Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

28.3.17

Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

28.3.2017
Ποια ήταν η αναγκαιότητα που οδήγησε στη δημιουργία του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών το 1998?
Όταν τα γυναικεία τμήματα των κομμάτων αποφάσισαν να δημιουργηθεί ο ΠΣΓ, είχαν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για αλλαγή στερεοτύπων και νοοτροπιών στην κοινωνία, είχε ωριμάσει η ανάγκη άρσης των ανισοτήτων με βάση το φύλο και το όραμα για μια Ευρώπη χωρίς διακρίσεις, ρατσισμούς και φοβίες ήταν απαραίτητο.
Όμως υπάρχει και κάτι άλλο πολύ σοβαρό. Η διάσταση του φύλου διαπερνά όλες τις πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Η διάσταση του φύλου οφείλει να διαπερνά οριζόντια τις πολιτικές και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Εγώ λέω ότι είναι κάτι σαν την οικολογική διάσταση και την κλιματική αλλαγή, που χρειάστηκαν χρόνια αγώνων και κινημάτων για να γίνει κατανοητό και αποδεκτό.
Στη δημιουργία του ΠΣΓ οφείλουμε να αναφέρουμε τη σημαντική συμβολή της Σούλας Πανάρετου, η οποία δεν είναι πλέον κοντά μας.
Αν και η ΕΕ από την ίδρυσή της (60 χρόνια τώρα-ξεκίνησε ως ΕΟΚ ) και συγκεκριμένα από το 1957 κατοχυρώνει την ισότητα των 2 φύλων, η κατάσταση δεν είναι ενθαρρυντική σε όλη την Ευρώπη, ειδικά την τελευταία επταετία της κρίσης. Οι διακρίσεις συνεχίζονται και συνιστούν σοβαρό δημοκρατικό έλλειμα.
Από τη σκοπιά της θεωρίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιότητας του πολίτη, η διαφοροποιητική παράμετρος του φύλου θέλησε να καταδείξει τις εμπεδωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις σε βάρος των γυναικών, που υφίστανται ακόμη διακρίσεις, να υπολείπονται ή να αποκλείονται από την άσκηση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Να υφίστανται διακρίσεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή, διακρίσεις στα εργασιακά δικαιώματα τους, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια και στην ενεργό και ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινά.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε στοιχεία, που αναδεικνύουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την υστέρηση τη γυναικείας συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Με βάση
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ευρωπαϊκός οργανισμός έρευνας και τεκμηρίωσης για θέματα ισότητας των φύλων με έδρα το Βίλνιους, δημοσιοποίησε στις 8 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, την πλέον πρόσφατη και άκρως επίκαιρη μελέτη με θέμα τον καθοριστικό ρόλο της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H μελέτη εστιάζει στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν στα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. από την ουσιαστική αναβάθμιση της θέσης των γυναικών στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην πράξη.
Τα χαρακτηριστικότερα ευρήματα της μελέτης, εστιάζουν στα ακόλουθα στοιχεία:

1. ο μέσος όρος του επαγγελματικού χάσματος λόγω φύλου είναι 11,6% στην Ε.Ε. και αυτό αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
2. οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό – μόνο το 2015 το 32,1% των γυναικών εργάζονταν με μερική απασχόληση έναντι του μονοψήφιου ποσοστού 8,9% για τους άνδρες.
3. το 39% των γυναικών στην Ε.Ε. έχει αναφέρει ότι ο κύριος λόγος για μη αναζήτηση εργασίας είναι η ανατροφή των παιδιών και η φροντίδα ηλικιωμένων ή ανήμπορων ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος – το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι μόλις 4%.
4. σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έτους 2016, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών για εργασία ίσης αξίας έχει υπολογιστεί στο 16,1% και οι γυναίκες θα πρέπει να εργάζονται επιπλέον σαράντα ημέρες το χρόνο, προκειμένου οι απολαβές τους να εξισωθούν με αυτές των ανδρών συναδέλφων τους.
5. οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον τομέα των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, αφού το 75% του φοιτητικού πληθυσμού στο συγκεκριμένο κλάδο είναι άνδρες.
6. η ειλικρινής προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων δύναται να οδηγήσει σε αύξηση νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2050 από 6,3 εκατομμύρια έως και 10,5 εκατομμύρια, με την ενθαρρυντική επισήμανση ότι περίπου το 70% αυτών των νέων θέσεων θα καλυφθεί από γυναίκες.
7. η υιοθέτηση πολιτικών ισότητας των φύλων θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι και σε ποσοστό της τάξης του 10% έως το 2050.
Επίσης παραθέτουμε και τα εξής στοιχεία:
Η συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. Εταιριών είναι 23,9%, ενώ στην Ελλάδα είναι 9,1%.
Η συμμετοχή στα Κοινοβούλια σε επίπεδο ΕΕ είναι 28,7%, ενώ στην Ελλάδα είναι 18,3%. Σημειώνουμε ότι στις τελευταίες εκλογές ίσχυσε η λίστα (τον Ιανουάριο του 2015 οι εκλεγμένες βουλευτίνες ήταν 23,3%).
Σε υπουργικές δε θέσεις, βρίσκονται 44,8% γυναίκες βουλευτίνες σε επίπεδο ΕΕ.
Τέλος, σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, σε επίπεδο Δημάρχων οι γυναίκες είναι 4,92% μόνον.
Βέβαια, γυναίκες Περιφερειάρχες είναι, ως γνωστόν, μόνον δύο.
Αγαπητές φίλες,
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Δυστυχώς οι ακολουθούμενες πολιτικές και η έξαρση της οικονομικής κρίσης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις γυναίκες και τα δικαιώματα. Νεοσυντηρητικές πολιτικές αναπτύσσονται, η Δημοκρατία, βασική αρχή του ευρωπαϊκού ιδεώδους, υποχωρεί, αλλά παράλληλα αρχίζει πάλι να «φουντώνει» το φεμινιστικό κίνημα, όπως συμβαίνει πάντα σε περιόδους κρίσης.
Οι πρόσφατοι αγώνες των γυναικών στην Πολωνία, που είχαν σαν αποτέλεσμα την απόσυρση σχεδίου νόμου για απαγόρευση των αμβλώσεων, οι δηλώσεις Πολωνού Ευρωβουλευτού σχετικά με το «κατώτερο είδος» των γυναικών και οι πρόσφατες σεξιστικές και απαράδεκτες δηλώσεις του Νταισελμπλουμ περί των χωρών του Νότου, δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Εκφράζουν αυτή την συντηρητικοποίηση και οπισθοδρόμηση της Ευρώπης και των αξιών της.
Χρειάζεται αγώνας όλων μας για μια άλλη Ευρώπη της Δημοκρατίας, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Ο ρόλος των γυναικών σε αυτή τη φάση είναι καθοριστικός.
Όσον αφορά εμάς, τις γυναίκες, που βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, σε κάθε επίπεδο, η ευθύνη είναι τεράστια.
Οφείλουμε να μιλήσουμε και για τις γυναίκες «χωρίς φωνή». Για τις άνεργες, τις νέες κοπέλες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις επισφαλώς εργαζόμενες και βέβαια τις μετανάστριες και πρόσφυγες, τα σύγχρονα θύματα αυτής της ανθρωπιστικής, πολιτισμικής καταστροφής, που προκαλούν οι πόλεμοι στο σύγχρονο κόσμο.
Να συμβάλουμε στην αναζωογόνηση ενός σύγχρονου Φεμινιστικού κινήματος.
Χαρά Καφαντάρη
Αντιπρόεδρος ΠΣΓ
Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ