Τοποθέτηση Γιάννη Στέφου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον νέο Εκλογικό Νόμο (20/7/16)
Ο Γιάννης Στέφος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων, τοποθετήθηκε στις 20 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών: “Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών”.
Ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως η Αριστερά αντιδρούσε πάντα στους εκλογικούς νόμους που χάλκευαν τη συνείδηση και την ψήφο του ελληνικού λαού και καταθέτοντας τον νόμο για την απλή αναλογική, υλοποιεί ένα πάγιο πολιτικό αίτημά της και ένα σύγχρονο αίτημα της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών.
Αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις της αντιπολίτευσης πως «αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, ότι λειτουργεί σαν προκάλυμμα για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και ότι απειλεί την ίδια τη δημοκρατία».. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «ξεχνούν ότι η ανόθευτη εκπροσώπηση της λαϊκής θέλησης είναι θεμέλιο της δημοκρατίας, που πρέπει να θωρακίζεται πάντα και ιδίως σε περιόδους κρίσης». Τόνισε επίσης πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετούνται με γνώμονα μικροκομματικές σκοπιμότητες και ψάχνουν να προσδώσουν αντίστοιχες και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δήλωσε επίσης πως είναι σύνηθες να θεωρείται ο εκλογικός νόμος μέρος πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η κυβέρνηση με την ψήφιση της απλής αναλογικής θα βάλει τέλος στη χάλκευση της ψήφου των πολιτών, θα δρομολογήσει κυβερνήσεις συνεργασίας σε προγραμματική βάση και θα αφήσει πίσω τις μονοκομματικές κυβερνήσεις που με τη στήριξη του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου πολλές φορές νοιάστηκαν για την δική τους επιβίωση και όχι για τα συμφέροντα του λαού. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Σήμερα, πρέπει να ξεπεράσουμε το παρελθόν, και να αφήσουμε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει αυτός για τις κυβερνήσεις που θέλει».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, όπου είπε: «Τα επιχειρήματα κατά του δικαιώματος ψήφου στα 17 ή στα 16 είναι πάντα σχεδόν τα ίδια: είναι αθώοι οι νέοι και δεν γνωρίζουν οι ίδιοι ποιο είναι το καλό τους. Ποτέ άλλοτε μια γενιά ανθρώπων δεν ήταν τόσο αδικημένη όσο η σημερινή. Ας τους δώσουμε λοιπόν το λόγο. Η δημοκρατία μας δεν μπορεί να φτάνει σε σημείο να φοβάται τα ίδια της τα παιδιά».