Απάντηση Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη,
σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, για την ΡΑΕ
Δεν αμφισβητείται η λειτουργία της ΡΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής, αλλά θα πρέπει να έχει θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, στο πλαίσιο των κοινοτικών κανόνων, που δεν θα την προσανατολίζουν ρόλο υπερκυβέρνησης, ούτε θα υποκαθιστά την βουλή και τη λαϊκή κυριαρχία, δήλωσε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου.
«Ακυρώσαμε την αυθαίρετη απόφαση της ΡΑΕ να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ και είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρωτοβουλία που επιβαρύνει τα τιμολόγια, όταν αυτά είναι ήδη επαχθή, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός για τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και ενός μέλους στη ΡΑΕ έχει ολοκληρωθεί, υπήρξε ευρεία συμμετοχή και εντός των ημερών θα γίνει η υπάρξει η τελική επιλογή.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες στον τομέα της ενέργειας και κινείται αυστηρά εντός αυτού του πλαισίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα παραδώσει την ηλεκτρική ενέργεια στην ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων, ούτε η ΔΕΗ θα τεμαχιστεί και θα ξεπουληθεί.
«Θα στηρίξουμε τον δημόσιο τομέα της Ενέργειας, γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο δημόσιος τομέας και η ανασυγκρότησή του μπορεί να αποτελέσουν όχημα και μοχλό για μια θετική διέξοδο από την κρίση» επεσήμανε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι εμφανίζεται ως «βασιλικότερος του βασιλέως» σε θέματα ευρωπαϊκής «νομιμοφροσύνης» της Κυβέρνησης και απαντώντας εμμέσως στα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ υποστήριξε ότι ισχύουν απολύτως όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις και όλες οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης.
«Η συμφωνία που προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, θα προκύψει στον βαθμό που θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας. Μόνο μια τέτοια συμφωνία θα δεχτεί η κυβέρνησή μας», κατέληξε στην απάντησή του ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ø Ακολουθούν τα πρακτικά με την απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου, έχει πέντε επιμέρους ερωτήματα. Όλα αυτά παρακάμφθηκαν και πάμε τώρα και σε άλλα δύο, τα οποία αφορούν τις δηλώσεις που έκανε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Εν πάση περιπτώσει. Το θέμα είναι το εξής: ότι, όλα αυτά τα ερωτήματα που έχετε καταθέσει έχουν απαντηθεί από τη ζωή. Κι έχουν απαντηθεί πάρα πολύ θετικά, από την πολιτική, τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες τις δικές μου και του Υπουργείου.
Στο θέμα της ΡΑΕ, ακυρώσαμε την αυθαίρετη κατά την άποψή μας απόφαση που έλαβε να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή να αυξήσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Και ξέρετε, με ποιες συνθήκες έκανε αυτή την αύξηση. Η αύξηση αποφασίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου, δεν δημοσιοποιήθηκε πουθενά, δεν έγινε γνωστή και παρότι γνωστοποιήθηκε στην τότε Κυβέρνηση, εκείνη δεν την ανακοίνωσε για πολιτικές σκοπιμότητες, λόγω της προεκλογικής περιόδου. Η ΡΑΕ δυστυχώς, εξ αντικειμένου υπηρέτησε αυτές τις πολιτικές σκοπιμότητες με τη σιωπή της. Και έτσι, φτάσαμε τελικά στις 3 Μαρτίου για να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ αυτή η αύξηση.
Εμείς είμαστε αντίθετοι σε κάθε κίνηση και πρωτοβουλία η οποία επιβαρύνει τα ηλεκτρικά τιμολόγια, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, στη φάση δυσπραγίας του ελληνικού λαού και μάλιστα όταν αυτά τα τιμολόγια είναι ήδη πάρα πολύ υψηλά και επαχθή για τους πολίτες.
Γι’ αυτό καταφύγαμε σε Νομοθετική πρωτοβουλία η οποία ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, με την οποία πήραμε πίσω αυτές τις αυξήσεις.
Όσον αφορά στη Διοίκηση της ΡΑΕ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει προκήρυξη για τις θέσεις οι οποίες είναι κενές, του προέδρου, του αντιπροέδρου και ενός μέλους. Η δημοσιοποίηση αυτής της προκήρυξης έχει τελειώσει, έχουμε ευρεία συμμετοχή και εντός των ημερών θα γίνει η επιλογή. Και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην εύρυθμη λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Βαδίσαμε με βάση τις προβλέψεις του Νόμου, δεν υπήρξε καθυστέρηση και επομένως προχωράμε και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και που επιβάλουν οι θεσμοί.
Όσον αφορά την ανεξαρτησία της ΡΑΕ. Εγώ, δεν αμφισβήτησα ποτέ την ύπαρξη και τη λειτουργία της ΡΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής. Αυτό που είπα, είναι ότι η ΡΑΕ πρέπει να έχει θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, στο πλαίσιο βεβαίως των κοινοτικών κανόνων. Όμως, όχι τέτοιες αρμοδιότητες οι οποίες να προσανατολίζουν τη ΡΑΕ σε έναν ρόλο υπερκυβέρνησης.
Δεν είναι λοιπόν δυνατόν, η ΡΑΕ να έχει υπεραρμοδιότητες οι οποίες ξεπερνούν τα θεσμικά όρια τα οποία είναι επιτρεπτά από το κοινοτικό πλαίσιο και θεσμικές αρμοδιότητες οι οποίες υποκαθιστούν την κυβέρνηση και επομένως την ελληνική βουλή και τη λαϊκή κυριαρχία.
Γι’ αυτό είπα, ευθύς εξαρχής, ότι θα επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο της ΡΑΕ, πάντοτε σε συμβατότητα με το κοινοτικό πλαίσιο. Αλλά και σε συμβατότητα, επίσης, με τις αρχές της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στον τομέα της ενέργειας, σεβόμαστε αυτά τα πλαίσια τα οποία έχουν καθοριστεί και κινούμαστε αυστηρά εντός αυτών των πλαισίων για να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας. Σε αυτά τα πλαίσια, όμως, δεν σημαίνει ότι θα τεμαχίσουμε τη ΔΕΗ και θα ξεπουλήσουμε τη μικρή
ΔΕΗ. Δεν σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την ηλεκτρική ενέργεια στην ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν σημαίνει ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ. Δεν σημαίνει ότι θα υποβαθμίσουμε τη δημόσια παρέμβαση στο χώρο της Ενέργειας. Κάτι τέτοιο δεν το έχει κάνει καμιά σοβαρή Ευρωπαϊκή χώρα. Δεν πρόκειται να το κάνουμε εμείς. Εμείς, θα στηρίξουμε τον δημόσιο τομέα της Ενέργειας, γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο δημόσιος τομέας και η ανασυγκρότησή του μπορεί να αποτελέσουν όχημα και μοχλό για μια θετική διέξοδο από την κρίση.
Αυτή είναι η πολιτική μας, είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι όμως συμβατή επίσης με το εθνικό και λαϊκό συμφέρον. Έχω κάνει αλλεπάλληλες επαφές με τα κοινοτικά αρμόδια όργανα και τους κοινοτικούς Επιτρόπους στα θέματα ενέργειας. Δεν έχω ακούσει να προσάπτουν κάτι ιδιαίτερο σε βάρος της χώρα μας. Πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκα με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε,. η οποία έδωσε εύσημα για την ενεργειακή πολιτική μας και την πρόοδο που κάνουμε σε θέματα της Ενέργειας. Δεν άκουσα καμία παρατήρηση και πολύ περισσότερο μομφή. Η Κυβέρνηση, βεβαίως, ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική απ’ την προηγούμενη. Αλλά αυτή η διαφορετική πολιτική πιστεύουμε ότι βοηθάει τη χώρα, την ενεργειακή ασφάλεια και ανάπτυξή της και βοηθάει και στη διέξοδο απ’ την κρίση.
Δευτερολογία του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη
(Απαντά στον ισχυρισμό του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος για το θέμα της ΡΑΕ επικαλείται θέσεις που εξέφρασε η Επίτροπος Ανταγωνισμού και κατηγορεί τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι «κοροϊδεύει», όταν λέει πως όσα πράττει είναι απολύτως συμβατά με την εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική και ο ίδιος ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Δεν θέλω να οξύνω τη συζήτηση, αλλά κ. Λοβέρδο να είστε προσεκτικός στις εκφράσεις σας και ευγενικός. Σας επιστρέφω αυτά που λέτε για τα ψέματα. Το ποιος λέει ψέματα σε αυτή την πολιτική ζωή, στη δημόσια ζωή, το ξέρει ο κόσμος, το ξέρει ο πολίτης, το ξέρει ο ελληνικός λαός. Και είναι εύκολο, όταν διαφωνείτε με μια πολιτική κατεύθυνση, να κάνετε ηθικούς χαρακτηρισμούς. Απαράδεκτο αυτό. Το ποιος είναι λογικός, εν πάση περιπτώσει να το ξεπεράσω. Διότι, είναι και προσβλητικό αυτό το οποίο κάνετε.
Τώρα, όσον αφορά τα θέματα ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης της Κυβέρνησης. Δεν κατάλαβα! Εσείς, είσαστε βασιλικότερος του βασιλέως; Τι είναι αυτά τα οποία λέτε εδώ; Βεβαίως μπορεί να κάνει δηλώσεις και η κοινοτική Επίτροπος και η οποιαδήποτε Επίτροπος. Αλλά, απ’ αυτές τις δηλώσεις θα κρίνετε την πολιτική και την πορεία της Κυβέρνησης; Δεν θα λάβετε υπόψη την πραγματικότητα; Δεν θα λάβετε υπόψη σας το τι κάνει; Είναι επιβεβλημένος από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ο τεμαχισμός της ΔΕΗ που έκανε η Κυβέρνησή σας; Ο χωρισμός σε μικρή και μεγάλη ΔΕΗ; Είναι επιβεβλημένη από το κοινοτικό πλαίσιο η πώληση της μικρής ΔΕΗ και η διάλυση της δημόσιας ενεργειακής βάσης της χώρας; Και αυτό όταν το κάνετε εσείς είστε ευρωπαϊστές και όταν εμείς λέμε ότι αυτά δεν θα γίνουν είμαστε αντιευρωπαϊστές και κατά των ευρωπαϊκών κανόνων; Ποιος
ευρωπαϊκός κανόνας επιβάλει να τεμαχιστεί και να πουληθεί η ΔΕΗ; Ποιος ευρωπαϊκός κανόνας επιβάλει να πουληθούν τα ηλεκτρικά δίκτυα, δηλαδή να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ; Με ποιο δικαίωμα κάποιος μπορεί να επικαλείται την Ε.Ε. για να ακολουθεί αυτές τις πολιτικές;
Βεβαίως και ξέρουμε ότι υπάρχουν ακραίες νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η Κυβέρνησή μας είναι όμηρος αυτών των ακραίων νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων. Δεν σημαίνει ότι θα εφαρμόσουμε μια πολιτική διάλυσης στο χώρο της ενέργειας, ή ιδιωτικοποιήσεις με ότι αυτό σημαίνει για τις ενεργειακές τιμές, για το ενεργειακό κόστος στη χώρα μας, τις ενεργειακές προοπτικές της και την ελληνική οικονομία. Αυτά δεν τα δεχόμαστε, δεν θα τα εφαρμόσουμε. Και αυτά δεν είναι ασύμβατα με την παρουσία μας και τον ρόλο μας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Σας είπα για την ΡΑΕ και το επαναλαμβάνω: η ΡΑΕ στηρίζεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Ότι επιβάλουν για τη ΡΑΕ αυτές οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, θα το ακολουθήσουμε, θα το εφαρμόσουμε. Αλλά δεν δεχόμαστε έναν ρόλο για τη ΡΑΕ που δεν τον επιβάλουν οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, ο οποίος θα είναι υπεράνω της Κυβέρνησης και υπεράνω της λαϊκής κυριαρχίας. Δεν θα καθορίζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος η οποιαδήποτε ΡΑΕ.
Και δεν δεχόμαστε να υπάρχει ένα φύλλο συκής πίσω από το οποίο θα καλύπτεται μια Κυβέρνηση, η οποία για να μην έχει το κόστος και να εφαρμόζει πολιτικές βλαπτικές για τον ελληνικό λαό στον τομέα της Ενέργειας θα αποδίδει τις αποφάσεις αυτές στην «ανεξάρτητη» Αρχή και η ίδια, ως Πόντιος Πιλάτος, θα σηκώνει τα χέρια, ενώ στην ουσία θα καλύπτει αυτές τις αποφάσεις, θα τις ενθαρρύνει και θα τις παροτρύνει. Εμείς, αυτή τη διπροσωπία δεν τη δεχόμαστε. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα κεντρικά θέματα, για την κεντρική κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής, μπροστά στον ελληνικό λαό. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι απ’ αυτές τις αποφάσεις θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του τόπου. Και θα κριθεί θετικά με τις αποφάσεις και τις επιλογές της κυβέρνησής μας. Σας ευχαριστώ.
Παρέμβαση του Αν. Λοβέρδου. (Τονίζει ότι με την ερώτησή του αναφέρεται σε ένα πλέγμα οικονομίας, με 7,5 δισεκατομμύρια ιδιωτικές επενδύσεις και είκοσι χιλιάδες θέσεις εργασίας και επί μιας τελικής τιμής που πολλές φορές ο ανταγωνισμός τη βοηθάει. Παράλληλα, επικαλείται σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος μίλησε για αύξηση κατά 1% του ΦΠΑ σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή για 14%, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι διαφωνεί.)
Απάντηση Παναγιώτη Λαφαζάνη : Για άλλη μια φορά θα υπογραμμίσω, ότι είναι ευπρόσδεκτες οι ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας. Κι εμείς στηρίζουμε πάρα πολλές ενεργειακές επενδύσεις, με έναν θετικό τρόπο. Παραδείγματος χάρη, στηρίζουμε την επένδυση του αγωγού TAP και διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία δεν υπήρξαν και δεν διεκδικήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διέλευση αυτού του αγωγού. Και τον υποστηρίζουμε ανυπόκριτα και απλόχερα. Διότι, υπηρετεί και το δημόσιο
συμφέρον και το εθνικό μας συμφέρον. Και αναβαθμίζει, αν θέλετε, τη χώρα μας. Επομένως, μη μας κάνετε μαθήματα στήριξης ενεργειακών επενδύσεων. Οι ενεργειακές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον κινούνται σ’ ένα πλαίσιο το οποίο είναι θετικό για τη χώρα και την προοπτική της.
Από κει και πέρα όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποβαθμίσουμε, θα διαλύσουμε, θα τεμαχίσουμε και θα ξεπουλήσουμε τις δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις μας. Που έπαιξαν έναν ιστορικό ρόλο, διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο σήμερα και έχουν έναν μεγάλο ρόλο για να βγούμε από την κρίση. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε, τελεία και παύλα.
Και από κει και πέρα, η συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, θα προκύψει στον βαθμό που θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας. Μόνο μια τέτοια συμφωνία θα δεχτεί η κυβέρνησή μας. Δεν θα δεχτούμε ποτέ μια συμφωνία με τους θεσμούς, η οποία θα βάζει στο ψυγείο, θα βάζει στο περιθώριο και πολύ περισσότερο θα κινείται σε ριζική αντίθεση με το πρόγραμμά μας. Η συμφωνία που θα κάνουμε θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας. Επομένως, ισχύουν απολύτως όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις και όλες οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης.