Ομιλία Γ. Βασιλειάδη στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2019, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:«Συζητάμε αυτές τις μέρες τον πρώτο, ύστερα από οκτώ χρόνια, προϋπολογισμό που σχεδιάστηκε, αποφασίστηκε και θα εκτελεστεί αποκλειστικά από τις ελληνικές δομές, από την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς επιτροπεία μπορούμε πλέον με σύνεση να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της χώρας, να αποκαταστήσουμε κοινωνικές αδικίες, να αφήσουμε στο παρελθόν τον εργασιακό μεσαίωνα, φτιάχνοντας το δρόμο μιας καινούργιας εργασιακής πραγματικότητας. Για πρώτη φορά συζητάμε έναν προϋπολογισμό που δεν παίρνει, αλλά δίνει, με στοχευμένες παρεμβάσεις στις πλέον τρωθείσες από την κρίση, κοινωνικές τάξεις.
Στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους στόχους κινηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Καταφέραμε σε δύσκολες δημοσιονομικά χρονιές συνεχείς αυξήσεις στις μεταβιβαστικές δαπάνες. Με χρηστή διαχείριση, ορθολογισμό, διαφάνεια, στοχευμένες δράσεις αλλά και όραμα για την επόμενη μέρα καταφέραμε να καταστήσουμε βιώσιμες τις εθνικές αθλητικές εγκαταστάσεις .
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Από δέκα εκατομμύρια ευρώ που ήταν η χρηματοδότηση το 2015 φτάνουμε το 2018 στα δωδεκάμισι εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά προσθέστε επιπλέον δύο εκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές που μαζί με άλλες είχαμε κληρονομήσει από το δραματικό παρελθόν. Είχαμε λοιπόν μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια 20% αύξηση, ενώ την ίδια στιγμή καλύψαμε τα σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών όχι μόνο προς τα στάδια αλλά προς τους αθλητές, τα λεγόμενα πριμ. Όλοι έτρεχαν να βγάλουν φωτογραφίες όταν επέστεφαν οι αθλητές μας με τα μετάλλια και μας έκαναν περήφανους, όμως μετά ξεχνούσαμε ως Πολιτεία να τους αναγνωρίσουμε την επιτυχία τους μέσω του χρηματικού επάθλου. Μετά και την εκταμίευση και της τελευταίας δόσης των 2.8 εκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, φτάσαμε στο σημείο να μην χρωστάμε σε κανέναν αθλητή ούτε ένα ευρώ και να τους κοιτάμε στα μάτια λέγοντας τους πραγματικά ευχαριστώ.
Ταυτόχρονα με στοχευμένες παρεμβάσεις στο σύνολο της επικράτειας μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανασταίνουμε εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Παρεμβάσεις μακριά και έξω από φαραωνικές και πελατειακές λογικές του παρελθόντος, που χώριζε τη χώρα σε παιδιά και αποπαίδια και είχαμε περιφέρειες ξεχασμένες και περιφέρειες γεμάτες με έργα. 221 έργα σε αυτή την τετραετία, σε όλη την επικράτεια ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς σε αυτά να συμπεριλάβουμε έργα άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ στις εθνικές αθλητικές εγκαταστάσεις για να ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι παρεμβάσεις έχουν μπει σε άλλη λογική, δημιουργώντας νέες μικρές ζωντανές κοινότητες. Και σε όλες αυτές δεν υπολογίζουμε εκείνες που από κοινού κάναμε με το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και με όλα τα Υπουργεία που συνεργαζόμαστε για να έχουμε τη μεγιστοποίηση στην απόδοση, στην εξασφάλιση πόρων, στις παρεμβάσεις και στον πληθυσμό που αγγίζουμε. Και σε αντιδιαστολή για το πώς βλέπατε και συνεχίζετε να βλέπετε το κράτος ως λάφυρο, διαβάζουμε το χθεσινό περιστατικό για τις εκλογές της ΕΠΣ Κυκλάδων που μία από τις δύο παρατάξεις με εξέχον στέλεχός σας να προεδρεύει ή να εκπροσωπεί, να υπόσχεται δημόσια έργα για να πάρει ψήφους και να αλλάξει τα πληρεξούσια. Έτσι αντιμετωπίζατε το κράτος, σαν λάφυρο, αυτό επαγγέλλεστε και ο κόσμος δεν το ξεχνάει.
Αναγνωρίζοντας και στηρίζοντας το ευρωπαϊκό αθλητικό οικοδόμημα έχουμε καταφέρει από το 2015 έως σήμερα να αυξήσουμε τις επιχορηγήσεις στις εθνικές ομοσπονδίες από 16 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2016 που ήταν ολυμπιακή χρονιά, σε 20 εκατομμύρια ευρώ το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπεται μια μεσοσταθμική περαιτέρω αύξηση της τάξεως του 10% και αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη ανάγκη της στήριξης, ιδίως των νέων αθλητών, διότι πραγματικά χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, με σύνεση αλλά και σοβαρό σχεδιασμό να φτάσουμε σε αυτά που απαιτούνται.
Θεσμοθετήσαμε και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αθλητικές υποτροφίες ύψους 4.200 ευρώ το χρόνο για νέους αθλητές και αθλήτριες έως 22 ετών οι οποίοι έχουν μεγάλες επιδόσεις και δεν έχουν βρει χορηγούς. Παράλληλα πέρα από τις εξοφλήσεις των πριμ που κάναμε, προχωρήσαμε στην αποκατάσταση της αδικίας με τους διακριθέντες αθλητές και τους διορισμούς που είχαν «παγώσει» όλα αυτά τα χρόνια.
Για τους αθλητές-μαθητές υπήρξε πρόνοια για τις απουσίες τους, αλλά και ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών αυτών. Έτσι, αποδεικνύεται η περηφάνια με αυτές τις παρεμβάσεις, βοηθώντας τους να είναι και καλοί μαθητές και καλοί αθλητές.
Θεσπίσαμε μέσα στην κρίση το μάθημα της κολύμβησης στα δημόσια σχολεία της χώρας. Τα παιδιά της 3ης δημοτικού των δημόσιων σχολείων μαθαίνουν κολύμβηση δωρεάν μέσα από τις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Και όλα αυτά διαχειριζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν τον ίδιο προϋπολογισμό με μια μεγάλη διαφορά όμως σε σχέση με το παρελθόν. Χρηστή διαχείριση και όραμα για μια Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους στα στάδια και τις εθνικές ομοσπονδίες. Το αμέσως επόμενο διάστημα αποκαθιστούμε χρόνιες αδικίες ανθρώπων ταλαιπωρημένων από ένα πελατειακό κράτος, το κράτος που είχατε δημιουργήσει.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι ύστερα από ένα δύσκολο… μονοπάτι, αποτέλεσμα συσσωρευμένης κακοδιαχείρισης 30 ετών νεοφιλελεύθερων εμμονών και αλαζονείας, καταφέρνουμε να αλλάξουμε σελίδα. Ανακτούμε δικαιώματα, αποκαθιστούμε αδικίες, σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο με κοινωνική δικαιοσύνη, με κοινωνική συνοχή, με μοναδικό επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».