Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.8.17

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η σταδιακή επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα φαίνεται και μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και μετά την έξοδο στις αγορές, γεγονός για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε, αλλά είναι πολύ θετικό στοιχείο. Φαίνεται και από τους δείκτες της οικονομίας, οι οποίοι βελτιώνονται.
Όμως, φαίνεται και από το πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο, το οποίο γίνεται αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Συζητάμε πολύ σοβαρά νομοσχέδια, νομοσχέδια που ουσιαστικά γυρίζουν στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτόν τον λόγο και νομοθετούμε. Η υγεία και η παιδεία είναι δυο βασικοί τομείς οι οποίοι απασχολούν την ελληνική κοινωνία και είναι και τα θέματα που συζητήθηκαν χθες και συζητιούνται σήμερα.
Όπως και στην παιδεία, έτσι και στην υγεία, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συγκρούονται δύο κυρίαρχες αντιλήψεις, δύο διαφορές. Η μία είναι το δημόσιο συμφέρον, η δημόσια υγεία σαν δικαίωμα που απορρέει και από το άρθρο 21 του Συντάγματος. Και η άλλη είναι η εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που κερδοσκοπούν πάνω στην υγεία, με σκοπό πάντα, βέβαια, το κέρδος.
Η Νέα Δημοκρατία, δια του εισηγητού της, τον οποίο ακούσαμε στην πρώτη τοποθέτηση η οποία έγινε, ουσιαστικά ανέφερε: «Το νομοσχέδιο δεν βοηθάει. Τορπιλίζει, θα έλεγα, την ανάπτυξη της χώρας, διότι χτυπάει τον ιδιωτικό τομέα».
Κανείς δεν αρνείται τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην υγεία. Ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος λειτουργεί με υγιή κριτήρια, μπορεί πραγματικά να δράσει συμπληρωματικά. Άλλο πράγμα είναι ο ιδιώτης γιατρός, ο μικροβιολόγος, ο ακτινολόγος, το ιατρικό εργαστήριο και άλλο είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν την υγεία σαν πεδίο κερδοσκοπίας, με προνομιακές σχέσεις με το δημόσιο σύστημα υγείας και βέβαια με τη συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας που έγινε τα τελευταία χρόνια, επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Εδώ βρίσκεται και η ουσιαστική σύγκρουση σήμερα. Η Εξεταστική για την Υγεία, η οποία τρέχει παράλληλα, έχει πάρα πολλά στοιχεία να δώσει και να τεκμηριώσει αυτό το οποίο είπα.
Είμαστε, όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ικανοποιημένοι από την κατάσταση που υπάρχει στην υγεία σήμερα, στα νοσοκομεία και λοιπά; Δεν θα έλεγα ναι, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν νοσοκομεία, έκλειναν δομές του ΕΟΠΥΥ, η Κυβέρνηση αυτή ανοίγει.
Εξαναγκάστηκαν γύρω στους τρεις χιλιάδες γιατρούς να φύγουν από την πρωτοβάθμια υγεία, να συνταξιοδοτηθούν, να παραιτηθούν, ενώ η πρωτοβάθμια υγεία επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά κατέρρευσε, με συνέπεια να συνωστίζεται και πολύς κόσμος στη δευτεροβάθμια, στα νοσοκομεία και να έχουμε την εικόνα την οποία έχουμε σήμερα.
Γι’ αυτόν τον λόγο και προχωρούμε στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ένα αποκεντρωμένο και δημοκρατικό σύστημα υγείας, με οικογενειακό γιατρό, με ομάδα υγείας, κάτι πολύ σημαντικό. (SS)
Εστιάζουμε ιδιαίτερα στην πρόληψη των παθήσεων, στη γενίκευση των εμβολιασμών, στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, στην επανένταξη. Δηλαδή, η θεώρησή μας είναι άκρως ανθρωποκεντρική. Εστιάζει στην πρόληψη και όχι σε αυτή καθ’ αυτή την ασθένεια.
Στηρίζεται από την Κυβέρνηση το ΕΣΥ με προσλήψεις, με ενίσχυση εξοπλισμού, με κίνητρα στελέχωσης στα νησιά, με δημόσιες επενδύσεις, ακόμα και με ενισχύσεις από κοινοτικά ταμεία. Επιχορηγούνται τα νοσοκομεία με 300 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό, από τον ΕΟΠΥΥ 580 εκατομμύρια το 2016, 700 εκατομμύρια το 2017.
Προκηρύσσονται νέες θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ δημιουργούνται και οι γνωστές μονάδες ΤΟΜΥ σε εβδομήντα πέντε πόλεις, ενώ οι προσλήψεις των τριών χιλιάδων λειτουργών της υγείας ουσιαστικά -χίλιοι τριακόσιοι γιατροί, από τους οποίους τριακόσιοι παιδίατροι- ουσιαστικά επιχορηγούνται από κοινοτικά ταμεία.
Κλείνοντας θα έλεγα ότι η Αντιπολίτευση και μάλιστα –δεν είναι εδώ παρών αυτή τη στιγμή- ο λαλίστατος Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υπουργός μίλαγε όλο αυτό το διάστημα για τη δωρεάν πρόσβαση στην υγεία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Στο σχέδιο νόμου το οποίο συζητάμε σήμερα υπάρχει ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, γύρω στα 28 εκατομμύρια και διαγράφονται αυτές οι οφειλές. Άρα, ποια ελεύθερη πρόσβαση όλων στη δημόσια υγεία υπήρχε επί Συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ;
Πραγματικά, αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ποιοτική, αποτελεσματική, δημόσια υγεία, προσβάσιμη σε όλους. Αυτό πραγματικά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι ένα στοίχημα μεγάλο, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε και να πετύχει η Κυβέρνηση. Και εκτιμώ ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο συζητάμε και πρέπει να ψηφιστεί από όλους, είναι ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ