Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

24.5.16

Ομιλία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου στη Βουλή

Ομιλία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου στη Βουλή
κατά τη συζήτηση της 21.05.2016 επί του Νομοσχεδίου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»

Το γεγονός ότι οι νέες φορολογικές αλλαγές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόσθετα μέτρα, αλλά αντιθέτως μία εξειδίκευση της συμφωνίας του καλοκαιριού την οποία ψήφισαν και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, επισήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», στις 21.5.2016.
Ειδικότερα τόνισε ότι πρόκειται ακριβώς για το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για το 3,5% πλεόνασμα το 2018, επισημαίνοντας παράλληλα πως η εφαρμογή θα είναι σταδιακή με κάποιες από τις νέες ρυθμίσεις να ισχύουν από το 2018 ώστε να μπορέσει η οικονομία να απορροφήσει ομαλά τις επιπτώσεις που υπάρχουν σε κάποιες από αυτές τις διατάξεις.
Ο κ. Μεϊκόπουλος, αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ, τόνισε ότι «Για να κατανοήσει κανείς μια τέτοια επιλογή, θα πρέπει να έχει μπροστά του ως εικόνα το σύνολο των προτάσεων που υπήρχαν στο τραπέζι», επισημαίνοντας ότι αλλαγές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού με αύξηση από το 13% στο 23% όπως πρότειναν οι Θεσμοί θα επιβάρυναν το μέσο νοικοκυριό πλήττοντας πολύ μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες. «Όταν οι δανειστές όλο το προηγούμενο διάστημα πίεζαν για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, επιπλέον περικοπές στο κοινωνικό κράτος, σε υγεία και παιδεία, μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου, αύξηση των κατώτατων συντελεστών φορολόγησης που θα έπλητταν όλα ανεξαιρέτως τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, κάναμε μια πολύ σκληρή μεν, δύσκολη αφετέρου επιλογή να κάνουμε πολλές μικρές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, προσπαθώντας κατά κάποιο τρόπο να συγκρατήσουμε αυτή την ακραία λογική που γνωρίζετε και εσείς οι ίδιοι ότι υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι των θεσμών», δήλωσε.
Παράλληλα, σημείωσε πως εκτός από τη σκληρή πλευρά των νέων ρυθμίσεων, υπάρχουν και κάποιες μικρές ελαφρύνσεις: «καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, μειώνεται η χρέωση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση, κατά 6 με 7 ευρώ περίπου ανά μέσο μηνιαίο λογαριασμό και καταργείται και η επιβολή φόρου 3% υπέρ του δημοσίου επί της αξίας του πωλούμενου στο εσωτερικό ζύθου».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής, διευκρινίζοντας ότι εδράζεται σε ευρωπαϊκές πρακτικές και είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι από τον Μάρτιο του 2012 μάλιστα το δημοσιονομικό σύμφωνο προβλέπει την υποχρέωση των κρατών μελών να προβλέψουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση που παρατηρούνται αποκλίσεις από τους μεσοπρόθεσμους στόχους. «Στην ουσία δεν προσθέτουμε κάτι περισσότερο από αυτό που προβλέπεται σε όλες τις συμφωνίες, ακόμα και για χώρες εκτός μνημονίου, δηλαδή το ότι εάν δεν πιάσεις τους στόχους, είσαι υποχρεωμένος σε δημοσιονομικές διορθώσεις», τόνισε.
Ο βουλευτής σημείωσε πως ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση απόκλισης και η Κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς θα μπορεί να νομοθετεί παρεμβάσεις που εκείνη εκτιμά ότι είναι ισορροπημένες, εξαιρώντας ρητά όλες τις ευάλωτες κατηγορίες, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα ισχύοντα δεδομένα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην χρειαστεί καν να ενεργοποιηθεί, καθώς για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια κρίσης υπάρχει ένα πρόγραμμα ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος οι οποίοι δεν χρειάζονται εξωπραγματικές επιβαρύνσεις προκειμένου να υλοποιηθούν.
Σχετικά με το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, ανέφερε ότι θα συγκεντρώσει τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου κάτω από μία ενιαία στέγη για να τα διαχειριστεί ως σύνολο με σκοπό την καλύτερη αξιοποίησή τους, αποσκοπώντας βασικά στη μείωση των ελλειμμάτων και στην αύξηση των εσόδων από την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους, καθώς και στη διαμόρφωση μιας ενιαίας και μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη δημόσια περιουσία.
Ο κ. Μεϊκόπουλος ολοκληρώνοντας την ομιλία του σημείωσε ότι η αξιολόγηση κλείνει όχι μόνο με αρνητικά αλλά και με θετικά σημεία, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία αυτής της Κυβέρνησης θα είναι η ηπιότερη και η πιο δίκαιη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος με το βίντεο της ομιλίας εδώ.

Το Γραφείο Τύπου




Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ