Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού γιατί «δεν στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα και εμβόλια κατά του κορονοϊού αλλά υπαναχώρησε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν υπήρξαν οι πιέσεις από τις ΗΠΑ», ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα θετική στο σχεδιασμό του ΠΟΥ για ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις χώρες», καθώς όπως πρόσθεσε «η καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε θέμα Υγείας είναι υποχρέωση του Κράτους απέναντι στον πολίτη. Και αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης».
Διευκρίνισε, πάντως, ότι «πράγματι αποφασίσαμε ως χώρα να τηρήσουμε μια κατάσταση αναμονής, σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του ΠΟΥ» αλλά διευκρίνισε πως «μας παρέχεται η δυνατότητα έκφρασης στήριξης σε μεταγενέστερο χρόνο σε αυτή την πρωτοβουλία για την οποία υπάρχουν ορισμένες ασάφειες ως προς την υλοποίησή της». Αυτό όμως, είπε ο υφυπουργός, που θεωρήσαμε να κάνουμε ως σωστότερο ήταν «η χώρα μας να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της ΕΕ όπου ανέλαβε το ρίσκο να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου όταν αυτό υπάρξει. Ήδη έχει δημιουργηθεί μια συντονιστική επιτροπή από τις χώρες μέλη της ΕΕ και η χώρα μας μετέχει σε αυτήν».
Στις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την Συμφωνία της Βαλέτα που είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ως μια διακρατική συμφωνία χωρών με μικρές αγορές, όπως η Ελλάδα, για την ισοτιμία πρόσβασης όλων των λαών και των πολιτών σε θέματα Υγείας, ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε πως «εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Συμφωνία της Βαλέτα, μακάρι βέβαια στην πρώτη φάση της πανδημίας να είχε παράγει αποτελέσματα αλλά δεν είχε» όπως δεν ευδοκίμησε και η κοινή προσπάθεια που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προμήθεια άλλων υλικών. Ο υφυπουργός τόνισε πως «είναι απόλυτα σαφές πως θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση και να διατεθούν σε όσους τα έχουν ανάγκη».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, από την δική του πλευρά υπογράμμισε ότι η πανδημία αυτή ανέδειξε όχι μόνο τις νέες ανάγκες και προκλήσεις που υπάρχουν για τα συστήματα Υγείας αλλά και τους κινδύνους δημιουργίας μεγάλων ανισοτήτων μεταξύ των λαών και των κοινωνιών . Η χώρα μας είπε ενώ αρχικά ψήφισε και στήριξε την πρωτοβουλία του ΠΟΥ, μετά την σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ που την υπονόμευσε, υπήρξε μια υπαναχώρηση πολλών χωρών και της ΕΕ, μεταξύ αυτών και της χώρας μας και έτσι έμειναν να στηρίζουν την πρόταση του ΠΟΥ μόνο 5 χώρες της ΕΕ και ανέφερε πως η στήριξη της πρότασης αυτής είναι θέμα διπλωματίας της Υγείας.