Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

6.11.15

Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης



Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου
, στη συζήτηση επί των άρθρων για το πολυνομοσχέδιο

Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου στη συζήτηση επί των άρθρων για το πολυνομοσχέδιο:

Tο βίντεο της ομιλίας: https://www.youtube.com/watch?v=fD21oXqcK9Y

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλω να αναφερθώ πρώτα σ’ αυτό που έγινε σήμερα το απόγευμα.
Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση από ομάδα ακροδεξιών τραμπούκων εις βάρος του Βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου. Οι άστοχες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας δεν δικαιολογούν την έκρηξη εθνικιστικών αντιλήψεων. Ο Υπουργός Παιδείας έπρεπε να έχει καταλάβει ότι είναι Υπουργός και δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις. Όμως καμία ανοχή, κανένας συμψηφισμός. Ο δημοκρατικός κόσμος είναι πάντα απέναντι στις φασιστικές συμπεριφορές.
Κύριοι της Κυβέρνησης, Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι ο κ. Καμμένος. Δεν είναι μόνο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Πριν από λίγο είπε ότι σε όλα τα στρατόπεδα θα γίνουν εκδηλώσεις και διαλέξεις για όλα τα εθνικά θέματα, σε αντίδραση αυτού που είπε ο κ. Φίλης. Τι θα γίνει; Θα έχουμε μια τον κ. Φίλη, μια τον κ. Καμμένο; Κυβέρνηση είναι. Δεν είναι κόμματα που λένε τις προσωπικές τους απόψεις. Πρέπει να πάρετε θέση. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως ανέφερα και στην τοποθέτησή μου επί της αρχής του νομοσχεδίου, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει χαρακτηριστική απόδειξη της ανεπάρκειας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων να νομοθετήσει οργανωμένα, συγκροτημένα και μακρόπνοα, με ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και αποδεσμευμένη από μικροκομματικές λογικές και τάσεις συγκεντρωτισμού και ελέγχου του κράτους.
Στο πρώτο κιόλας άρθρο του νομοσχεδίου η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μια διάταξη που προβλέπει την ξεψήφιση μιας άλλης διάταξης –και είστε εδώ, κύριε Υπουργέ- που υπερψηφίστηκε λίγες μόλις μέρες πριν και που αφορά στην κατάργηση κατοχυρωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ζητήσαμε συγκεκριμένη τροπολογία, κύριε Υπουργέ, που λέει το εξής: Τα μέχρι 18 Αυγούστου 2015 θεμελιωμένα δικαιώματα να μη θίγονται και το δικαίωμα της συνταξιοδότησης να μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε. Δυστυχώς συνέβη το εξής μ’ αυτή την τροπολογία. Την καταθέσαμε και είπαμε την αλλαγή που ζητάμε στην Επιτροπή. Ο Υφυπουργός σας, ο κ. Πετρόπουλος, είπε αρχικά ότι τη δέχεται και θα την υπερκαλύψει μ’ αυτό που θα φέρει. Καταγράφηκε αυτό στα Πρακτικά και στη συνέχεια έστειλε σημείωμα μετά από δυο ώρες, για να ενημερώσει την Επιτροπή ότι δεν την υπερκαλύπτει. Και ήρθε σήμερα και μας είπε ότι δεν μπορεί να την καλύψει. Είναι αυτή συμπεριφορά υπεύθυνη με την οποία μπορούμε να προχωρήσουμε; Πρέπει να απαντήσετε.
Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, αφήνοντας όμως νομοθετικά κενά. Για παράδειγμα, το άρθρο 10 ρυθμίζει τα ζητήματα των ενεργειακών ελεγκτών, χωρίς όμως να διασφαλίζει την αξιοπιστία της δουλειάς τους αφού δεν τους υποχρεώνει να περνούν από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.
Βεβαίως πάρα πολλά ζητήματα στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, σε σχέση με την εναρμόνιση με την κοινοτική Οδηγία, είναι απαραίτητα να γίνουν. Γι’ αυτό αυτά τα άρθρα και αυτές τις ρυθμίσεις δηλώσαμε εξαρχής, με τις βελτιώσεις που ζητήσαμε, ότι τα περισσότερα θα τα στηρίξουμε.
Το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου όμως, στο οποίο αναφέρθηκα εκτενώς και στην πρωτολογία μου, πλήττει τον πρωτογενή τομέα. Είναι θετικό το ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή εδώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ακούσει τα συγκεκριμένα ζητήματα.
 Και βεβαίως πολλοί Βουλευτές αναφέρθηκαν παραποιώντας θέσεις τις οποίες έχουν εκφράσει στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επιμένει στην προώθηση καθιέρωσης αγροτικού πετρελαίου κίνησης, για την οποία έχει καταθέσει σχετική τροπολογία, αλλά και στη διεκδίκηση της στήριξης αγροτικής παραγωγής των εξαγωγών και της ενίσχυσης του εισοδήματος όσων ασχολούνται με τη γεωργία και στην κτηνοτροφία.
Σας καλούμε όλους να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθειά μας και να υπερψηφίσετε την τροπολογία την οποία έχουμε καταθέσει. Να γίνει αποδεκτή κατ’ αρχήν η τροπολογία για την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου κίνησης.
Κύριε Υπουργέ, αν μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτά που σας λέμε, γιατί σας ενδιαφέρουν. Είναι για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεν νομίζω ότι δεν σας ενδιαφέρουν όσα λέμε στο Κοινοβούλιο.
Λοιπόν, κύριε Υπουργέ, αποφασίσατε να καταργήσετε την επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο κι εμείς είπαμε το εξής: Αφού το φέρνετε αυτό, πάμε να θεσπίσουμε αγροτικό πετρέλαιο κίνησης.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω, δεν σας ενδιαφέρουν τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης καθόλου.
Καταργείτε, λοιπόν, την επιστροφή φόρου στα πετρελαιοειδή, στο αγροτικό πετρέλαιο και σας λέμε το εξής: Γιατί δεν θεσπίζουμε αγροτικό πετρέλαιο κίνησης με κάρτα αγροτικού πετρελαίου, όπως ακριβώς λέγατε κι εσείς στις εκλογικές σας δεσμεύσεις πριν τον Ιανουάριο του ’15, όπως ήταν και δική μας δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε; Γιατί δεν το κάνουμε τώρα; Γιατί δεν προχωρούμε σε αυτήν την τροπολογία; Γιατί δεν την κάνετε αποδεκτή την τροπολογία; Καμία δέσμευση, κανέναν προαπαιτούμενο δεν λέει να μην γίνει αυτό. Είναι άλλο το άρθρο το οποίο έχει έρθει. Κι εμείς λέμε ότι το άρθρο αυτό θα το ψηφίζαμε, αν γινόταν δεκτή η τροπολογία την οποία έχουμε καταθέσει.
Και να ενημερώσουμε, κύριε Υπουργέ, τους αγρότες ότι θα φορολογηθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις με 26%, γεγονός που πλήττει τον κοινοτικό ανταγωνισμό. Αρκετοί συνάδελφοι τοποθετήθηκαν και είπαν ότι αυτό δεν πειράζει, συμβαίνει σε αρκετές χώρες. Δεν συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης και αλλοιώνει τον κοινοτικό ανταγωνισμό, όταν φορολογείς τις ενισχύσεις περισσότερο από τις άλλες χώρες. Αυξάνεται ο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια από 13% στο 23% και ταυτόχρονα προχωρείτε και σε άλλες ρυθμίσεις, όπως στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Δεν θα μείνει να παράγει κανένας στην ύπαιθρο, αν συνεχίσουμε κι έχουμε αυτά τα μέτρα. Και μάλιστα δεν προχωρούμε ούτε στο εθνικό σχέδιο αγροτικής οικονομίας. Δεν έχετε προχωρήσει ούτε σε μια μακρόπνοη στρατηγική για τον αγροτικό τομέα.
Καταθέσαμε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τροπολογία συγκεκριμένη για να μην περάσει πρόθεση επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση 13% και για να μην ισχύσει το 23% στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Ούτε κι αυτά τα μέτρα κοινωνικής συνοχής, απαραίτητης σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε, δεν έχουν γίνει αποδεκτά τα οποία έχουμε προτείνει.
Για να μην πούμε για τη ζυθοποιία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες τι συνέβη; Το ψήφισαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Επιτροπή και δεν το ψήφισε όλη η Αντιπολίτευση και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στην ουσία καταψηφίστηκε.
Κι επειδή ρώτησαν ορισμένοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Και γιατί το όριο 200.000 εκατόλιτρα; Όρια μπαίνουν. Να προτείνουμε άλλα όρια θέλουμε. Αλλά όρια γίνονται σε οποιεσδήποτε διακρίσεις επιχειρήσεων μικρομεσαίων, μικρών, μεγάλων.
Για όλους αυτούς του λόγους, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα το επισημάνουμε για ακόμη μια φορά, ότι όσο δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να υπερβεί η χώρα την κρίση, όσο δεν προτάσσετε ένα κράτος δικαίου με αξιοκρατία αλλά μένετε αγκιστρωμένοι σε αδιέξοδες πολιτικές, η χώρα δεν θα υπερβεί την κρίση.
Για τους λόγους αυτούς η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά θα υπερψηφίσει εκείνα τα άρθρα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως αυτά που αφορούν την προσαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο. Δυστυχώς, δεν είναι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του νομοσχεδίου. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι όλα τα μέτρα τα οποία έχετε φέρει από διάφορα άσχετα Υπουργεία -από το Αγροτικής Ανάπτυξης, από το Κοινωνικής Ασφάλισης- διάφορες ρυθμίσεις οι οποίες δεν αφορούν το νομοσχέδιο και, βέβαια, δεν είναι προαπαιτούμενα. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι προαπαιτούμενα.
Γιατί ποιο προαπαιτούμενο, για παράδειγμα, λέει ότι στην εκπαίδευση θα πάψουν τα υπηρεσιακά συμβούλια πριν από τη λήξη της θητείας τους; Ποιο προαπαιτούμενο και ποια τρόικα σας έχει πει τέτοιο θέμα; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια λογική όχι αξιοκρατίαw, αλλά μια λογική να αλλάξουμε τα πάντα, με την λογική, όμως, να τα ελέγχουμε εμείς, να ελέγχουμε το κράτος και όχι να δημιουργήσουμε ένα κράτος δικαίου, αξιοκρατία, όπως χρειάζεται ο τόπος, μεταρρυθμίσεις παντού και βαθιές τομές, στις οποίες όχι μόνο δεν βλέπω ότι είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε, αλλά κάνετε το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται ο τόπος, από ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Σας ευχαριστώ.

6/11/20
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ