Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

7.2.14

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κ.Ο. του ΚΚΕ, κας Αλέκας Παπαρήγα,
σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρών και μεσαίων αγροτών της χώρας μας





· Σέβομαι τους αγώνες των αγροτών και πιστεύω ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.
· Πολλά από τα αιτήματα των αγροτών αντιμετωπίστηκαν, όπως και το θέμα της ρύθμισης των ενυπόθηκων δανείων.
· Ζητούσαν απλούστευση στο μέτρο της τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων, και αυτό κάναμε. Δεν χαρίζουμε κάτι.
· Μειώθηκε η παρακράτηση του φόρου από το 55% στο 27,5%
· Αν κάπου μπορεί να «πατήσει» σε στέρεα βάση η ανάπτυξη του τόπου μας, αυτός είναι ο παραγωγικός τομέας.



Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:

«Το γεγονός ότι ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών στις κινητοποιήσεις τους, αφαιρέθηκαν από τη λίστα των αιτημάτων και περιορίστηκαν περισσότερο στο θέμα της τήρησης των στοιχείων για τα έσοδα και έξοδα, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πολλά απ’ αυτά τα αιτήματά τους αντιμετωπίστηκαν.
Για παράδειγμα, δεν ήταν αίτημα και των δικών σας Βουλευτών και των γεωργών να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια που είχαν μείνει στην παλαιά ΑΤΕ; Γι’ αυτό ήταν και κόκκινα, είχαν μείνει στον εκκαθαριστή, δηλαδή στο ελληνικό κράτος και μου κάνει εντύπωση γιατί στην ερώτησή σας αναφέρεστε ότι με τον τρόπο αυτό ρυθμίζονται χρήματα και οικόπεδα και χωράφια, τα οποία βοηθούν την τράπεζα. Δεν έχει να κάνει τίποτα ο εκκαθαριστής με την τράπεζα. Εξήγησα και τότε στις συζητήσεις αυτές, ότι το 20% των παλαιών δανείων είχαν μείνει στην παλιά ΑΤΕ που είναι υπό εκκαθάριση ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα, όπως είπα, είχαν τόσο πολύ προστεθεί χρήματα από ανατοκισμούς, από υψηλά επιτόκια δανεισμού τότε και μ’ ένα παράλληλο πρόβλημα που ήταν η υπερυποθήκευση παγίων των γεωργών και ιδιαίτερα χωραφιών ένεκα αυτών των δανείων, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η παλαιά ΑΤΕ δεν είχε την υποχρέωση να πληρώνει υποθήκες. Κατά συνέπεια έβαζε μεγάλες εκτάσεις, επειδή δεν τεμαχίζονταν και τα χωράφια, οι ίδιοι οι αγρότες ζητούσαν «ρυθμίστε το αυτό το πράγμα διότι έχουμε μισό εκατομμύριο στρέμματα υπερυποθηκευμένα στον εκκαθαριστή, τα οποία δεν μπορούν να μπουν στα σχέδια βελτίωσης, δεν μπορούν να πάρουν άλλα δάνεια, δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, όπως και μια σειρά άλλων προβλημάτων. Αυτά ρυθμίσαμε. Γι’ αυτό το αίτημα έφυγε από τη λίστα των αιτημάτων των γεωργών. Γιατί το κάναμε.
Έρχομαι στο θέμα που αναφερθήκατε, ιδιαίτερα στα στοιχεία εσόδων εξόδων. Τίποτα από αυτό που έχουμε μέσα δεν ήταν εκτός των αιτημάτων των γεωργών. Οι ίδιοι οι γεωργοί έλεγαν και εμείς τονίζαμε στο Υπουργείο Οικονομικών ότι το μοντέλο που έχει κατά νου και είναι έμπειρο για τον τρόπο που τηρούνται τα στοιχεία αυτά σε εμπορικές ή άλλες βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις, τώρα που μεταφέρεται σε αυτό το παραγωγικό σύστημα το γεωργικό, θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι αυτόματη η μεταφορά. Έχει ιδιαιτερότητες η αγροτική εκμετάλλευση και η αγροτική παραγωγή, δεν είναι καθημερινά τα στοιχεία των εσόδων και των εξόδων. Για παράδειγμα ένας γεωργός μπορεί να οργώνει για 5, 10 μήνες, να καλλιεργεί, να τσαπίζει, να ψεκάζει, να λιπαίνει και στο τέλος του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου με τη σοδειά του θα δει ένα εισόδημα. Ποιο είναι το νόημα να πηγαίνει κάθε μήνα να τηρεί χαρτιά; Γιατί στην ουσία μόνο έξοδα θα έχει. Γι’ αυτό ζητούσαν αυτή την απλούστευση, η οποία είναι μεγάλη. Μην μειώνετε την προσπάθεια μας αυτή, Είναι μεγάλη απλούστευση να απαλλαγεί ο αγρότης από την τήρηση των βιβλίων. Αυτό δε μας ζήταγαν οι αγρότες; Αυτό κάναμε. Δεν χαρίζουμε κάτι. Το ότι ανέβηκε το όριο- ζητούσαν 20.000 και το υπουργείο Οικονομικών είχε προκρίνει τις 10.000 και βρέθηκε μια μέση λύση- δεν λέει τίποτα. Έτσι όπως γίνεται η ρύθμιση των εσόδων, εξόδων τους και τα στοιχεία, ουσιαστικά στο τέλος του έτους κάποιος θα πάει με τα στοιχεία του και θα πει «αυτές ήταν οι δαπάνες μου, αυτά ήταν τα έσοδα μου, να δούμε πώς θα φορολογηθώ κλπ.».
Επίσης μειώθηκε η παρακράτηση του φόρου από το 55% στο 27,5%, κι αυτό ήταν αίτημα των αγροτών. Εμείς πήραμε από το χέρι τις ομάδες και τους συνεταιρισμούς που είναι υγιείς, και τους πήγαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και είπαμε «δέστε την ιδιαιτερότητα των αγροτών που ανήκουν σε ομάδα». Αυτός δεν πουλάει τη σοδειά του σε έμπορο, αλλά τη δίνει στην ομάδα του, έτσι ώστε για παράδειγμα όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί της ομάδας τους να έχουν τη μεγάλη ποσότητα. Η ομάδα το καθαρίζει, το συσκευάζει, το διακινεί. Επομένως ο αγρότης δεν έχει διαχείριση του δικού του ΦΠΑ. Για λογαριασμό όλης της ομάδας, αυτής της συλλογικής προσπάθειας το διαχειρίζεται η ίδια η ομάδα. Αυτό μας ζήταγαν. Αυτό κάνει η ρύθμιση».


Δευτερολογία

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σέβομαι τους αγώνες των αγροτών, όπως και των εργαζομένων και πιστεύω ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Το βλέπουμε και από το αποτέλεσμα. Σας είπα ότι ο διάλογος αυτός ήταν διαρκής με τους αγρότες. Δέχτηκα και την ΠΑΣΥ στο γραφείο μου για αρκετές ώρες, συζήτησα και με τον κ. Μπούτα.
Ακούμε τι λένε οι αγρότες και, όπως σας είπα, και αυτοί και το Υπουργείο έχουν εμπειρίες για να δούμε πως θα μπορέσουμε με αυτή τη σημαντική τομή να ξεκαθαρίσουμε το θέμα με τα στοιχεία των εσόδων – εξόδων. Είναι ένα σημαντικό «εργαλείο», δεν πρέπει να το υποβαθμίζουμε, καθώς θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία και οι ίδιοι οι αγρότες παραδέχονται.
Οι αγρότες δεν ήταν αυτοί που φώναζαν για τις ελληνοποιήσεις των αγροτικών προϊόντων; Αυτοί δεν έλεγαν «σταματήστε τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια»; Για παράδειγμα, κάποιος παραγωγός με ένα στρέμμα που θα μπορούσε να παράγει ένα τόνο κρεμμύδια, μας έφερνε ένα τιμολόγιο 100 τόνων. Και δεν τον ήλεγχε κανένας; Με τον τρόπο αυτό δηλαδή είχε ελληνοποιήσει 99 τόνους. Ποιος υποφέρει από αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό; Πρώτον, ο αγρότης, στη συνέχεια ο καταναλωτής και έπειτα όλοι οι πολίτες, γιατί με αυτό το εικονικό τιμολόγιο πήγαινε στην εφορία και αντί να πάρει επιστροφή ΦΠΑ 10.000 με 20.000 ευρώ, πήρε 2,5 εκατ. ευρώ.
Δεν πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή αυτή η ιστορία; Το νέο φορολογικό καθεστώς είναι δύσκολο σαν «εργαλείο», θα δυσκολευτούν να το εφαρμόσουν οι αγρότες και προσπαθούμε να το απλουστεύσουμε όσο μπορούμε. Πήγαινε για παράδειγμα ένας έμπορος και έλεγε σε έναν παραγωγό «αντί να γράψεις 1 ευρώ που αγόρασα τη ντομάτα σου, γράψε 2 ευρώ». Άνετα το έγραφε ο γεωργός, διότι θα είχε και κέρδος με την επιστροφή του ΦΠΑ. Έλα όμως που με αυτά τα 2 ευρώ, πήγαινε ο έμπορος στον παρακάτω κρίκο της αλυσίδας, δηλαδή στο σούπερ μάρκετ και έλεγε «το αγόρασα 2 ευρώ αυτό το προϊόν, λογικό είναι το πουλήσω 3 ευρώ για να βγάλω και εγώ κάποιο κέρδος». Αυτές είναι οι πρακτικές που οδήγησαν και στη γιγάντια «ψαλίδα» στις τιμές ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή.
Σε ό,τι αφορά στα άλλα θέματα που θίξατε, έχει ειπωθεί ξανά και από τους Βουλευτές σας ότι εγκαταλείπονται τα χωράφια κλπ. Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι περνάνε δύσκολες στιγμές και οι αγρότες και δυσκολεύονται και όλοι οι άνθρωποι της παραγωγής, εργάτες, μισθωτοί κλπ. Προσπαθούμε όμως να τους βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, και δεν δέχομαι ότι εγκαταλείπονται τα πάντα στον πρωτογενή τομέα.
Για παράδειγμα, αν εγκατέλειψαν τα χωράφια τους οι βαμβακοπαραγωγοί, πως είχε φέτος το βαμβάκι ρεκόρ αποδόσεων, πως «έπιασαν» δηλαδή τα βαμβακοχώραφα 322 κιλά μέση στρεμματική απόδοση;
Αντίστοιχα, αυξήθηκαν οι εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων. Ειδικότερα, τα φρούτα και τα λαχανικά μας αυξήθηκαν κατά περίπτωση κατά 24% με 28%. Αφού λέγεται ότι εγκατέλειψαν τους οπωρώνες οι αγρότες, τι εξαγάγαμε λοιπόν; Άδεια τελάρα; Δεν είναι ακριβές αυτό. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες, το υψηλό κόστος που δημιουργεί προβλήματα. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε, για αυτό καταβάλλαμε προσπάθειες να δοθεί και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών για να απαλύνουμε το κόστος ενέργειας. Θα κάνουμε και άλλες προσπάθειες και στο επίπεδο του εφικτού, όπου μπορούμε, θα τους βοηθήσουμε, γιατί θέλουμε να υποστηρίξουμε τη γεωργία.
Έχω ξαναπεί από αυτό το βήμα, ότι αν κάπου μπορεί να «πατήσει» σε στέρεα βάση η ανάπτυξη του τόπου μας, αυτός είναι ο παραγωγικός τομέας. Σήμερα ό,τι είναι παραγωγικό είναι βιώσιμα αναπτυξιακό, με μακροχρόνιες προοπτικές. Και φυσικά συμμερίζομαι απόλυτα τα προβλήματα του τόπου, όπως η ανεργία που είναι ένα από τα πιο οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα. Πιστεύουμε ότι ο τομέας της γεωργίας είναι πραγματικά ένας τομέας που θα μπορούσε να δώσει, όχι μόνο αναγκαστικά χειρωνακτική απασχόληση, αλλά και να δώσει διέξοδο δημιουργικότητας σε πολλούς νέους ανθρώπους, για αυτό και κάνουμε τόση προσπάθεια. Πιστέψτε με ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στον παραγωγικό τομέα, παρά τις δυσκολίες που ακούνε ότι υπάρχουν, γυρίζουν επίσης στην ύπαιθρο νέοι μορφωμένοι άνθρωποι, εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο. Δείτε για παράδειγμα την επισκεψιμότητα της κλαδικής έκθεσης Agrotica που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, είχε τόσο κόσμο που ξεπέρασε σε επισκεψιμότητα και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον και τη βούληση του κόσμου και ιδίως των νέων ανθρώπων να δραστηριοποιηθούν στο παραγωγικό κομμάτι και με τον τρόπο αυτό να βοηθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη αυτού του τόπου. Εμείς τους βοηθάμε όσο μπορούμε και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ