Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

2.8.17

Aπάντηση της Υφυπουργού κας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά σε ερώτηση για τη Μόλυνση του Θερμαϊκού

Aπάντηση της Υφυπουργού κας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά σε ερώτηση για τη Μόλυνση του Θερμαϊκού

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017, η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, σχετικά με τη μόλυνση του Θερμαϊκού Κόλπου και το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Η Υφυπουργός στην απάντηση της:
  1. Επισήμανε την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση του ΥΜΑΘ στην περισυλλογή της μάζας φυτοπλαγκτόν που κάλυψε στα τέλη του Ιουνίου - αρχές Ιουλίου του 2017 τη θαλάσσια επιφάνεια του ευρύτερου λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Με πρωτοβουλίες της η Υφυπουργός κα Κόλλια-Τσαρουχά εξασφάλισε, από ιδιώτες χορηγούς και χωρίς επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών, τα απαραίτητα κεφάλαια που χρειαζόταν για την αύξηση των μέσων και την παροχή ειδικού εξοπλισμού για την απομάκρυνση του επιπλέοντος φυτοπλαγκτόν. Η Υφυπουργός περιέγραψε επίσης το επιτυχημένο πρόγραμμα του ΥΜΑΘ για το συνεχή καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου από τα επιπλέοντα στερεά απόβλητα, το οποίο στηρίζεται σε ιδιωτικές χορηγίες και συντελεί στη μείωση της περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης του Κόλπου.
  2. Κατέδειξε ότι εξαιτίας της πληθώρας εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση του Θερμαϊκού (58 φορείς σύμφωνα με μελέτη του Α.Π.Θ.), παρατηρήθηκε απουσία ανάληψης πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να παραμείνει μόνο του το ΥΜΑΘ στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι αλληλοκαλυπτόμενες ευθύνες δεκάδων φορέων που εμπλέκονται μέχρι σήμερα, οδήγησαν σε αδράνεια και όξυνση των προβλημάτων.
  3.  Αναφέρθηκε στην πληθώρα δεκάδων μελετών για το Θερμαϊκό, οι οποίες επί σειρά πολλών ετών παρέμειναν αναξιοποίητες. Αυτές τις μελέτες η σημερινή κυβέρνηση εξετάζει και επικαιροποιεί.
  4. Στη δευτερολογία της παρουσίασε σειρά έργων και απαραίτητων υποδομών που είναι αναγκαία ώστε με την ολοκλήρωση τους να μειωθεί σημαντικά η επιβάρυνση του Θερμαϊκού κόλπου. Τα έργα αυτά που δυστυχώς ήταν στάσιμα επί σειρά ετών, τώρα πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη ή σε στάδιο ολοκλήρωσης.
Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι ίσως ο πιο μελετημένος κόλπος, αλλά και ο πιο εγκαταλελειμμένος μέχρι πρόσφατα. Αρνήθηκα να μείνω αδρανής και εκπροσωπώντας μια κυβέρνηση που επεμβαίνει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα, ανέλαβα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση τους».
* Σε συνημμένο αρχείο παρατίθεται επιστολή του τμήματος βιολογίας του Α.Π.Θ. όπου επισημαίνεται η αναγκαιότητα της απομάκρυνσης του επιπλέοντος φυτοπλαγκτόν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ