ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πραγματικά η συζήτηση του προϋπολογισμού αποτελεί μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Με σοβαρότητα, με αίσθηση ευθύνης, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση οφείλουν να συζητήσουν, να σχεδιάσουν τη χώρα για την επόμενη χρονιά, το 2018, βασιζόμενοι όμως σε πραγματικά στοιχεία.
Ειδικά σήμερα, που η χώρα μας βγαίνει από το καθεστώς των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, αυτή η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτήρα. Δυστυχώς, όμως, η Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει την κορυφαία αυτή διαδικασία με ιδεολογήματα, διαστρεβλώσεις και μόνο με αντιπολιτευτική διάθεση.
Γιατί; Διότι το αφήγημά σας, κύριοι της Αντιπολίτευσης και δη της Νέας Δημοκρατίας, έχει καταρρεύσει παταγωδώς.
«Στοιχηματίζατε» την πτώση της Κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μας θεωρούσατε ότι θα είμαστε μία αριστερή παρένθεση. «Στοιχηματίζατε» στο μη κλείσιμο της αξιολόγησης. Όμως, έκλεισαν και η πρώτη και η δεύτερη και τυπικά θα κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση τον Γενάρη.
Όσον αφορά δε την πορεία του Προϋπολογισμού, πρέπει να πούμε ότι ακολουθείται σταθερά. Μάλιστα, ξεπεράσαμε τους στόχους, τα δύο προηγούμενα χρόνια, στο πρωτογενές πλεόνασμα και φέτος φαίνεται πάλι το ίδιο, ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος. Υπάρχει πρόβλεψη 2,4% από 1,75%.
Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αναβαθμίζουν τη χώρα μας πλέον και σε επίπεδο αγορών, ενώ συνέβαλαν στην αύξηση της αξιοπιστίας μας και αυτό φαίνεται και στο επίπεδο των αγορών. Στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων η κατάσταση βαίνει σταθερή. Πρόσφατη επιτυχία είναι το δεκαετές ομόλογο, το επιτόκιο του οποίου έφτασε στο επίπεδο του 2006, λιγότερο από 4%.
Όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αναβάθμιση της χώρας δεν είναι μόνον αυτά. Πού ήμασταν το 2014 και πού βρισκόμαστε σήμερα;
Σήμερα, η χώρα μας έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά, με την εφαρμογή μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με τις τριμερείς και τετραμερείς συμφωνίες με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ακόμα και οι συμφωνίες με την Ιταλία. Εξελίσσεται σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι αγωγοί φυσικού αερίου φέρνουν πιο κοντά τους παραγωγούς της περιοχής με τους καταναλωτές στη Δύση.
Η χώρα μας, η Ελλάδα, συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στην έρευνα και στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Επίσης, ο ρόλος της χώρας μας στη Βαλκανική αναβαθμίζεται.
Μια σειρά ξένων ηγετών μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης –και όχι μόνο- επισκέφθηκαν τη χώρα μας αυτήν την τριετία. Πρόσφατα δε –και αυτό είναι πολύ σημαντικό- σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλίες για την κοινωνική Ευρώπη, ενώ μεγάλες ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για το έλλειμμα κοινωνικής διάστασης στην ΕΕ, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, και την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η χώρα μας από την αφάνεια βγήκε πλέον στο διεθνές προσκήνιο. Αναγνωρίζεται δε και ως ένας πόλος σταθερότητας και ειρήνης στην πολυτάραχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η επιστροφή πλέον της χώρας μας σε αυτό που λέμε κανονικότητα, είναι γεγονός. Είμαστε στην πορεία προς την κανονικότητα. Όταν, όμως, λέμε κανονικότητα τι εννοούμε;
Δεν εννοούμε την κανονικότητα που μας οδήγησε στα μνημόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά την κανονικότητα που δημιουργείται από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, μια «δίκαιη ανάπτυξη», όπως λέμε, με μειούμενη ανεργία –ήδη η ανεργία έπεσε κάτω από το 1 εκατομμύριο όταν παρελήφθη τον Γενάρη του 2015 στο 1,5 εκατομμύριο-, με περιβαλλοντικούς κανόνες, δηλαδή χωροταξικό σχεδιασμό, κτηματολόγιο –τόσα χρόνια δεν είχε γίνει- και δασικούς χάρτες.
Κανονικότητα με αυξανόμενο ΑΕΠ, όταν μέσα σε μία τετραετία επί προηγουμένων κυβερνήσεων έπεσε στο μείον 25%.
Κανονικότητα με επενδύσεις εγχώριες και ξένες, και βέβαια με ορθολογική λειτουργία του Δημοσίου, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητάς του και βέβαια την εξυπηρέτηση του πολίτη, με σεβασμό στο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας και τις συνέπειες της επελαύνουσας κλιματικής αλλαγής, που είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
Κανονικότητα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι μια ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, σε μια νέα μεταμνημονιακή εποχή, την οποία οφείλουμε από τώρα να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε.
Ευχαριστώ.