Αλ. Τσίπρας: Ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης για το δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει
Για «ιδεολογική εμμονή» και «συνειδητή εξαπάτηση» στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου.
«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Προσπαθείτε να μας σύρετε σε μια συζήτηση που δεν αφορά πράγματι το 2019... Και μάλιστα, τα σερβίρετε όλα με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου», είπε ενώ επισήμανε ότι το 2011 όταν είχε καταργηθεί το άσυλο με τον νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα.
Σημείωσε δε ότι αποκρύπτεται ότι στο νόμο που ισχύει σήμερα «προβλέπεται ρητά ότι η αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.»
Και τόνισε ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία κινδυνεύουν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές να γίνουν «εστίες έντασης».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία».
«Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ' εσάς και με το δημόσιο πανεπιστήμιο.»
Η ΝΔ στοχεύει διαχρονικά στη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την ίδια στάση απέναντι στην παιδεία διαχρονικά που στοχεύει στη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και φυσικά κατάργηση του ασύλου. Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαιδευση.»
Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο σε ό,τι αφορά την έρευνα και προσέθεσε ότι η μεταφορά της έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης την «ακρωτηριάζει» και την «αποδυναμώνει».
«Συμφωνούμε ότι η έρευνα πρέπει να έχει σύνδεση με την αγορά. Όμως η έρευνα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά όρια των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης. Η Έρευνα απαιτεί επιστημονικό σχεδιασμό, πόρους, στρατηγική», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Οδηγείτε σε απαξίωση ολόκληρα επιστημονικά πεδία τα οποία η προσφορά τους δεν αποτυπώνεται με όρους κέρδους».
Επιστρέφει η «πρωτοκαθεδρία του ενός στην τοπική αυτοδιοίκηση»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε ρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός».
«Έρχεστε σήμερα πριν καν εφαρμοστεί ένας νόμος και τον αλλάζετε», επισήμανε
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι φέρνει φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι.
«Θέτετε ένα ψευτοδίλημμα, το δίλημμα κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία- εμείς σας λέμε ότι η δημοκρατία είναι το κρίσιμο και ότι μπορεί να υπάρξει κυβερνησιμότητα και μάλιστα αποτελεσματική διακυβέρνηση μέσα από την ενίσχυση της δημοκρατίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφερόμενος στη διάταξη η οποία αλλάζει τη διοίκηση της αρχής και επισήμανε ότι η διάταξη αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο.
«Η ουσία είναι ότι κάτι σας ενοχλεί σε σχέση με τις δραστηριότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτό που ξέρω είναι ότι διεξάγονται σοβαρές έρευνες για διάφορα καρτέλ στο χώρο της οικονομίας, μεταξύ των οποίων καρτέλ και ένα που αφορά τη δημοκρατία του Τύπου. Διότι η ενημέρωση των πολιτών είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Και έχουμε αυτή τη στιγμή τον ίδιο ιδιοκτήτη που κατέχει τηλεοπτικό σταθμό, περίπου 7 Μέσα, μεταξύ των οποίων και πολύ μεγάλους τίτλους εφημερίδων στον τόπο, να κατέχει και το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου συν όλα τα άλλα που μπορεί να ελέγχει», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Έγινε έλεγχος της επιτροπής ανταγωνισμού σ΄ αυτό το καρτέλ, αυτό είναι που σας ενόχλησε;».
Τόνισε δε ότι το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής επισημαίνει ότι η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.
«Εδώ δεν είναι ζήτημα νομικίστικο, δεν είναι ένα ζήτημα διατύπωσης νομικών ερμηνειών, είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε:
«Αν εφαρμοστεί αυτό το οποίο εσείς σήμερα θα ψηφίσετε θα υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα διακοπής της θητείας των μελών και στελεχών της επιτροπής ανταγωνισμού και κατά συνέπεια διακοπής του ιδιαίτερου ευαίσθητου έργου της αρχής, γιατί δεν θα υπάρχει απαρτία... Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο ματαίωσης και σε κάθε περίπτωση, τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Μήπως αυτό θέλετε τελικά;».
«Εδώ δεν είναι ζήτημα προσώπου, εδώ είναι ζήτημα πολιτικής ουσίας, και αν αυτό που επιχειρείτε είναι τον έλεγχο μιας ανεξάρτητης αρχής προκειμένου να εξυπηρετήσετε οικονομικά συμφέροντα, όχι μόνο εμείς σας ελέγχουμε, όχι μόνο η ελληνική κοινωνία σας ελέγχει, αλλά και οι θεσμοί θα σας ελέγξουν. Και οι δικαστικοί θεσμοί στην Ελλάδα και οι θεσμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τέλος αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην αντιπολίτευση σχετικά με το βιογραφικό του.
«Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα. Ξεκινάτε με πολύ άσχημο τρόπο και σε σχέση με την απαράδεκτη αυτή φωτογραφική τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και σε σχέση με την επιλογή σας για τη διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.