ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΡΟΣ Ν. ΠΑΠΠΑ
«Το ΕΣΡ πρέπει να ασχοληθεί με το Survivor;»
(07/04/2017)
Κύριε Υπουργέ,
Για να έρθουμε και λίγο στα… καυτά θέματα της επικαιρότητας, ας ασχοληθούμε λίγο και με αυτή την περίφημη τηλεοπτική παραγωγή που λέγεται Survivor, ένα τηλεπαιχνίδι που προάγει τον… αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα και δείχνει πόσο πρέπει να προσπαθήσει κάθε άνθρωπος για να καταφέρει να απολαύσει… μία τυρόπιτα ή ένα πιάτο μακαρονάδα
Σε μία εποχή όπου η ζωή των περισσοτέρων Ελλήνων πολιτών, τηλεοπτική και μη, έχει καταντήσει... survivor, θεωρώ απολύτως αναγκαίο οι δημόσιοι φορείς και οι ανεξάρτητες αρχές να επιτελούν στο ακέραιο τον ρόλο τους, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Και λυπάμαι που το λέω, αλλά η μέχρι σήμερα θητεία του ΕΣΡ, δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες μου και φαντάζομαι, τις προσδοκίες όλων των πολιτών. Τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι πολλά, "καυτά" και παραμένουν ανεπίλυτα.
Ξεκινώντας από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και φτάνοντας μέχρι το γεγονός πως πολλά ραδιοτηλεοπτικά μέσα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως "πιστόλια" για την πολιτική δολοφονία των μη αρεστών και υπάκουων του συστήματος, όπως εσείς και εγώ, νομίζω πως το ΕΣΡ έχει μπροστά του πεδίο δόξης λαμπρό να διανύσει - και το εύχομαι - αλλά μέχρι τώρα δεν βλέπω να έχει γίνει ούτε ένα βήμα...
Φυσικά, αστειεύομαι.
Ωστόσο, καθόλου αστεία δεν είναι κατά τη γνώμη μου η αισθητική και τα μηνύματα που εκπέμπει το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι, για το οποίο η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δήλωσε πως διδάσκει ότι «καμία ξεφτίλα, καμιά μικρή προδοσία, κανένα συναισθηματικό ξεγύμνωμα, κανένα κάρφωμα του διπλανού σου δεν είναι ντροπή προκειμένου να επιβιώσει κανείς».
Συμφωνώ απολύτως με την άποψη της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, και μην μας πείτε πως η αισθητική ενός τηλεοπτικού προϊόντος, όπως και κάθε προϊόντος, αποτελεί θέμα προσωπικής αντίληψης του καθενός γιατί υπάρχουν οι κανόνες που έχει θεσπίσει το ΕΣΡ που θέτουν προδιαγραφές ποιότητας ακόμα και για τα τηλεπαιχνίδια.
Δυστυχώς όμως ακόμα στο τηλεοπτικό πεδίο βασιλεύει ο νόμος του νταβατζή, ο νόμος του συστήματος
Εσχάτως ο νόμος του Συστήματος", δηλαδή του ισχυρού, δηλαδή της ζούγκλας, βρίσκει και ανάλογο ντεκορ με το γνωστό SURVIVOR του καναλιού που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του "Συστήματος".
Πριν 8 χρόνια είχε προκληθεί θόρυβος για το τηλεπαιχνίδι «Η Στιγμή της Αλήθειας», το οποίο παρουσίαζε η σύζυγος του σημερινού Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Πραγματικά ήταν εκπομπή επιπέδου SURVIVOR,ως προς την συντριβή βασικών ανθρώπινων χαρακτηριστικών και αξιών.
Στις 2 Ιουνίου 2009 πάρθηκε η οριστική απόφαση για διακοπή της εκπομπής. Η έρευνα του Ε.Σ.Ρ. αφορούσε τον βαθμό προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με ιδιαίτερη έμφαση στο αν οι δημόσιες ερωτήσεις ήταν επιλήψιμες στην πλειονότητά τους ή αν το ανάρμοστο ύφος συνιστούσε μια γενικευμένη γραμμή της εκπομπής. Αυτό που θεωρήθηκε όμως από το Ε.Σ.Ρ. ως σημαντικό ήταν το γεγονός ότι οι "παίκτες" με σκοπό να κερδίσουν ένα χρηματικό ποσό απεμπολούσαν τα προσωπικά τους δεδομένα με στόχο το κέρδος και την αύξηση της τηλεθέασης του καναλιού.
Ωστόσο, πέρα από την αισθητική και την ηθική, η Πολιτεία μάλλον έχει χρέος να προφυλάσσει την κοινωνία από κάθε μορφής εξαπάτηση, αλλά και από κάθε μορφή παράνομου τζόγου.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σας μεταφέρω ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ από τις 27 Μαρτίου.
Σε αυτή αναφέρονται τα εξής: «Στον ΣΚΑΪ πληροφορηθήκαμε ότι η εκπομπή SURVIVOR, έχει γίνει αντικείμενο στοιχήματος από φορείς διοργάνωσης στοιχηματισμού, που εδρεύουν τόσο εντός της Ελλάδος όσο και εκτός αυτής.
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ μεταδίδει αυτήν την σειρά εκπομπών, με χρονική υστέρηση από τη διεξαγωγή των δρώμενων».
Κατά συνέπεια, ξέρουμε, όπως παραδέχεται και ο σταθμός, ότι γύρω από το τηλεπαιχνίδι γίνεται «τζόγος»
Ρωτάω λοιπόν εάν το ΕΣΡ και οι άλλες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, οφείλουν να διερευνήσουν τι είδους στοιχηματισμός γίνεται γύρω από ένα τηλεοπτικό προϊόν και κατά πόσον, άνθρωποι που εμπλέκονται με την παραγωγή και την προβολή του τηλεπαιχνιδιού μπορεί να έχουν σχέση με αυτόν τον στοιχηματισμό;
Επίσης, μήπως πρέπει να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται και άλλου είδους εξαπάτηση σε βάρος των πολιτών, μέσω των SMS και των τηλεφωνημάτων που ο σταθμός τους καλεί να κάνουν, για να κρατήσουν κάποιον παίκτη μέσα στο παιχνίδι;
Και το αναφέρω αυτό, γιατί πριν μερικές μέρες, ενώ σημειώθηκε ένα ατύχημα σε παίκτες του τηλεπαιχνιδιού και δεν υπήρξε καμία αποχώρηση, εντούτοις ο σταθμός που το ήξερε, ζητούσε από τους πολίτες να στέλνουν SMS και να κάνουν τηλέφωνα για το ποιος θα αποχωρήσει.
Προτίθεστε λοιπόν κύριε Υπουργέ να ζητήσετε από το ΕΣΡ να διερευνήσει την υπόθεση, αλλά και να ελέγξει εάν σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται ο ραδιοτηλεοπτικός νόμος;
Σας ευχαριστώ