Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage
Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, "παρών"
δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.
Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν ετοιμάζονται να πάνε στον πόλεμο αλλά να διασφαλίσουν την ειρήνη. Καλώντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν, είπε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα των F-16, επιτρέπει σε όλα τα Mirage να πετούν πάνω από το Αιγαίο και να το ξανασκεπάσουν με τα φτερά τους, και στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού να έχουν τα αναγκαία ανταλλακτικά. Υπερψηφίστε με αίσθηση εθνικού καθήκοντος. Το νομοσχέδιο επαυξάνει ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων και κρατά το ξίφος της Ελλάδας "λαμπερό και κοφτερό" είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Να γνωρίζουν οι γείτονές μας ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο, δήλωσε ο εισηγητής τη ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης αναφερόμενος στις προερχόμενες από τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας προκλήσεις και την απορρέουσα ευθεία αμφισβήτηση από τουρκικής πλευράς των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. "Να γνωρίζουν στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα" είπε ο κ. Λαζαρίδης σημειώνοντας την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Η Τουρκία, πρόσθεσε, "τόσο με τη ρητορική της όσο και με τις επιλογές πολιτικής της απέναντι στη χώρα μας, ιδιαίτερα με την τελευταία άκυρη και ανυπόστατη συμφωνία με τη Λιβύη ή καλύτερα με την παραπαίουσα κυβέρνηση της Τρίπολης, απομακρύνεται από αυτήν" είπε χαρακτηριστικά.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας είπε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ρυθμίζει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες επί των συγκεκριμένων θεμάτων που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για τα F-16 και για τα Mirage και για τα ανταλλακτικά του Πολεμικού Ναυτικού και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα..
Από το Κίνημα Αλλαγής, ο εισηγητής του Γ. Φραγγίδης είπε όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν, είτε φίλοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε στο ΝΑΤΟ, αλλά και η γείτονα χώρα, ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία δεν γίνεται αποδεκτή καμία ενέργεια υπονόμευσης της εθνικής μας κυριαρχίας. "Επιβάλλεται, λοιπόν, η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων" είπε ο κ. Φραγγίδης. Εξέφρασε επίσης τη θετική στάση του ΚΙΝΑΛ επί της αρχής και επί των άρθρων, καθώς και επί των τροπολογιών πλην αυτής για τον Εθνικό Συντονιστή.
Από το ΚΚΕ, ο Ν. Παπαναστάσης είπε ότι η πολιτική που ασπάζεται το δόγμα πως αν η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προστατεύσει δήθεν τα κυριαρχικά της δικαιώματα έχει πλήρως αποδεδειγμένα και ιστορικά χρεοκοπήσει. Υποστήριξε επίσης ότι η αμυντική ικανότητα της χώρας εξασφαλίζεται από τον λαό μας, από Ένοπλες Δυνάμεις που δεν θα είναι τμήμα του ΝΑΤΟ. Εξασφαλίζεται με την πάλη και το αίμα και τις θυσίες του λαού και είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον αγώνα για λαϊκή ευημερία, για βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.
Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης είπε ότι η κατάθεση της τροπολογίας για τον Εθνικό συντονιστή αναγκάζει τους βουλευτές του κόμματος, αντί για "παρών" να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Ο Α. Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση τόνισε ότι χρονίζει η αναβάθμιση των F16. Ήταν ανάγκη να φτάσουμε στο «παρά πέντε»; Ξέρετε ότι για να ξεκινήσει το υπόστεγο της ΕΑΒ, για να μπορέσει να λειτουργήσει, θέλουμε αρκετό χρονικό διάστημα; Ξέρετε ότι θέλουμε να πάρουμε τετρακόσιους έμπειρους τεχνίτες, οι οποίοι έφυγαν και βρήκαν δουλειά αλλού, στο εξωτερικό; Όσο για τη στάση του κόμματός του είπε ότι το υπερψηφίζει, πλην του άρθρου 6 για το προσωπικό των ΕΔ.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα χαρακτήρισε "νοσηρό" το ότι δεν έχουμε αίσθημα ασφάλειας ανάλογο με τον πακτωλό των χρημάτων που έχουμε ξοδέψει για τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων από ΗΠΑ αλλά και από Γερμανία. Δήλωσε πάντως "παρών" επί της αρχής αλλά θετικά στα άρθρα του νομοσχεδίου, με κυριότερη την επιφύλαξη που αναφέρεται στην απουσία μακρόχρονου εθνικού σχεδιασμού στο θέμα των εξοπλισμών.