Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

7.8.19

Κ. Τζαβάρας: Προσηλωμένη στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο

Κ. Τζαβάρας: Προσηλωμένη στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο

«Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος, μέσα από τον οποίο θα πρέπει δημοσίως να διατυπώνεται, με απόλυτη ελευθερία, οτιδήποτε έχει σχέση με τη γνώση, με τη μάθηση και με τη σκέψη της αλήθειας», δήλωσε κατά τη συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο εισηγητής της ΝΔ εκ προοιμίου σημείωσε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο γεγονός ότι ο χώρος του πανεπιστημίου είναι προστατευόμενος από το κράτος και από όλους τους πολίτες αλλά κυρίως από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ότι είναι χώρος στον οποίο ανθούν η κριτική, η γνώση, η διδασκαλία, με όρους ελευθερίας.
«Το άρθρο 16 του Συντάγματος, έτσι όπως είναι διατυπωμένο, δεν αναφέρεται σε άσυλο. Αυτό που αναφέρεται είναι η απόλυτη προστασία της ελευθερίας στη διδασκαλία, στην έρευνα και στη γνώση. Με αυτήν την έννοια η διάταξη του νομοσχεδίου είναι απολύτως προσηλωμένη και στο πνεύμα στο γράμμα του Συντάγματος», είπε ο κ. Τζάβαρας τονίζοντας ότι η έννοια του ασύλου δεν αφορά μόνο σε προστασία από οιεσδήποτε επεμβάσεις του κράτους, του δογματισμού, του σκοταδισμού αλλά προστατεύει και έναντι όποιου θέλει να καταλύσει ή να περιορίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία.
Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε, δε, ότι το συγκεκριμένο άρθρο ουσιαστικά επαναφέρει «ίσως την πιο επιτυχημένη ρύθμιση, που έγινε το 2007, από την κ. Μαριέττα Γιαννάκου με τον νόμο 3549, στην οποία διατυπωνόταν η άποψη ότι το άσυλο δεν είναι μία οντότητα αλλά είναι πλέγμα εγγυήσεων που έχουν σκοπό να προστατεύσουν την ακαδημαϊκή ελευθερία αλλά μόνο εκείνων που συμμετέχουν στη διαδικασία της έρευνας, της μάθησης, της διδασκαλίας».
Για το άρθρο του σχεδίου νόμου που εισάγει κώλυμα, ασυμβίβαστο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε ότι, «για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η Αρχή θα πρέπει όσοι συμμετέχουν να είναι πρόσωπα εγνωσμένης ανεξαρτησίας, και στο φρόνημα και στη λειτουργία τους και στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, δηλαδή, να είναι αντικειμενικά διαπιστωμένο ότι δεν υπόκεινται σε καμία εξωτερική παρέμβαση και σε καμία πολιτική επιρροή».
Ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι αυτό ορίζει η βάση της κοινοτικής Οδηγίας 1/2009.
«Δεν μπορεί πλέον πρόσωπα που είναι αποδεδειγμένο ότι συμμετείχαν σε σχέση υπηρεσιακής εξάρτησης και απασχολούνταν σε γραφεία πολιτικών προσώπων, πολιτικών αξιωματούχων και κυβερνητικών παραγόντων, διοριζόμενα στη διοίκηση αυτής της Αρχής, να εξαγνιστούν μόνο από το γεγονός ότι τα επέλεξε ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Αυτή η Επιτροπή έχει σπουδαίο έργο για να αντιμετωπίζεται ως επιστροφή του δώρου που έλαβε κάποτε ο πρωθυπουργός από την αμισθί και δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών της κ. Θάνου, γιατί το δώρο ενέχει την υποχρέωση της ανταπόδοσής του».

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ