκαθάρισε: "Εγώ δεν λέω ότι ο ένας έχει δίκιο κι άλλος έχει άδικο εγώ λέω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα και το ζήτημα αυτό θα το λύσουν τελικά τα δικαστήρια. Όλοι είμαστε σύμφωνοι σε αυτό". Κάλεσε μάλιστα "να αφήσουμε ήσυχη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της, ας μην την εργαλειοποιούμε αναλόγως με το αν μας αρέσουν οι αποφάσεις της και ας μην σπεύδουμε να λέμε ότι εμείς ξέρουμε τί κάνουμε και οι άλλοι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προηγουμένως είχε αναγνώσει την δήλωση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ σύμφωνα με την οποία "Η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση ζητούμενο, παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντα γίνει σεβαστή" και με το ερώτημα "για να δούμε αν τα πράγματα είναι έτσι;" αντιπαρέβαλλε την γνωμοδότηση του 2009, του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι Ανεξάρτητες Αρχές υπόκεινται στο έλεγχο της δικαστικής εξουσίας.

"Δεν μπορεί να τους θέλουμε τους δικαστές όποτε μας βολεύει και μην τους θέλουμε όποτε δεν μας βολεύει. Ή έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, η δεν έχουμε. Κι επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα, ο κ. Ράμμος, με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό του εδώ δεν ενεργεί ως δικαστής, ενεργεί ως διοικητικό όργανο. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Ούτε εγώ είμαι δικαστής. Εχω την τιμή να είμαι μέλος της ΚΟ της ΝΔ αυτή τη στιγμή, δικαστής ήμουν έως το 2012" τόνισε ο κ. Πικράμενος.

Τέλος, ο κ. Πικραμένος άφησε αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αντιμετωπίζει κατά το δοκούν την δικαστική εξουσία και απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Πώς αντιμετωπίσαμε τους Έλληνες δικαστές και την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν έβγαλε την απόφαση για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες; Τους λοιδορήσατε και τους απειλήσατε. Και τί έκαναν αυτοί οι δικαστές τότε; Προασπίζονταν το κύρος και τις αρμοδιότητες μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Αυτό ακριβώς έκαναν. Ας αφήσουμε λοιπόν τους δικαστές στην ησυχία τους και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θα έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο πρέπει".

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ