Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

2.4.21

Αλ. Τσίπρας: Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών,που παρακολουθούν αντιφάσεις, διαχειριστική ανεπάρκεια και ανικανότητα

 Αλ. Τσίπρας: Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών,που παρακολουθούν αντιφάσεις, διαχειριστική ανεπάρκεια και ανικανότητα

Την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό ότι επιμένει σε ένα success story, την ώρα που οι πολίτες «πεθαίνουν και αγωνιούν». 

«Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να παίζουμε παιγνίδια επικοινωνίας μ' αυτή και να παίζουμε με τα νεύρα και τις αντοχές της κοινωνίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάζουν ένα success story, όπως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά τότε που η χώρα «πήγαινε ολοταχώς στα βράχια». Χαρακτήρισε, δε, λυπηρό ότι «στις συνθήκες αυτού του δράματος εμφανίζονται εκείνοι που έχουν αντικειμενικά τη μεγαλύτερη ευθύνη, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, να μην καταλαβαίνουν τίποτα, να μην σέβονται την αλήθεια και τους ανθρώπους που υποφέρουν». 

«Από τη μια μεριά η κοινωνία, οι φορείς των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Ο πραγματικός κόσμος που αναζητά λύσεις. Και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης και όσοι τον περιστοιχίζουν. Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Όπου όλα έχουν καλώς. Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται περίπου ως μία φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας. Ή, ακόμα χειρότερα, με μια αλχημεία μακάβρια μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής εμφανίζονται και ως ειδυλλιακά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν οι άνθρωποι να πεθαίνουν και να αγωνιούν, αλλά οι αριθμοί να ευημερούν σ’ αυτή τη χώρα;». 

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας επέρριψε την απόλυτη ευθύνη στην κυβέρνηση που «κατέστρεψε με πολύ μεγάλη ταχύτητα την εμπιστοσύνη των πολιτών». «Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν κύριε Μητσοτάκη όταν παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας;», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση λέει τα ίδια τώρα με τα τέλη Οκτωβρίου, όταν «τότε είχαμε μόλις 600 νεκρούς σε οκτώ μήνες και τώρα σε πέντε μήνες έχουμε 7.500 ζωές που έχουν χαθεί» και «μάλιστα πέντε μήνες στους οποίους εφαρμόζουμε ένα από τα πιο σκληρά lockdown στην Ευρώπη». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέπεμψε στα πιο πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, όπως ότι «την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ρυθμό θνητότητας» αλλά και «σε αύξηση κρουσμάτων». «Λυπάμαι, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, αλλά η αυταρέσκειά σας, η διαχειριστική ανικανότητα του περίφημου επιτελικού σας κράτους, οι ιδεοληψίες σας, η εχθροπάθεια απέναντι στους αντιπάλους σας, η εχθρότητά σας στην ιδέα του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, η προσφυγή σας στη βία των λόγων και των έργων, σας έχουν καταστήσει και πολλαπλασιαστή της κρίσης που ζούμε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «τραγικά λάθη στη στρατηγική» της που αφορούν από το άνοιγμα/κλείσιμο των δραστηριοτήτων και τα περιοριστικά μέτρα μέχρι την «τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ», τα εμβόλια, και την οικονομία.

Έκανε λόγο, μάλιστα, για «ιλαροτραγωδία» και «δείγμα επικίνδυνης, θανάσιμης τσαπατσουλιάς», ενώ αναφέρθηκε σε «έξυπνα μέτρα» που αποδείχθηκαν «ανόητα» και σε απαγορεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω συνωστισμό. «Έχετε καταλάβει ότι ο μέσος πολίτης δεν ξέρει τι ισχύει; Πόσο θα μας τρελάνετε πια; Ποιος να σας πάρει στα σοβαρά με μια τέτοια διαχείριση;», είπε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ διερωτήθηκε: «Και πώς να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις Νέας Σμύρνης όταν προσπαθείτε να επιβάλετε την ανικανότητα και το μπάχαλο με την αστυνομική βία;». Σχολίασε, δε, και την κατάσταση με τα σχολεία, καθώς και τα ΜΜΜ, λέγοντας σκωπτικά πως ο ιός «δεν κολλάει στα ΜΜΜ αλλά κολλάει όταν πάει κάποιος έξω να πιει έναν καφέ, στην εστίαση». 

«Τα ίδια ακριβώς κάνετε και με την οικονομία. Ο συνδυασμός της ιδεοληψίας με την ανικανότητα πρόβλεψης και έγκαιρης παρέμβασης που σας χαρακτηρίζουν έχει αποδειχτεί καταστροφικός», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παίρνει τα αυτονόητα μέτρα, όπως είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης με τεράστια καθυστέρηση. «Δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε. Ειλικρινά, αδυνατεί κανείς να κατανοήσει τι του λέτε. Και γι' αυτό δεν εμπνέετε καμία εμπιστοσύνη στον πολίτη», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στα εμβόλια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν έντονη λογομαχία όσον αφορά το κατά πόσο η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση στους εμβολιασμούς σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα τη Γερμανία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει αναζητήσει και άλλες πηγές εμβολίων, κάνοντας λόγο για «μεγάλη αποτυχία της ΕΕ» και «βαθύτατη ευθύνη της Γερμανίας και της κ. Φον Ντερ Λάιεν για την κατάντια αυτή της ΕΕ», ενώ επέρριψε την ευθύνη στον Κ. Μητσότακη ότι φέρθηκε «σαν ανέμελος παρατηρητής».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τέσσερις προτάσεις προκειμένου «να αλλάξει αυτή η θλιβερή εικόνα έστω στο και πέντε». 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο εμβολιασμός «πρέπει να ανοίξει επιτέλους στον ενεργό πληθυσμό» και να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκπαιδευτικοί και κούριερ, κάτι που όπως είπε είναι απαραίτητο για ένα βιώσιμο άνοιγμα της οικονομίας. 

Επίσης, τόνισε πως απαιτούνται μαζικά μοριακά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και έλεγχοι κάθε Δευτέρα και Παρασκευή σε εργασιακούς χώρους και σχολεία, λέγοντας ότι το self testing από μόνο του είναι αδιέξοδο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο συμπληρωματικά στα μοριακά. 

Η τρίτη πρόταση, όπως είπε, είναι να προχωρήσει η πραγματική επίταξη των απαραίτητων μονάδων των ιδιωτικών κλινικών και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει «επιτέλους τα κόλπα με τις ιδιωτικές κλινικές». 

Τέλος, απηύθυνε έκκληση να προσλάβει τους επιλαχόντες γιατρούς στο διαγωνισμό. 

«Το κρίσιμο είναι ότι κάνοντας ότι δεν βλέπουν την πραγματικότητα δεν μπορεί η χώρα να πάει μπροστά και δεν μπορεί να περιμένει πολλά ο ελληνικός λαός από μια τέτοια κυβέρνηση», κατέληξε στην πρωτολογία του ο Αλ. Τσίπρας.

 

Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα

Πώς γίνεται να είστε μόνος απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους και στην κοινή λογική και στο μέσο πολίτη ανεξάρτητα με το τι έχει ψηφίσει;

Να παραδεχτεί την «αποτυχία» του κάλεσε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της δευτερολογίας του σήμερα στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης «από έναν αρνητικό "ισμό"», αναφέροντας ότι είπε πως ο ίδιος πάσχει από "μηδενισμό", η κ. Γεννηματά από "μαξιμαλισμό", ο κ. Κουτσούμπας από "αρνητισμό" και ο κ. Βαρουφάκης από "σουρεαλισμό". «Ο μόνος που έχει θετικό "ισμό" είστε εσείς» είπε, αναφερόμενος στον "ρεαλισμό".

«Πώς γίνεται να είστε μόνος απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους και στην κοινή λογική και στο μέσο πολίτη ανεξάρτητα με το τι έχει ψηφίσει;», διερωτήθηκε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σχολιάσει τις "αποδόσεις" της κυβέρνησης και "τον δείκτη εμπιστοσύνης" των πολιτών που όπως είπε, στην πρώτη φάση της πανδημίας «βγήκαμε όλοι με ένα πολύ θετικό πρόσημο» και κατάφερε «να το σπαταλήσει σε πέντε μήνες» σπάζοντας, τα «αρνητικά ρεκόρ».

«Ειλικρινά, θα ήταν πολύ πιο εύστοχο, πιο έξυπνο, αν η στάση σας ήταν το αυτονόητο ότι "μας ξεπέρασε η πραγματικότητα"» τόνισε, και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθυνθεί στους συμπολίτες του, λέγοντας ότι "αποτύχαμε, κάναμε λάθος" και ότι θα έπρεπε να είχαν επιλέξει "άλλη στρατηγική, άλλο σχέδιο" με "γενναιότητα" παραπέμποντας σε αντίστοιχη παραδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγγελα Μέρκελ.

 

Βρίσκεστε πολύ μακριά από την πραγματικότητα

«Βρίσκεστε πολύ μακριά από την πραγματικότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την πανδημία, καλώντας τον να πάει μια βόλτα σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο «αν θέλετε να δείτε ποια είναι η πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι θα ήταν πολύ πιο εύστοχο ως πολιτική στάση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να βγει και να πει στον λαό «το αυτονόητο, ότι σας ξεπέρασε η πραγματικότητα», «πείτε τους: “ συμπολίτες μας αποτύχαμε, κάναμε λάθος, ίσως έπρεπε να είχαμε από την αρχή ένα άλλο μοντέλο, με σοβαρότερη επιδημιολογική επιτήρηση, σοβαρότερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων”». «Όταν ο καιρός είναι καλός λες είναι καλός, όταν βρέχει καταρρακτωδώς δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες είναι καλός» είπε και σχολίασε πως κατά τον κ. Μητσοτάκη ο μόνος που δεν πάσχει από κάποιον “ -ισμό” είναι ο ίδιος, που έχει “ ρεαλισμό”, «αλλά πώς γίνεται να είστε μόνος απέναντι σε όλους στην αίθουσα αλλά και απέναντι στην κοινή λογική και τον μέσο πολίτη ανεξαρτήτως από το τι έχει ψηφίσει στις εκλογές;».

«Έχετε χάσει το κύριο όπλο για την καταπολέμηση μιας κρίσης, που είναι η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και είναι η ίδια που θα φροντίσει κάποια στιγμή -εύχομαι γρήγορα- να καλυφθεί το κενό», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σήμερα με την παρέμβαση της σε όλα τα μέτωπα της μάχης για τη ζωή και την επιβίωση», συνέχισε, «και αύριο για την προοδευτική επανεκκίνηση του τόπου με μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από αυτή την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Μιλώντας για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να κρύψει την εικόνα, όταν σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένα περιστατικό. «Κι έρχεστε να μας πείτε ότι αυτό δεν γίνεται σήμερα αλλά γινόταν 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ;», συνέχισε, τονίζοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας φτιάξαμε 130 κλίνες σε ΜΕΘ και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία» ενώ η σημερινή κυβέρνηση καμία ΜΕΘ από την ημέρα της εκλογής της ώσπου να έρθει η πανδημία. «Έπρεπε να ‘ρθει η πανδημία για να φτιάξετε 250 όλες κι όλες- και αφήστε τη δημιουργική λογιστική», προσέθεσε.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτό που λέει στην κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει με κάθε δυνατό τρόπο και κάθε δυνατή πρωτοβουλία στην ΕΕ τη σχετική επάρκεια των εμβολίων. «Δεν είπα “ εμβολιάστε τους όλους”. Γιατί μηδενίζετε την πρόταση μας; Είπα ανοίξτε τον εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, όχι μόνο με ηλικιακά κριτήρια, και κυρίως στους λεγόμενους εκτεθειμένους εργαζόμενους». Υποστήριξε ότι δεν φτιάχνεται ασπίδα ανοσίας αν δεν εμβολιαστούν αυτοί που «έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στο delivery, στα courrier, τους καθηγητές και τους δασκάλους».

Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «σχεδόν κάθε φορά που κατατίθεται μια άποψη που δεν του αρέσει, δεν την αποδομεί πολιτικά- τη διαψεύδει, μου λέει ότι λέω ψέματα». Ειδικότερα, απαντώντας στο αν ευρωπαϊκές χώρες παρακάμπτουν τις κεντρικές διαδικασίες των εμβολιασμών ή όχι και για το ότι ουδείς στην ΕΕ τολμά να πάρει το ρίσκο και να ανοίξει θέμα διμερών συμφωνιών και ιδιαίτερα για το ρωσικό εμβόλιο, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά απόσπασμα από τη σελίδα του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας που, όπως είπε, αναφέρει ότι από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια της Pfizer η χώρα έχει λάβει πάνω από 60 εκατ. δόσεις μέσω ΕΕ, εκτός από αυτά σε εθνικό επίπεδο έχει εξασφαλίσει επιπλέον 30 εκατ. δόσεις, κι ότι από τη Moderna μόνο η Γερμανία παίρνει 50 εκατ. δόσεις και επιπλέον διαπραγματεύεται σε εθνικό επίπεδο και για περισσότερες. Παρέπεμψε σε δημοσίευμα του ZDF κατά το οποίο, όπως είπε, σε υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας στα μέσα Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας εισηγήθηκε μια γρήγορη έγκριση του εμβολίου Sputnik. Προσέθεσε πως στο ίδιο πνεύμα ο δήμαρχος του Βερολίνου προέτρεψε να αρπάξουν την ευκαιρία για την παραλαβή του ρωσικού εμβολίου. «Τι είδους εθελοδουλία είναι αυτή που έχουμε; Απέναντι σε ποιον; Απέναντι σε αυτούς που μόνοι τους βλέπουν την ανάγκη και σπεύδουν να κατανοήσουν ότι εδώ δεν είναι ζήτημα γεωπολιτικών συνθηκών και ισορροπιών». Απευθυνόμενος και στην κυρία Γεννηματά είπε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της άποψης ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται από κάθε χώρα ξεχωριστά, «αλλά εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή αποτυχία της ΕΕ». Με αφορμή αυτή τη συζήτηση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα όταν τον κατηγορεί πως δεν ξέρει τι λέει. «Αν έχετε άλλη άποψη ας πείτε ότι έχετε άλλη άποψη, όχι να έρχεστε εδώ χωρίς στοιχεία και να μας κατηγορείτε για ψέματα και λαϊκισμό. Εσείς είστε ψεύτης που έρχεστε χωρίς στοιχεία και μας κατηγορείτε».

Περνώντας στον τομέα της οικονομίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όπως η κυβέρνηση δεν έχει συναίσθηση ή κάνει πως δεν έχει συναίσθηση της δύσκολης πραγματικότητας στην υγειονομική κρίση, έτσι δεν έχει συναίσθηση ή κάνει πως δεν έχει συναίσθηση τού γεγονότος ότι η οικονομία είναι πάρα πολύ βαριά τραυματισμένη». Ανέφερε ότι το 2020 η ύφεση ήταν η τρίτη χειρότερη στην Ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος “ εκτινάχθηκε” και πως η εικόνα στην πραγματική οικονομία «είναι ακόμα πιο θλιβερή».

Σχετικά με την εστίαση, σχολίασε πως δεν θα χαρακτηρίσει ως χαρτζιλίκι το επίδομα που δίνει η κυβέρνηση «έστω και με καθυστέρηση». Όμως, τόνισε, «δεν καταλαβαίνετε ότι είναι σημαντικό για μια επανεκκίνηση, ωστόσο δεν είναι σημαντικό για την επιβίωση, γιατί το 94% των επιχειρήσεων μας είναι μικρομεσαίες και υπάρχει ο φόβος και οι προβλέψεις για λουκέτα στη μία από τις τρεις αυτές επιχειρήσεις».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα, χωρίς μείωση του ΦΠΑ για τον επόμενο χρόνο, χωρίς επιδότηση της εργασίας το επόμενο διάστημα «και το κυριότερο, που δεν αφορά μόνο την εστίαση αλλά όλους τους κλάδους της αγοράς και ιδίως τη μικρομεσαία επιχείρηση, ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας». Είπε ότι αυτό έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές, και σχολίασε: «γιατί δεν μπορεί να γίνει τώρα για το κορονοχρέος και να αφορά όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ή το σχέδιο είναι να ξεμπερδέψουμε από τις επιχειρήσεις-ζόμπι;». Επικαλέστηκε τη Eurostat «που δείχνει πόσο προβληματική είναι η εικόνα», αναφέροντας ειδικότερα ότι «οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη και οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη».

«Αν πιστεύετε ότι η επόμενη μέρα θα είναι με ροδοπέταλα, ότι θα εκτιναχθούμε, “ Ελλάδα 2.0” όπως λέτε, ζείτε σε μια επίπλαστη πραγματικότητα», σημείωσε. Προσέθεσε ότι «ενώ έχουμε πολύ ανηφορικό δρόμο και η χώρα χρειάζεται σχέδιο που να οδηγεί σε διέξοδο, εσείς δεν είστε σε θέση, και με το σχεδιασμό σας μας οδηγείτε σε μεγάλες περιπέτειες». Τόνισε ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν θα είναι παροδικές και πως χρειάζεται αλλαγή πλεύσης, «αλλά βλέπω ότι η βελόνα έχει κολλήσει στα ίδια». «Η απάντηση σας για τη νέα κρίση είναι η συνταγή που μας οδήγησε στην προηγούμενη κρίση», είπε, υποστηρίζοντας ότι «η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, κινδυνεύει να χαθεί από μια κυβέρνηση με βαθιές ιδεοληψίες και αποδεδειγμένη διαχειριστική ανικανότητα». Είπε ότι το σχέδιο βασίζεται στην έκθεση Πισσαρίδη, το οποίο χαρακτήρισε ως παρωχημένο πλαίσιο που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία ‘90 και 2000 που οδήγησε σε έκρηξη χρέους και ανισοτήτων.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ