Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης
Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει ιδίως για εκείνους που δεν έχουν να κρύψουν κάτι, δήλωσε, απευθυνόμενος κυρίως στους δικαστικούς λειτουργούς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανοίγοντας τη διαδικασία της επεξεργασίας και συζήτησης του νομοσχεδίου με το οποίο εισάγονται επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
«Κατανοώ πλήρως την ανησυχία ορισμένων για την ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες, όμως θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους υπόχρεους και ιδίως τους δικαστικούς λειτουργούς, ότι κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για όσους δεν έχουν να κρύψουν κάτι. Πιστεύω ακράδαντα ότι η αντιπαράθεση που υπήρξε στο παρελθόν, οφείλεται στη δικαιολογημένη και ανθρώπινη ανησυχία για κάθε τι καινούργιο, η οποία υποδαυλίστηκε από ελάχιστους, που κάτι θέλουν να κρύψουν, και από μερικούς άλλους οι οποίοι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας- σπεύδω να εξαιρέσω την αξιωματική αντιπολίτευση- θέλησαν για άλλη μια φορά να αντιπαρατεθούν στην κυβέρνηση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και εκτίμησε ότι «από την αντιπαράθεση αυτή, η κυβέρνηση δεν ζημιώθηκε. Αντίθετα ο ελληνικός λαός πίστωσε στην κυβέρνηση άλλη μια προσπάθεια για διαφάνεια και για ισονομία».
«Θεωρώ ότι η αντιπαράθεση αυτή πρέπει να λήξει για να μην δίνεται η εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι οι δικαστές δεν θέλουν να ελέγχονται, όπως οι υπόλοιποι Έλληνες και ακόμη χειρότερο ότι κάτι θέλουν να κρύψουν», επέμεινε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος νωρίτερα ενημέρωσε τους βουλευτές που μετέχουν στη συζήτηση ότι «η πολυσυζητημένη απόφαση του ΣτΕ ελήφθη υπόψη στο νομοσχέδιο, υπήρξε συμμόρφωση σε αυτή όπως επιβάλλει το σύνταγμα, χωρίς όμως η κυβέρνηση να απεμπολήσει τα δικαιώματά της ως προς τη νομοθετική διαδικασία, όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα, τη διάκριση των εξουσιών και τη λαϊκή κυριαρχία».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι για την κατάρτιση του νομοσχεδίου «καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια προκειμένου η ηλεκτρονική υποβολή περιουσιακής κατάστασης να καλύψει αφενός την απαίτηση του ελληνικού λαού για πλήρη διαφάνεια στο δημόσιο βίο της χώρας, αφετέρου την ισχυρή και αταλάντευτη θέληση της κυβέρνησης για διαφάνεια και ισονομία παντού, για όλους και για όλα». Πολύτιμα όπλα στην προσπάθεια αυτή, όπως είπε, υπήρξαν η ελληνική εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια υποβολής πόθεν έσχες, η διεθνής εμπειρία, τα διεθνή πρότυπα και δεδομένα και οι παρατηρήσεις των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και των διεθνών οργανισμών. Ανέφερε επίσης ότι από τον περασμένο Ιανουάριο υπήρξε συνεχής ανταλλαγή απόψεων με τα ελεγκτικά όργανα ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις στα επιμέρους ζητήματα και καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε οι προτάσεις τους να ενσωματωθούν όσο το δυνατό περισσότερο στο νομοσχέδιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε βέβαιος ότι από τη συζήτηση θα αναδειχθεί πόσο ορθές και αναγκαίες είναι οι διατάξεις και κάλεσε όλες τις πλευρές σε εποικοδομητική συζήτηση ώστε να προκύψουν βελτιώσεις.