Εργασιακό νομοσχέδιο: Τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνησή σας είναι ο χειρότερος εχθρός της εργασίας με προοπτική στον τόπο μας» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου. Οι τίτλοι είπε περί «προστασίας της εργασίας» είναι παραπειστικοί και πρόσθεσε πως η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα ξεκίνησε με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Συνιστά κοροϊδία, είπε, η ρητορεία της κυβέρνησης προκειμένου να κάνει το άσπρο μαύρο. Τα όποια θετικά είναι απλά ένα προπέτασμα για τις διατάξεις - λαιμητόμο. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως προφανώς οι μισθοί θα πέσουν κι άλλο και η ανεργία θα αυξηθεί ειδικά σε όσους βρίσκονταν ήδη σε μεγαλύτερη εργασιακή επισφάλεια. Η διαχρονική διαφορά μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς γίνεται στα εργασιακά εμφανής: η ΝΔ στοιχίζεται με τους λίγους έχοντες φίλους της με τα μεγάλα συμφέροντα, και η Αριστερά με τους αδύναμους και τον κόσμο της εργασίας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης υποστήριξε πως είναι «στη φύση της ΝΔ να πολεμά την εργασία, να πολεμά κάθε τι δημόσιο, να βάζει εμπόδια στους νέους και στα όνειρα τους, να φοβάται τις δημοκρατικές διαδικασίες, να φοβάται την πρόοδο» και πρόσθεσε «πως να αισθανθεί ο κύριος Χατζηδάκης τι σημαίνει εργασία, όταν ο μοναδικός εργοδότης του υπήρξε η Νέα Δημοκρατία;» και του καταλόγισε πως «έρχεται να εκτελέσει άλλο ένα συμβόλαιο σε βάρος των εργαζομένων και σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου, όπως είχε κάνει και προηγουμένως με την Ολυμπιακή, τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ και το περιβάλλον».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε πως «οι βαθιές αντεργατικές ρυθμίσεις της ΝΔ θα καταργηθούν με την πρώτη ευκαιρία από μια προοδευτική κυβέρνηση» τονίζοντας πως «οι απορρυθμίσεις που προωθεί η Νέα Δημοκρατία είναι βαθιά αντιλαϊκές και βαθύτατα αντεργατικές. Σημείωσε πως «δεν προξενεί καμία έκπληξη η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ένα τέτοιο αντιλαϊκό νομοσχέδιο» το οποίο «σκιαγραφεί το αντιδημοκρατικό, αυταρχικό, αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος, δε, στους βουλευτές της ΝΔ ρώτησε: «Ποιο είναι το όραμά σας; Μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και όπου δεν μας φτάνει μειώσεις εργαζομένων, απολύσεις!» και ανέδειξε τις διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε πως σήμερα «στην αίθουσα πλανιέται το φάντασμα του περιβόητου απεργοσπαστικού νόμου Λάσκαρη 330/1976. Οι μνήμες στοιχειώνουν σε όλη τη χώρα. Το νομοσχέδιο είπε «φέρνει το τσάκισμα του δικαιώματος στην απεργία του κ. Μητσοτάκη, δια χειρός Χατζηδάκη» αλλά η απάντηση σας ήρθε από τη μαζική προχθεσινή κινητοποίησή του ελληνικού λαού. Και θα σας τη δίνει κάθε μέρα. Κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ότι «με αλαζονικό τρόπο προπαγανδίσατε το ν/σ σας που στοχεύει κατ΄ ευθείαν στην απαξίωση και διάλυση των συνδικάτων. Αυτό ήταν και είναι το προνομιακό σας πεδίο για να πετύχετε, όπως επιδιώκετε την απανθράκωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» αλλά «την απάντηση θα σας τη δίνουμε καθημερινά στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στη Βουλή, όπως την έδινε το εργατικό κίνημα μαζικά και νικηφόρα στον εμπνευστή του νόμου 330/76 υπουργό Εργασίας Λάσκαρη, ο οποίος είχε αποφασίσει, όπως έλεγε, να μην επιτρέπει την πάλη των τάξεων. Θιασώτες του γίνεστε κι εσείς σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις».
«Το όραμα της ΝΔ για τη νέα γενιά είναι χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι «λάστιχο» χωρίς δικαιώματα» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε, έχει κηρύξει τον πόλεμο όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Βαθαίνει την κρίση, μειώνει τα εισοδήματα, δημιουργεί επισφάλεια και ανεργία. Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί την κορυφαία απόδειξη της αντιλαϊκής αλλά και αντιδημοκρατικής ταυτότητας της ΝΔ. Το όραμα, είπε, της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι «για μία Ελλάδα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς ρύθμιση, χωρίς κανόνες, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και δικαιώματα. Μία αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή. Επιλογή, δείγμα υπανάπτυξης, που μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές που οι εργαζόμενοι δούλευαν από ήλιο σε ήλιο».
«Έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «φτάσατε στο σημείο να διαρρεύσετε πως θα προκαλέσετε ονομαστική ψηφοφορία επι άρθρων για να αποδείξετε τί; Χρησιμοποιήσατε όλα τα κόλπα της σύγχρονης επικοινωνίας για να κατακεραυνώσετε την Αριστερά και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα. Πάντα βέβαια μόνος σας, πάντα χωρίς αντίλογο στις συνεντεύξεις σας κύριε υπουργέ»! Νομιμοποιείτε, είπε, την παρανομία και θα γεννήσετε και νέα παρανομία. Αναρωτήθηκε γιατί δεν θεσπίζετε 6 ώρες εργασία την ημέρα για την τηλεεργασία; Γιατί δεν θεσπίζεται τώρα κατώτατο μισθό 751 ευρώ; Γιατί δεν διαμορφώνεται ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο; Η κυβέρνηση της ΝΔ . υπογράμμισε, δεν επιχειρεί τίποτα λιγότερο από μια συνολική ανατροπή της ίδιας της σχέσης κεφαλαίου-εργασίας. Ο νόμος, όμως, αυτός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, και εδώ θα είμαστε και όπως είχε πει και ο αείμνηστος Κώστας Λουλές και «θάναι ντάλα μεσημέρι».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «εργασιακό Μεσαίωνα της ΝΔ που καταργεί το 8ωρο, φέρνει απολύσεις και μειώσεις αποδοχών, ιδιαίτερα για τους εποχικά εργαζόμενους». Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας τον χαρακτήρισε «Superdealer, αφού μέχρι τώρα έχει αναλάβει όλα τα ξεπουλήματα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη - γιατί αυτός είναι που επί της ουσίας ντιλάρει με τα μεγάλα συμφέροντα». Η ΝΔ, είπε, νομοθετεί κατά παραγγελία του ΣΕΒ και απέναντι σε όσα λέει και η ίδια η ΓΣΒΕΕ, που είναι επίσης εργοδοτικός φορέας». Προειδοποίησε τους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ότι «θα είναι υπαίτιοι για την πιο μεγάλη και αντιδραστική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, που έγινε τα τελευταία 100χρόνια».